Wesseling Tuinen

Even voorstellen: Imkerijvereniging Haarlem

Wij zijn Imkerijvereniging Haarlem, onderdeel van de Nederlandse Bijenvereniging. (NVB)
Dat betekent dat we een zelfstandige vereniging zijn, maar dat we ons landelijk sterk maken voor het behoud van de bij, onder andere door het bevorderen van bijenhouderij. Ook kunnen we hierdoor een breed aanbod aan bijencursussen bieden en kunnen we gebruik maken van landelijk promotiemateriaal. Toch zijn we een geheel zelfvoorzienende vereniging met een eigen bestuur. Voor de omgeving Haarlem organiseren wij onze eigen workshops en eigen georganiseerde bijeenkomsten die we zelf dienen te financieren. Dat doen we graag, want zoals u wellicht weet vanuit Landelijke campagnes en kennisoverdracht van Wesseling Tuinen: Het gaat niet goed met de bijenpopulatie. Hoewel er meer dan 350 verschillende soorten bijen in ons land zijn, waaronder hommels, is er maar 1 soort honingbij. Het is daarmee wel gelijk de meest voorkomende soort en dat danken wij aan de imkers in ons land, want door ziekten, bestrijdingsmiddelen en het wegvallen van natuurlijke habitats zijn zij in het wild nauwelijks nog te vinden. U begrijpt dat imkers hard nodig zijn. Wij zijn er als vereniging dan ook op de eerste plaats voor Imkers.

Daarnaast leven er in Nederland solitaitre bijen die eveneens veel last hebben van een veranderlijke omgeving. Er leven ongeveer 330 soorten in ons land, maar door verarming van de natuur staat meer dan de helft daarvan op de lijst met bedreigde diersoorten. Door te zorgen voor onder andere de juste beplanting in de tuin en het plaatsen van bijenhotels kunt u hen voedsel en een kraamkamer verschaffen.

Datzelfde geldt voor hommels. Aan het einde van de zomer sterven de hommels, nadat de nieuwe koninginnen zijn uitgevlogen naar een overwinteringsplek. Zij zijn de enige overwinteraars. Het is daarom van groot belang dat zij een goede plek kunnen vinden om te overwinteren.

Wij zijn er als vereniging dus ook voor u. Wij verzorgen voorlichtingsbijeenkomsten voor scholen en andere geintreseerden en geven informatie waarmee we de bijenpopulaties weer willen laten groeien. Tenslotte zijn bijen verantwoordelijk voor ruim 75% van ons voedsel.

Voorlichting vinden wij nodig, omdat er nog veel onbekend is over de bij. Men denkt dat ze steken of is bang voor hen. Men wil graag de bij van voedsel voorzien, maar plant uitheemse bloemen waar ze niets aan hebben. En zo zijn er nog wel enkele misverstanden te noemen die wij graag uit de weg ruimen.


Bekijk ook deze video over bijen

 

In ons volgende bericht kunt u een video van onszelf zien, waarin wij vertellen waar wij de cheque aan willen besteden, wanneer wij uw stem krijgen.

Meer informatie kunt u vinden op onze eigen website
of op onze pagina binnen de website van NBV

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2021 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B