x
Volg ons op facebook Volg ons op LinkedIN
Webontwerp: Studio2B
Open menu

Checklist Biodiversiteit

WIST U DAT:

Uit onderzoek is gebleken dat,

  • in een kleine stadstuin de biodiversiteit net zo groot is al op een grote landgoedtuin.
  • het niet uitmaakt of u de voorkeur geeft aan inheemse of uitheemse planten als het gaat om de biodiversiteit in uw tuin

Dat neemt natuurlijk niet weg dat u de natuur eenvoudig een handje kunt helpen.

Maak samen met De Mannen van Wesseling een beplantingsplan met als doel, de biodiversiteit in uw tuin te optimaliseren. Enkele voorbeelden die in het plan kunnen worden opgenomen:

Vijver- en oeverbeplantingen trekken een scala aan diersoorten aan. Water is immers een belangrijke levensvoorwaarde. Kikkers, salamanders, vissen en diverse waterinsecten leven in of rond het water. Maar ook bijvoorbeeld vogels en zoogdieren bezoeken graag een vijver of een poeltje om even wat te drinken of te badderen.

Dak- en gevelgroen biedt voedsel-, schuil- en nestgelegenheid aan vele diersoorten. Dit prachtige groen heeft natuurlijk in het belang van de biodiversiteit grote voorkeur boven steen of dakleer.

Heggen zijn vanwege de dichtheid en het eigen micro- klimaat vooral aantrekkelijk als nest- en schuilplaats voor kleine vogels zoals heggemussen, braamsluipers en winterkoninkjes. Voor de biodiversiteit heeft een gemengde heg natuurlijk een streepje voor.

Bloemenweides, prairiebeplanting en gemengde borders
zijn vanwege de grote variatie aan plantensoorten rijke nectarbronnen voor veel insecten. Daarnaast vormen deze beplantingen ook een prima voedselplek voor veel vogels, reptielen en kleine zoogdieren.

Heesterborders en vogelbosjes bieden een keur aan schuil- en nestplaatsen voor vogels en andere dieren. Daarnaast zijn zowel de bloemen als de vruchten dankbare voedselbronnen.

Wat kunt u ZELF nog doen in uw tuin om de biodiversiteit te bevorderen.

  • Gooi groenafval niet weg, maar maak een composthoop
  • Vraag of De Mannen van Wesseling de tuin niet al te netjes achterlaten. Dode bladeren en dood hout zijn erg nuttig
  • Hang een insectenkast en/of vogelhuisje op
Naar het overzicht