Wesseling Tuinen
Voor mensen die van gemak houden

Bel ons direct!

TuinBeregening: voor uw gemak en gezonde beplanting

Een van de belangrijkste elementen die de bodem nodig heeft, is water. Gebrek aan vocht kan funest zijn, omdat de grond daardoor uiteindelijk vochtafstotend wordt. Uitgedroogde grond neemt heel moeilijk opnieuw water op. Dit is overigens een van de redenen waarom wij er in nieuwe tuinen voor zorgen dat de borders na één seizoen al voor 90% zijn dichtgegroeid. Hierdoor krijgt de bodem minder zon en duurt verdamping langer.

Dat neemt niet weg dat het van belang is om uw tuin tijdig voldoende water te geven. Vooral in drogere periodes kan dat dagelijks zijn. Dit kunnen wij, zelfs wanneer we uw tuin veelvuldig onderhouden, onmogelijk bijhouden. En de kans is groot dat u zelf ook niet elke dag in de gelegenheid bent om uw tuin handmatig water te geven. Daarom raden we vaak een beregeningsinstallatie aan. En nee, daar hoeft u echt geen grote tuin voor te hebben. Want zelfs in een kleine stadstuin of op een balkon is het automatiseren van de waterhuishouding een uitkomst.

Er zijn zelfs ‘slimme’ computergestuurde beregeningsinstallaties die in combinatie met een regenmeter precies nagaan hoeveel regen er is gevallen. Heeft het bijvoorbeeld een keer veel geregend, dan krijgt het systeem een seintje dat een sproeibeurt kan worden overgeslagen. Zijn er een paar hete zomerdagen achter elkaar, waarbij de zon nog lang hoog aan de hemel staat? Dan wordt er, voor de zon weer opkomt, extra water gegeven.

Doe waar je goed in bent! Daarom werken wij ook voor de waterbeheersing van uw tuin al jaren samen met een expert. De beregeningsinstallaties worden geplaatst, geleverd en onderhouden door Amazone Tuintechniek.  

 

 

Wist u dat...

...we van droogtestress spreken wanneer een plant langdurig te weinig water krijgt en de waterbalans daardoor niet op orde is?

Als de verdamping groot is, sluit de plant zijn mondjes om vochtverlies tegen te gaan. Dit leidt ertoe dat de planttemperatuur oploopt en gevaar van schade door hittestress ontstaat.

Water geven via verneveling is dan een goede oplossing.

Daarnaast zal de plant een manier zoeken om aan extra voedingstoffen te komen. Die zitten in aminozuren in de plant verwerkt. Normaliter gebruikt de plant deze aminozuren om eiwitten aan te maken. Maar wanneer de plant stress ervaart, zal hij de eiwitten afbreken om aminozuren te besparen. Een omgekeerd proces, waarmee de plant zichtzelf opeet.

 

 

Quote»

'Ik dacht dat ik goed voor mijn planten zorgde door ze juist op hete dagen ‘s avonds voldoende water te geven. Maar zelfs daarover konden De Mannen van Wesseling mij nog voldoende leren. ’s Morgens vroeg water geven was bijvoorbeeld beter. Uiteindelijk heb ik voor een beregeningsinstallatie gekozen. Wel zo makkelijk.'

Van Putten Heemskerk

Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B