Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Ad: Zo weert u vliegend gespuis uit uw fruittuin

'In het voorjaar geniet u van prachtige bloesems in uw fruitbomen en bessenstruiken. Dat beloofd een rijk fruitjaar te worden. Mmm…. Het water loopt u al in de mond. Maar nog voor de oogst plukrijp is, zijn vliegen en wespen maar ook vogels u vaak al voor geweest. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn geen optie. Maar wat wel?
Gelukkig zijn er een aantal handige hulpmiddelen die niet zo schadelijk zijn. En het moet gezegd worden, u zult hiermee niet van alle gevleugelde vrienden af zijn. Het zijn slechts hulpmiddelen om het aantal drastisch te verminderen. Op deze manier blijft er voor iedereen iets te eten over. Dat is volgens mij waar het om moet gaan'

 

Vliegende insecten
wespen boomgaard

Wespen en vliegen kunnen het in grote getalen op beschadigd fruit voorzien hebben. Geen wonder, ze staan erom bekend op zoete geuren af te komen. Maar dat is niet het enige dat we over de beestjes weten.
Zo weten we ook dat ze verschillende andere geuren liever mijden en een hekel hebben aan rook. Met deze wetenschap zijn er een aantal hulpmiddelen die ingezet kunnen worden om de fruitgewassen minder aantrekkelijk te maken.

  1. Behalve vliegen en wespen, worden veel soorten motvlinders ook aangetrokken door het fruit. Voor hen zijn feromonenvallen verkrijgbaar die u tussen het fruit tussen het fruit opgehangen kunnen worden.
  2. Hang zakjes water op bij het fruit. De schittering van het water in de zon weert de vliegende insecten.
  3. Prik kruidnagelen in citroenen en hang deze tussen het fruit. De insecten hebben een hekel aan de lucht die het zal verspreiden.
  4. Datzelfde geldt voor takjes lavendel die u tussen het fruit kunt hangen.
  5. ‘Vieze’ geuren en rook zijn goed te combineren als bestrijdingsmiddel. U kunt ervoor kiezen om wierookstokjes aan te steken of om gemalen koffie op een schoteltje te laten smeulen. Let wel op! Deze optie is wellicht handig bij een grotere tuin zonder directe buren bij de boomgaard, want niet alle buren zullen dit bestrijdingsmiddel plezierig vinden.
  6. Er bestaan ook een soort jute zakjes die als bescherming om de vrucht gehangen kunnen worden. U kunt uiteraard ook zelf een beschermingsmiddel maken van jute. De zakjes gebruikt u in het begin van het seizoen, ter bescherming van steekvliegen die graag hun eitjes in het fruit leggen. Later in het seizoen, wanneer het fruit gaat rijpen, dan haalt u de zakjes weer weg. Zakjes worden voornamelijk gebruikt bij groter fruit zoals peren en appels.
  7. Zoet, zoeter, zoetst. Het kan helpen om wespenvallen in de boom te hangen. Maak zelf wespenvallen van omgekeerde petflessen en vul deze met limonade. Wij raden deze optie alleen aan als er een heuse plaag in uw fruittuin heerst. Want hoe meer wespen u op deze wijze verwijderd, hoe meer muggen u ervoor terug krijgt. Muggen die anders door de wespen gegeten zouden worden.
  8. Heeft u aangetast fruit in het gewas of fruit dat al op de grond is gevallen? Verwijder dat niet. Deze vruchten hebben een nog sterkere aantrekkingskracht dan fruit dat nog moet rijpen. Wanneer u dit fruit verwijderd, zullen ze zich op het fruit storten dat nog goed is. En dat wilt u juist voorkomen. Bovendien is rottend fruit een feestmaal voor vlinders.

 

Vogels

vogels

Behalve insecten kunnen ook vogels een ware plaag zijn voor uw fruitboom of bessenstruik.
Traditionele vogelverschrikkers werken vaak maar tijdelijk en de brutaalste onder hen, zoals bijvoorbeeld eksters, zijn er al snel van overtuigd dat er niets te vrezen valt.

Voor deze durfals zijn er kleine geluidsboxjes verkrijgbaar die een angstkreet nabootsten. De slimmeriken zullen eerst willen weten wie die kreet veroorzaakt en wat er gaande is, maar als de bron niet te traceren is, kiezen ze toch liever eieren voor hun geld en zullen ze de plek verlaten.


Verder helpt het ook om strandballen, wapperende slingers, of oude CD-tjes op te hangen. De meeste vogels vinden dit allemaal eng genoeg om weg te blijven bij het fruit of bescherm uw bessenstruiken tijdelijk met een net.


Helaas worden ook tuinvogelpopulaties de afgelopen jaren door diverse oorzaken sterk bedreigd.
Is uw tuin groot genoeg? Dan kunt u overwegen om enkele fruitgewassen niet te beschermen, zodat de vogels in uw tuin alsnog in alle rust veilig kunnen smullen. Want wanneer water tijdens de hete zomermaanden schaarser wordt om te vinden, biedt fruit een belangrijke bron om toch voldoende vocht binnen te krijgen. Daarover gesproken, een schaaltje vers water om van te drinken of om in te badderen is altijd een goed idee in de tuin.


Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B