Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Raf: Alles wat u wilt weten over (tuin) fotografie

Met de vakantie in het verschiet, een periode waarbij we toch veruit de meeste foto’s maken, werd het de hoogste tijd om collega Raf aan te spreken. Want behalve verstand van tuinen, weet hij ook alles over fotografie. Met enige regelmatig mag hij zijn grote hobby tijdens het werk uitoefenen, want zelf zijn we natuurlijk ook erg blij met mooie tuinkiekjes waarbij wij trots ons werk aan u kunnen tonen of mogen meegenieten van het soms wel heel bijzondere schouwspel dat de natuur ons biedt. Maar hoe komt u nu tot het perfecte plaatje? We vroegen het aan Raf.

Waar komt jouw passie voor fotografie vandaan?
‘Ik hou van mooie dingen en techniek. Ook ben ik graag buiten. Dan kom je al snel op fotografie. Je ziet de wereld om je heen toch op een andere manier. Ik vind het daarbij leuk om te experimenteren. Zo heb ik onlangs een nieuwe telefoon gekocht. Dat is voor mij een feestje om mee aan de slag te gaan en te ontdekken wat het toestel allemaal kan op gebied van fotografie.

Ik ben blij dat je daarover begint. Op de foto zien we jou met een zeer luxe uitgeruste camera, maar niet iedereen heeft thuis zo’n mooi toestel. Het is waarschijnlijker dat we met een mobiele telefoon foto’s nemen.
‘Dat klopt en dat kan tegenwoordig gelukkig ook heel goed. Zelfs zo goed dat men vaak al niet eens meer een apart fototoestel meeneemt op vakantie. Bovendien heb je een telefoon altijd bij je, dus ook van onverwachte momenten maak je al sneller een foto.’ Neem nu de foto van lieveheersbeestje dat je bij dit artikel ziet. Deze heb ik met mijn nieuwe telefoon gemaakt. Dat is van een kwaliteit die was er enkele jaren geleden nog niet. De techniek gaat met sprongen vooruit.

We hebben dus eigenlijk geen professionele camera meer nodig?
‘Haha, dat vraag je aan de verkeerde. Natuurlijk blijft een spiegelreflexcamera beter. Daarop kun je echt alle instellingen manipuleren om precies het beeld te creëren dat je voor ogen hebt. Een telefoon kan wel steeds meer, maar je moet het zo zien dat de processor van een telefoon ook nog heel veel andere dingen moet kunnen. Daardoor is de reactiesnelheid, om maar 1 voorbeeld te noemen, niet te vergelijken met een professionele camera. Er zijn dus altijd foto’s van bijvoorbeeld bewegende beelden, die met een telefoon niet of nauwelijks mogelijk zijn. En zo zijn er natuurlijk nog wel meer dingen die een professionele camera wel kan, en een telefoon niet of beduidend minder goed. Maar voor de vakantiekiekjes of zomaar mooie foto’s tussendoor is de mobiele telefoon tegenwoordig een uitstekend alternatief.’

Heb je nog tips voor de mensen die een mobiele telefoon aanschaffen en een goede camera willen?
‘Zelf ben ik fan van het merk Samsung. Ik vind dit een zeer innovatief merk als het gaat om beeldkwaliteit en andere eigenschappen waar je als fotograaf naar op zoek bent. Maar er zijn natuurlijk ook andere merken die tegenwoordig hele goede technieken in de telefoon verwerken, zoals Apple. Welk merk ook je voorkeur heeft, wanneer je goede foto’s met je telefoon wilt kunnen maken, let er dan op dat deze 3 lenzen heeft.
Dan heb je een lens voor dichtbij, een voor ver weg en een lens voor een normale foto. Doordat elke lens zijn eigen eigenschap heeft, kun je kwalitatief hoogwaardige foto’s maken. Met de lens voor veraf kun je bijvoorbeeld heel mooi panoramafoto’s maken. Doordat het beeld enigszins vervormd, omdat je zelf nooit in zo’n overzicht kunt kijken, geeft dat een heel gaaf effect.’

