Wesseling Tuinen
Wat men moet leren doen, leert men door het te doen.

Aristoteles

Wessel Willemsen

Leerling hovenier


Wanneer wist je dat je hovenier wilde worden?
‘Nog niet zo heel lang eigenlijk. Toen ik vorig jaar zonder baan zat, werd ik getipt door vrienden van mijn ouders. Amazone Tuintechniek, de zelfstandige dochteronderneming van Wesseling Tuinen, zocht een collega voor het team. De vrienden van mijn ouders kenden het bedrijf en zij kenden mij. Ze dachten dat dat nog wel eens een goede match zou kunnen zijn.
Op school was ik dol op natuur- en wiskunde, maar meer raakvlak dan dat was er niet. Toch heb ik de stoute schoenen aangetrokken, waarop ik mocht komen proefdraaien. Ik kwam er al heel snel achter dat ik tuinen, de achtergrond, de natuur ongelooflijk interessant vond en vind. En toen was daar het moederbedrijf Wesseling Tuinen. Ik maakte de overstap van tuintechnicus naar hovenier en ging naar school. Dat doe ik nu al bijna een jaar en ik heb nog geen dag spijt. Of ik nu op school zit of niet, ik leer elke dag. Barst van de energie en voel mij echt thuis hier.’

Wat vind je het allerleukste aan het vak?
‘Ik leer nog zo ontzettend veel, dat ik daar niet direct een antwoord op heb. Wat ik wel ervaar is dat ik het ongelooflijk interessant vind om bij grote projecten betrokken te zijn. Er komt dan heel veel kennis over de omgeving bij kijken. Hoe is de natuur nu, hoe was dat vroeger, welke invloed heeft dat op het project? Laatst waren we ergens en wist mijn collega te vertellen dat die bewuste plek nog niet zo lang geleden uit weiland bestond. Dat gaf ons heel veel informatie over de bodem. En met die informatie wordt vervolgens een tuin gemaakt.’

Kunnen we daaruit concluderen dat je de geschiedenis van de omgeving interessant vindt?
‘Het gaat over het totaalplaatje. Natuurlijk vind ik de geschiedenis interessant, maar het gaat om de meerwaarde die je hebt met deze kennis. Het maakt je een betere hovenier vind ik, want je kunt de tuin beter begrijpen. Beter snappen wat er écht nodig is of juist niet. Je kunt daarmee de klant beter informeren of beter meedenken. Beter tot een prachtig eindresultaat komen.’

Waar wil jij je nog verder in ontwikkelen?
Momenteel vind ik het heel leuk om tuinhuizen te maken en ik wil nog veel meer weten over biodiversiteit.

Wat is jouw visie op tuinen / de natuur?
Dat ligt wel in het verlengde van de biodiversiteit. Persoonlijk houd ik niet van tuinen die ‘te netjes’ zijn ingericht. Er mag nog wel iets aan de verbeelding overgelaten worden. Op de eerste plaats vind ik dat de wens van de klant in acht genomen moet worden. Maar ik weet inmiddels ook dat een klant met de juiste informatie over de tuin vaak ook andere inzichten en dus wensen krijgt. Vaak leidt dat tot een meer natuurlijke inrichting van de tuin. Daarmee bedoel ik dat de overgang van tuin naar natuur minder zichtbaar is.
Verder stimuleer ik inheemse beplanting, omdat daarmee ook de eigen fauna wordt gestimuleerd. Heel simpel gezegd: Een Nederlandse bij haalt op de makkelijkste manier nectar uit een Nederlandse bloem.
Tot slot zou ik gemeenten wel willen uitdagen om voor meer diversiteit in de plantsoenen en perken te zorgen. Daar is nog heel veel te verbeteren als we het over biodiversiteit hebben.

Welke tip heb jij voor de tuinbezitter?
‘Kijk eens met andere ogen naar onkruid. Er zitten hele mooie plantjes tussen. Waarom dan niet laten staan wat mooi is? Veel bijen en vlinders zullen u dankbaar zijn.
Klein voorbeeld: Ik heb in mijn eigen tuin kruiden staan. Het onkruid dat tussen de kruiden groeit haal ik weg, zodat de kruiden beter kunnen groeien en ik het straks ook makkelijker kan plukken.
Even verderop laat ik hetzelfde onkruid staan, omdat het mij niet in de weg staat en bovendien mooi bloeit.


Route
Route
© 2021 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B