x
Volg ons op facebook Volg ons op LinkedIN
Webontwerp: Studio2B
Open menu


Welkom op de website van Wesseling Tuinen.
Wesseling, een naam die staat voor betrouwbaarheid, kwaliteit en vakmanschap. Ons streven is door middel van kennis en opgedane ervaring samen met u van uw tuin een plek te maken om je thuis te voelen. We stellen een aantal recent opgezette projecten aan u voor en laten u kennis maken met onze medewerkers.

  
Eigenaar Wesseling Tuinen

 


 

De week van Wesseling:
Lekker biologisch,… toch?

Met alle regenbuien en stevige wind leek het voor velen de afgelopen weken wel herfst. Ondanks dat bleven de temperaturen hoog en hebben we een hele zachte winter gehad. De natuur trekt zich daarom niets aan van de herfstverschijnselen en maakt zich al lekker op voor het voorjaar. En inderdaad, tussen de buien door, doet het zonnetje al goed zijn best. En dat merken ook de dieren in uw tuin. Egels komen voorzichtige tevoorschijn, vogels kwetteren ons luidruchtig wakker en,… de eerste insecten zijn alweer gespot.
Insecten roepen gemengde gevoelens bij ons op. De een maakt zich zorgen omdat er steeds minder insecten zijn, waardoor de voedselvoorraad voor veel andere dieren achteruit holt. De ander ziet ze als plaag waar we vanaf moeten.

In sommige gevallen kunnen insecten inderdaad een plaag vormen. In dat geval zijn er verschillende middelen om de plaag te bestrijden. Hoewel we plagen graag voor u te lijf gaan, zijn we groot tegenstander van chemische middelen.
Gelukkig ziet de Nederlandse overheid al enkele jaren steeds strenger toe op het gebruik ervan. Vanaf 2017 mogen tuinprofessionals zoals wij het zelfs niet meer gebruiken.

Op een enkele uitzondering na. Het middel Xentari is daar een voorbeeld van. Het betreft een biologisch middel dat wordt ingezet tegen de bestrijding van de buxusmot en de eikenprocessierups. Biologisch, denkt u dan, dat is gelukkig niet schadelijk. Een kleine zoekopdracht in google bevestigd deze gedachtegang. Het middel wordt omschreven als niet schadelijk voor andere insecten en vogels.

Maar toch,… de rupsen gaan dood. Toevallig zijn er 2 soorten die voor overlast zorgen. Maar hoe zit het met de andere rupsen? De vlinderstand holt achteruit!
De Nederlandse overheid heeft dit ook opgemerkt en stelt voor tuinprofessionals een verbod in op het middel Xentari met ingang van april dit jaar.

Toch kunt u als particulier gebruiker veel bestrijdingsmiddelen, zoals Xentari blijven kopen en gebruiken. Daarmee kunt u uiteraard uw plagen bestrijden.
Maar er zijn ook andere methodes. De buxusmot kan bijvoorbeeld heel direct worden bestreden door buxusmotvallen te plaatsen. Die geven een onweerstaanbare geur af voor de mannelijke buxusmot. Door hen te vangen, kunnen ze niet meer paren. En overige vlindersoorten blijven gespaard.

Andere ongewenste insecten kunnen worden bestreden met,… insecten. Insecten zoals aaltjes of lieveheersbeestjes eten graag plaaginsecten. Daar komt geen enkel chemisch middel aan te pas.

Daarom doen wij deze week een oproep aan onze lezers. Bedenk goed wat u tegen uw plaaginsect doet. Wij adviseren u graag over échte biologische oplossingen.


De Mannen van Wesseling

 

Nieuws

KIEKJESWEER! Win een bodemonderzoek

Lees meer »

CHECKLIST 9 x grote voorjaarsschoonmaak in de tuin

Lees meer »

Gezocht: Ervaren Hovenier Aanleg

Lees meer »

Even voorstellen

Lees meer »