Wesseling Tuinen

 

De Mannen aan het Woord: Jana

Herkent u dat: Soms bent u ergens buiten op een plek waar u helemaal rustig wordt. Of andersom, een plek waar u plotseling heel veel energie krijgt. Niet om zweverig te doen hoor, maar misschien komt het door de bomen. Want bomen, en ook alle andere beplanting overigens, zitten vol energie.Iemand die daar alles over kan vertellen is Jana, onze tuin- en landschapsarchitecte. De laatste tijd heeft ze het steeds over ‘the healing garden’ Wij wilden nu toch wel eens weten wat dat is.

Dus voor deze ‘Mannen aan het woord’ gingen we met haar in gesprek.

Jana, we kennen jou als een nuchtere vrouw. Toch spreek je over de energieën van beplanting. Wat bedoel je daarmee?
‘Haha, nou eigenlijk is het helemaal niet zo gek hoor en zeker niets nieuws. Het enige dat ik doe is eeuwenoude kennis die heel vroeger algemeen was en nu verloren dreigt te gaan, nieuw leven inblazen.’

Over welk kennis hebben we het dan?
‘Ik zal een voorbeeld geven. In Duitsland is er een oud gezegde dat luidt: Vor Eichen sollst du weichen, Buchen sollst du suchen! Vrij vertaald betekent dat voor eiken moet je wijken en beuken moet je zoeken. Hier wordt mee bedoelt dat je bij slecht weer, wanneer het onweert, je nooit onder een eik moet gaan staan. Wanneer je in het bos bent, zoek dan een beuk op.

Uit dit gezegde blijkt de eeuwenoude kennis van de energieën van beplanting. Om maar bij dit voorbeeld te blijven. De energie die door een eik stroomt is naar boven gericht. Ook wel zonne-energie genoemd. De energie van een beuk stroomt naar de beneden de bodem in. Ok wel maan-energie genoemd. Wanneer het onweert vinden deze energie en de energie van planten met zonne-energie elkaar. Die ontmoeten elkaar boven zeg maar.’

Nu ken ik weinig mensen die met onweer buiten blijven, laat staan gaan schuilen onder een boom. Wat kunnen we met deze informatie?
‘Heel erg veel. Ik gebruik het in al mijn tuinontwerpen. Voor een ontwerp ga ik in gesprek met de eigenaar van de tuin. In plaats van alleen maar te praten over de tuinwensen, spreek ik ook heel veel met opdrachtgever over hunzelf. Ik wil erachter komen wat voor typen mensen het zijn. Zijn ze heel erg energiek van zichzelf, dan is het niet verstandig om beplanting in de tuin aan te brengen met alleen maar zonne-energie. Die beplanting geeft energie. Wanneer ik dat doe, zullen deze mensen nooit tot rust komen in de tuin. Tenzij de tuin een plek moet zijn om te worden geïnspireerd.

Heb je nog andere voorbeelden?
Het kan natuurlijk ook zijn dat er verschillende mensen in huis wonen. Bijvoorbeeld een kind met ADHD of een partner die gevoelig is voor een burn-out. Dat zijn de extremen. Wanneer ik in het beplantingsplan alleen maar deze extremen meeneem, zal de tuin een averechts effect op de andere gezinsleden hebben. Ik kan dan een speciaal hoekje in de tuin ontwerpen speciaal voor die ene persoon in huis die de uitersten energieën tempert.

Dus als ik meer energie wil, zoek ik gewoon een zonne-plant?
‘Ja en nee. Daarnaast is het ook nog zo dat elke plant zijn eigen kenmerken heeft. En niet elk persoon die meer energie nodig heeft dezelfde zonne-plant nodig. Vandaar dat mijn intakegesprekken heel uitgebreid zijn.

Kun je zelf ook achterhalen welke plant je nodig hebt?
Leuk dat je dat vraagt. Ja dat kan. Ik geef tegenwoordig workshops, daarbij vertel ik je hier alles over en kun je daarna zelf je tuin op basis hiervan ontwerpen.

Dat is echt heel erg leuk! Wanneer is je volgende workshop?
Mijn eerstvolgende workshops zitten al vol. Maar ik kom binnenkort met nieuwe data van workshops die starten in het najaar. Diegene die interesse hebben, mogen mij een e-mail sturen. Dan geef ik de nieuwe data met de mogelijkheid om in te schrijven aan hen door.

Deze mail kan naar jana@botaniq.nl met als onderwerp: interesse workshop

Kun je ons nog iets vertellen over de term 'Healing Garden'?
Zeker, dat was eigenlijk aanleiding voor dit interview. Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is dat planten je kunnen ‘helen’ zonder dat je daarvoor iets anders hoeft te doen dan ze er gewoon te laten zijn. Je kunt je tuin dus helemaal inrichten met planten die goed zijn voor jou en voor niemand anders.

Heb je tot slot nog een tip om er zelf eenvoudig achter te komen welke planten goed voor je zijn?
Die heb ik ook! Loop deze zomer met je blote voeten in de tuin. Laat dat stukje grond vervolgens met rust. Wacht af welke beplanting daar gaat groeien. Dat zijn de planten die jij nodig hebt. Erg leuk om eens te testen en daarna op te zoeken wat de plant betekent en waar hij voor wordt ingezet.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B