Wesseling Tuinen

Vrouw in het bedrijf

De Mannen van Wesseling aan het woord:
Vrouw in bedrijf

Wanneer u ons wekelijks op vrijdag op Facebook volgt, waar u net als een kleine 1000 andere mensen ‘De week van Wesseling’ leest, dan weet u inmiddels dat we in een identiteitscrisis verkeren. Want sinds afgelopen zomer worden wij door niemand minder bijgestaan dan door Aniek van Oossanen. Inderdaad,… een vrouw! En niet zomaar een vrouw. Deze kundige hovenier heeft ook nog eens haar eigen hoveniersbedrijf, waarmee zij zich als freelance hovenier in onze branche profileert. Er staan veel collegabedrijven te springen om goede hoveniers, maar wij hadden het geluk dat ze graag met ons wilde samenwerken. Ook al hebben we haar niet in dienst, Aniek is, doet en voelt als één van ons."

Daarom vonden wij het een goed idee om nader kennis met haar te maken.

 7 vragen aan Aniek: 

Wilde je altijd al hovenier worden?

Nee, ik wist niet van jongs af aan al dat ik hovenier wilde worden. Wel wist ik al heel vroeg dat ik ondernemer wilde worden en het liefste buiten was. Ik heb een diploma schoonheidsspecialiste op zak en een behoorlijke periode leiding gegeven in de detailhandel. Ondanks dat ik dit altijd met veel plezier deed, merkte ik toch dat daar niet mijn geluk lag en bleef ik het gevoel houden dat ik naar buiten moest. Na een tijdje ben ik in de bloemsierkunst beland. Ook dit heb ik met heel erg veel plezier gedaan maar daardoor kwam ik er wel achter dat ik toch echt dolgraag het hoveniersvak in wilde. Uiteindelijk heb ik dan ook de knoop doorgehakt, heb ik mijn eigen bedrijf gestart en werk ik inmiddels als zelfstandig hovenier. 


Ben je al lang hovenier?

Nee, ik ben nog niet zo heel lang hovenier. Ondanks dat is het voor mij nooit een vreemde wereld geweest. Ik ben opgegroeid op een boerderij met een vader als stratenmaker en inmiddels ook een broertje die werkzaam is als stratenmaker. Daarbij kreeg ik het ondernemen op jonge leeftijd al mee en was ik het al snel gewend om bijna altijd buiten en met de natuur bezig te zijn. Ook werk(te) ik regelmatig samen met mijn vader en mijn broertje. Al op jonge leeftijd ben ik gaan werken bij bollenboeren en mijn eerste bijbaantje was dan ook in een tuincentrum. Pas in 2017 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf; 'van Oossanen'. Een betere keuze had ik niet kunnen maken en ik ben dan ook erg blij dat ik deze stap heb gezet!


Waar ken je Wesseling Tuinen van?

Via Google. Enkele jaren geleden heb ik al eens gezocht naar hoveniersbedrijven in de regio. De website van Wesseling Tuinen sprak mij direct aan, ondanks dat ik het bedrijf toen nog niet kende. Inmiddels ken ik het bedrijf zo'n 2 maanden en ik moet zeggen dat Wesseling Tuinen volledig aan mijn verwachtingen voldoet. De visie die ik las op de website en zo mooi vond aansluiten op mijn visie blijkt absoluut waarheid te zijn! Wat mij betreft is Wesseling Tuinen een hoveniersbedrijf dat zich onderscheidt door een eigen kenmerkende houding waar veel kennis, ervaring en professionaliteit uit naar voren komt. 


Wat maakt werken met Wesseling Tuinen leuk?

Zoals hierboven aangegeven blijkt het beeld dat ik online kreeg in de praktijk te kloppen. De mannen van Wesseling beschikken over veel vakkennis, er wordt secuur gewerkt met absoluut oog voor detail en er wordt naar mijn mening op een bijzonder leuke en klantvriendelijke manier met klanten omgegaan. Daarnaast is er sprake van een algehele professionele en intelligente houding die ik erg waardeer. Er heerst een zeer prettige werksfeer waarin er ruimte is voor humor en persoonlijkheid, zonder dat het teniet doet aan de professionaliteit. Ik denk dat het het beste te omschrijven is als luchtig maar serieus. Wat mij betreft onderscheiden zij zich met al het bovengenoemde in de markt. 


Hoe komt het dat er weinig vrouwelijke hoveniers zijn?

Ik denk dat die vraag vrij eenvoudig te beantwoorden is; het is een fysiek zwaar beroep, je krijgt vieze handen en bent met alle weersomstandigheden buiten aan het werk. Doorgaans zijn dit niet de meest gewilde eigenschappen van een baan voor een vrouw. Uitzonderingen daargelaten uiteraard!  


Zouden er meer vrouwelijke hoveniers moeten zijn?

Natuurlijk zou ik het leuk vinden om af en toe ook eens een andere vrouw tegen te komen in het vak. Ik denk ook dat het zorgt voor een andere dynamiek binnen de bedrijfscultuur en binnen het hoveniersvak. Zo kun je net even op andere inzichten komen, dingen vanuit een andere invalshoek bekijken of net even een andere vorm van creativiteit hebben. Aan de andere kant is de branche zoals deze is. Het is echt wel een mannenwereld. Persoonlijk maakt juist dat het werk voor mij ook zo leuk. Het weinige aantal vrouwen maakt het voor mij dus uniek. Een aantal vrouwen erbij zijn wat mij betreft natuurlijk altijd welkom maar de verhoudingen hoeven naar mijn idee zeker niet gelijk te worden. Ik vraag me ook af of dat kan. Los van het fysieke werk moet je je ook staande kunnen houden in een mannenwereld en denk ik dat je wel uit bepaald hout gesneden moet zijn. Kortom, ik denk dat je wel een vrouw met ballen moet zijn en wellicht zijn die er wat te weinig. 


Welke tip heb je voor de tuinbezitters?

Ah, dat is een goede vraag... Nu kan ik natuurlijk met puur praktische tips aankomen, maar het eerste wat er in me opkomt en wat mijn gevoel zegt: 'beleef en kijk naar je tuin met liefde!' Op het moment dat je dat doet ga je nog meer genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Niet alleen de plantjes, maar ook de diversiteit in dieren die in je tuin leven. 


Wat Aniek betreft hoeven we niet in een identiteitscrisis te verkeren en mogen we gewoon bekend blijven als ‘De Mannen van Wesseling’. Daar horen vrouwen als Aniek wat haar betreft gewoon bij. Wat ons betreft ook, want we willen nog heel lang met haar samenwerken.

Desalniettemin, houden wij ons zeer aanbevolen voor een passende naamsverandering voor ons team. Uw suggesties zijn meer dan welkom. U kunt een comment achterlaten op facebook onder het bericht van ‘De week van Wesseling’ d.d. 18 september. U mag uw suggestie ook delen via de mail: info@wesselingtuinen.nl

Alvast bedankt voor uw inbreng.

Klik hier voor de profielpagina van Aniek

Naar het overzicht
Route
Route
© 2023 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B