Zonnewende, meer dan de langste dag op aarde
Op 21 juni 2023 om 16.57 uur staat er iets bijzonders te gebeuren.
Dit is het moment waarop de zon van richting veranderd. Ook wel zonnewende genoemd.
Voor de meeste mensen is dit slechts de langste dag van jaar, waarop ze lekker lang kunnen genieten van buiten zijn. Lang is het zeker! Op deze dag schijnt de zon op het Noorderlijk halfrond meer dan 12 uur. In Haarlem kunt u op deze dag maar liefst 16 uur, 48 minuten en 19 seconden van de zon genieten.
Maar onderzoek wijst uit dat er meer aan de hand is. De energiegolven van de zon zijn op deze dag sterker dan gewoonlijk en geven extra ondersteuning aan de ontwikkeling van de aarde.
Heksen, druïdes, medicijnmannen, kruidenvrouwtjes en enkele gewone stervelingen weten dat al eeuwenlang. Zij eren deze dag door met feesten en rituelen de kracht van de zon en de aarde te vieren en dankbaarheid te tonen voor de overvloed en het licht dat we daarvan mogen ontvangen.
Voelt u zich de laatste dagen meer opgewekt? Staat u in uw kracht? Heeft u zin om dingen te ondernemen? Dit zou zomaar het effect van de zonnewende kunnen zijn. Want de kracht ervan is goed merkbaar en voelbaar op en rond de dagen van de zonnewende.
Deze kracht is zichtbaar in natuur. Er zijn bijvoorbeeld veel soorten kruiden die specifiek op of rond deze dag de meeste kracht bezitten.
De bekendste is toch wel het Sint-Janskruid. Het kruid met haar vrolijke gele bloemetjes die lijken op zonnestralen. Het kruid groeit pas op of rond de dag van de zonnewende, wanneer de natuur op haar krachtigst is. En dat bewijst dit kruid. Het wordt bijvoorbeeld al eeuwenlang gebruikt voor vele geneeskrachtige doeleinden en als natuurlijk antidepressivum. Vanadaag de dag is het bewezen effectief tegen stress en slapeloosheid. Onderzoek wijst uit dat het kruid invloed heeft op de lichaamseigen stoffen in de hersenen die emoties en stemmingen reguleren.
Sint-Janskruid komt in heel Europa voor en bloeit tot september, maar kan het beste worden geplukt in juni, wanneer het nog alle krachten in zich heeft.
In vroeger tijden waren rituelen heel gewoon en werd er door miljoenen mensen ter wereld feest gevierd tijdens de zonnewende. In verschillende Europese landen, waaronder in Scandinavië, Spanje en het zuiden van Engeland wordt de midzomernacht uitbundig gevierd. Het feest kenmerkt zicht met vreugdevuren, bloemenkransen, muziek en feestmalen. De bloemen die worden gebruikt tijdens dit feest zijn bloemen waarvan wordt beweerd dat ze een beschermende werking hebben. Vroeger wrden ze gebruikt als afweermiddel tegen heksen en andere magie.
De feestelijkheden gaan vandaag de dag nog steeds gepaard met velen mythes. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat wanner je 7 krachtige bloemen onder je hoofdkussen legt, je droomt van je toekomstige man. En wanneer je samen met je geliefde over het vuur springt, dan staat je een gelukkige toekomst te wachten samen.
In andere Europese landen, waaronder Nederland, zijn deze feesten minder bekend.
Maar ook hier zien we een keerpunt. Er is een duidelijke trend in gang gezet waarbij we weer dichter bij de natuur willen staan. Steeds meer Nederlanders vieren tijdens de zonnewende het Midzomerfeest. Of het te doen is om een gezellig samenzijn of dat ze ook allemaal bewust de aarde en de zon eren laten we in het midden, maar er zijn er zeker bij die de heilzame werking van deze dag ervaren en daar dankbaar voor zijn.
Er zijn zelfs mensen die beweren dat het eren van de zonnewende je bewustzijn tot op zielsniveau verruimt.
Feit is dat de zonnewende voor velen ook een moment van bezinning is. Het woord zonnewende is afkomstig van het Latijnze woord Solstitium. Sol staat voor zon en stitium staat voor stoppen.
Deze zonnestilstand vertegenwoordigd ‘stilte’
Even stoppen met denken en stoppen met gehaast leven. Stilstaan bij wat er is in het hier en nu en reflecteren op wat er is geweest. Zo is het in sommige landen gebruikelijk om een pop van stro te maken die alle narigheid van het voorgaande jaar vertegenwoordigd. Deze wordt dan ritueel verbrand door hem op de vreugdevuur te gooien.
De termen worden door elkaar gebruikt. Niet zo gek, want de inhoud van het feest is hetzelfde. Echter verwijst het midzomerfeest naar heidense rituelen en wordt het gevierd op 21 juni. Het Sint-Jansfeest is ontstaan vanuit de katholieke kerk. Dit wordt gevierd op 24 juni. De dag dat Johannes de Doper werd geboren. Hij kondigde de mesias aan (de komst van Jezus) en was degene die Jezus doopte. Hij wilde dat zijn kracht afnam en aan Jezus zou worden overgedragen. Het is ook niet toevallig dat het feest op 24 juni wordt gehouden. De dag waarop de zon weer in kracht afneemt.
U kunt natuurlij op zoek gaan naar midzomernacht feesten in de regio. Maar u kunt ook uw eigen midzomernacht vieren. Bijvoorbeeld het timboektoe midzomernachtfestival
Maak een bloemenkrans of ga op zoek naar Sint-Janskruid. Het komt veel voor in bermen.
Na het plukken kunt u er zelf olie van maken dat voor vele doeleinden gebruikt kan worden.
De olie kan bijvoorbeeld gebruikt worden als natuurlijke wormenkuur voor honden en katten.
Voor de hond: enkele dagen achtereen 1-maal daags een theelepel olie door het eten
Voor de kat: enkele druppeltjes in de vacht
Geen zin om olie te maken? U kunt de bloemen ook drogen en onder uw kussen leggen. Het bevorderd de nachtrust.