Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Chantal: Zo krijgt u wél een wilde bloementuin

Dit keer vroegen we voor de Mannen aan het woord Chantal, onze steun en toeverlaat op kantoor. Dat word je natuurlijk niet zomaar. Als je bij een kennishovenier op kantoor wilt werken, moet je zelf natuurlijk ook over de nodige (tuin)kennis beschikken. 

Chantal: 'Ik spreek vaak mensen die dromen van een wilde bloementuin. Een aantal van hen droomt er niet alleen over, maar trekt de stoute schoenen aan en maakt een deel van de tuin vrij voor het zaaien van wilde bloemen. Groot of klein, het ultieme resultaat is natuurlijk een variëteit aan bloemen, die niet alleen prachtig zijn om te zien, maar ook een ultieme bijdrage levert aan de biodiversiteit in de tuin.'

'Vol goede moed worden de zaadjes uitgestrooid. En inderdaad na enkele weken verschijnen er allemaal groene knopjes op de plek waar is gezaaid. Hoopvol wacht je op pracht en praal, maar wat blijkt? Er komen nauwelijks tot geen bloemen tevoorschijn. Er verschijnen enkel grassen.' 

'Voor veel wilde-bloementuin-liefhebbers is dit een bekend fenomeen. Daarom vertel ik hier graag mijn stappenplan zodat u wél van die bloemenzee kunt genieten.'

 

Stap 1

Markeer de plek waar de wilde bloemen moeten komen. Bijvoorbeeld door een touwtje te spannen rondom de plek.

Stap 2

Verwijder de aanwezige beplanting. Wilt u een deel van het gazon gebruiken? Verwijder de graszoden (ongeveer 5 cm. diep)

 

Stap 3

Maak de grond los en verwijder achtergebleven wortels.

 

Stap 4

Egaliseer het oppervlak met een hark.

 

Stap 5 (en dit is de moeilijkste...)

Doe ongeveer 2 weken niets!

 

Stap 6

Nu u 2 weken heeft gewacht, zult u zien dat er nog meer wortels verwijderd kunnen worden.
Dat is belangrijk, want grassen zullen sneller groeien en de wilde bloemen verdringen. Deze krijgen daardoor geen kans om zich te laten zien. Wanneer u na 2 weken opnieuw wortels verwijderd, heeft u al een groot deel van de grassen geëlimineerd.

(let op! wanneer er veel wortels in de grond aanwezig zijn, kunt u deze stap het beste nog 1 of 2 keer herhalen.)

 

Stap 7 (alleen wanneer u kleigrond heeft)

Zijn alle wortels verwijderd? Verschraal nu de grond met zand. Wilde bloemen doen het goed op een arme bodem. (dit is afhankelijk van het gekozen mengsel)

 

Stap 8

Maak de grond goed los. Dat kan met de hand of een lichte freesmachine.

 

Stap 9

Mix de bloemenzaden met zoet zand en strooi ze uit over het stuk grond dat u zojuist heeft bewerkt. Strooi alsof u de kippen voert met grote bewegingen in de lengte- en de breedterichting.

 

Stap 10

Druk de grond licht aan, zodat de zaadjes goed in contact komen met de grond. 

 

Stap 11

Nu willen we natuurlijk dat de zaadjes gaan ontkiemen. Het is daarvoor belangrijk om de grond nat te maken en vervolgens regelmatig te controleren of de grond nog vochtig genoeg is.



Tot slot nog enkele tips:

Wilt u snel resultaat? Kies dan voor 1-jarige bloemen. Ze groeien snel, zodat u hetzelfde jaar nog kunt genieten van de bloemen. Het nadeel is dat u elk jaar opnieuw moet zaaien.

Wanneer u bloemenzaden koopt, staat er altijd het aantal m2 op vermeld dat u met de inhoud kunt creëren. Zelf doe ik altijd iets meer, omdat lang niet alle zaden uitkomen. 

Goed om te weten: Het hoeft niet zo te zijn dat alle soorten in de mix zullen ontkiemen. Dat heeft te maken met de bodem en de grondsoort in uw tuin.

Het is natuurlijk het allerbeste om de natuurlijke zaaitijd van de plant aan te houden. Doorgaans is dit het najaar. Maar ook in de periode  februari tot april kunnen de meeste bloemenmengsels worden gezaaid. Inheemse bloemenmengsels kunnen zelfs het hele jaar door worden gezaaid. 

Wilt u water besparen? Zaai voor een regenbui.

Regen is goed, maar zaai niet wanneer het voor langere tijd veel gaat regenen. De kans is dan groot dat de zaden als het ware wegspoelen.

Wilt u een jaar later weer opnieuw genieten van een wilde bloemenzee?

Aan het einde van de zomer zijn de meeste bloemen uitgebloeid. U kunt dan maaien. Laat het maaisel een aantal dagen liggen zodat de zaadjes opnieuw hun werk kunnen doen.

Bloemenweides vergen weinig onderhoud, maar moet u wel degelijk blijven beheren.
Wilt u weten wat voor uw bloemenweide geschikt is om te doen? Vraag het ons gerust.

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B