x
Volg ons op facebook Volg ons op LinkedIN
Webontwerp: Studio2B
Open menu

Egelgoed nieuws

Het kan u niet zijn ontgaan. Ook afgelopen jaar hadden we weer een goede-doelen-poll. 3 Goede doelen waarop gestemd kan worden. Wie krijgt ons kerstkaartengeld? Afgelopen jaar kon worden gestemd op Speeltuin De Eenhoorn, Juttersgeluk en Stichting Egelopvang.

De egelopvang kreeg een ruime meerderheid van de stemmen. En zo kwam het dat wij op 21 december op pad gingen naar Stichting Egelopvang Haarlem. Het was een koude mistige dag, maar dat mocht de pret niet drukken. Samen met o.a. Ruud van petten en onze huisfotograaf Raf Wittebrood, kwam ik 's middags aan bij Egel opvang Haarlem. Het was even zoeken.

Na, eerst even op het terrein rondgelopen te hebben, werden we vervolgens hartelijk ontvangen door de dames van het bestuur; Thecla Wolfs & Dickie van Riemsdijk. 

 

Opvang
Nadat de delegatie zich had voorgesteld waren we ontzettend nieuwsgierig naar de dagelijkse praktijk van Egelopvang Haarlem. Want zijn de egels niet gewoon in winterslaap gedurende deze tijd van het jaar? Wat bleek, alle hokken waren bezet! Voor ons was het al snel duidelijk. Hier is veel vraag naar ruimte, voer en hulp. Het belangrijkste werk is de egels rust, slaap en eten bieden, zodat ze kunnen aansterken. De zieke egels krijgen benodigde medicatie en speciale zorg. 

Voorlichting
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom houdt de egelopvang zich ook veel bezig met educatie. De dames zijn regelmatig te vinden op scholen om de jeugd bekend te maken met het belang van goede egelzorg. En natuurlijk geven ze daarbij antwoord op de vraag: ‘Wat doe je als je zelf een egel ziet?’

 

 

Raf in actie
Na deze uitgebreide toelichting van de dames was het tijd om Raf in actie te zien. Voordat we de kou indoken, werd er eerst een fotogenieke egel aangedragen. Het beestje staat er gekleurd op zoals u ziet. 

Daarna naar buiten gegaan voor het fotomomentje m.b.t. het overhandigen van de cheque. Dit hebben we gedaan bij een egel-voorbeeldtuin. Oftewel een tuin die aan de voorwaarden om het predicaat  egelvriendelijk te verdienen. Denk aan een beetje water met (heel belangrijk) een loopplank, zodat ingevallen dieren eruit kunnen kruipen. Wat “troep”/tuinafval/takken, waartussen de egels zich kunnen verstoppen. Ook bijvoorbeeld dichte struiken of restanten van siergrassen zijn gewaardeerde planten.

Zie ook: TUINTIPS

Wat hebben we geleerd?
De belangrijkste les die wij hebben gehad is dat iedereen kan helpen. Je hoeft geen diergeneeskunde te hebben gestudeerd om hulp te kunnen bieden. Zo is de Egelopvang Haarlem al blij met mensen die kunnen helpen bij het voeren van de dieren. Als de egels zijn aangesterkt, moet er een geschikte plek worden gevonden om ze weer uit te zetten. Heeft u een goed afgesloten tuin waar de egels veilig kunnen worden uitgezet? Laat het Egelopvang Haarlem weten!

Tot slot
Ook dit jaar hebben we bevestigd gekregen hoe belangrijk het is om goede doelen te steunen. Ik ben blij dat wij de mogelijkheid hebben dat te doen. Ik kijk alweer uit naar de volgende poll. In het kader blik op de toekomst, ben ik benieuwd waar we dit jaar een cheque mogen uitgeven.

Heeft u al suggesties voor de poll? Laat HIER uw suggestie achter

En wat betreft Egelopvang Haarlem. Ik wil u namens hen hartelijk bedanken voor het uitbrengen van uw stem! 

  
Eigenaar Wesseling Tuinen

 

Naar het overzicht