Waar moet je nog meer op letten als je een telefoon aanschaft.
‘Op letten niet zozeer. Maar wel een belangrijke tip. Vaak gaan we lukraak foto’s maken. Prima natuurlijk, maar daardoor weet je vaak voor de helft niet welke mogelijkheden er allemaal op het toestel zitten. Neem de tijd om de manual te lezen en ga onderzoeken wat je camera allemaal kan. Je zult versteld staan. Voor de profs onder ons is er zelfs een mogelijkheid om de camera op ‘professioneel’ in te stellen, zodat je nog meer extra’s kunt doen.’

‘Verder is het misschien goed om te weten dat, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, een groot scherm helemaal niet nodig is. Je ziet tegenwoordig mobiele telefoons die op halve tablets lijken. Alleen maar lastig om overal mee naar toe te nemen. Voor een betere fotokwaliteit maakt het formaat van het beeldscherm echt niet uit.’

Tot zover de apparatuur. Welke tips heb je voor ons als gaat om het maken van de foto.
‘Het belangrijkste wat ik wil meegeven is, ga experimenteren. Speel met het beeld. Loop naar voren en naar achteren. Bekijk het beeld dat je wilt vastleggen vanuit een hele andere hoek. Loop eromheen, ga op je hurken zitten. Kijk hoe het licht valt en wat er gebeurt met het beeld. Vaak zie ik mensen inzoomen, waardoor het beeld alleen maar korreliger wordt. Loop gewoon naar voren. Ook zie ik vaak dat men aan de persoon die wordt gefotografeerd vraagt om naar voren of naar achteren te lopen, maar dat moet je dus niet doen. Jij als fotograaf bent degene die dat moet doen. Jij bent tenslotte degene die kunt zien wat er dan in je beeld verschijnt en hoe het eruit komt te zien.
Oh ja en bij het fotograferen van personen krijg je het allerbeste resultaat wanneer het geen gemaakte pose is. Zo krijg je een fotoboek met allemaal dezelfde kiekjes en selfies. Maak de foto’s spontaan.’

Wat maakt een foto een goede of mooie foto?
‘Door te experimenteren zie je daarin al snel zelf het verschil. En er zijn nog een paar dingen belangrijk om te doen.

  1. Denk in frames. Bedenk wat je binnen het kader dat je hebt wilt laten zien.
  2. Zorg dat het hoofdonderwerp voor het grootste gedeelte het beeld vult. Stel je hebt iemand voor een waterval staan, dan hoeft de hele waterval er niet op, we kunnen zelf ook bedenken dat het water naar beneden valt. Een goede foto laat ruimte voor onze eigen interpretatie.
  3. Wanneer je brildragend bent, zet deze dan altijd op als je een foto maakt. Deze tip is vooral voor mensen met een leesbril, want die hebben niet altijd hun bril op.
  4. Stap na het schieten van de foto altijd even in de schaduw om naar et resultaat te kijken. Dan pas weet je echt of je een goede foto hebt gemaakt.’

Heb je ook nog tips voor mensen die in de tuin of van de natuur op vakantie foto’s willen maken?
‘Jazeker! Als het lukt, fotografeer dan niet alleen het groen, maar ook iets dat de verhouding weergeeft. Zoals een stukje van een gebouw of een stoel. In dat geval moet je niet alleen op het groen inzoomen.
Wanneer je wel alleen op het groen inzoomt, doe het dan om de structuur te laten zien. Ik heb bijvoorbeeld een foto gemaakt van hele donkerpaarse tulp. Ik heb daar zover op ingezoomd, dat je heel goed binnenkant van de tulp kunt zien op een manier waarop je er eigenlijk nooit naar kijkt.’

Nog een laatste vraag: Wat vind je van filters
Er zijn 2 dingen. Je kunt voor een optie kiezen die heet ‘verbeteren’ Dat betekent dat het bestaande beeld wordt geoptimaliseerd. Op die manier wordt het beeld zoals het in werkelijkheid is nog beter weergegeven. En dat is, vind ik, precies waar het om gaat. Dat je iets weet vast te leggen zoals het is. Filters is weer een ander verhaal. Wat je eigenlijk doet is met kleuren spelen en het minder ‘echt’ maken. Met een winterfilter wordt een zomerfoto ineens blauwig bijvoorbeeld. Ik vind dat afbreuk doen aan de foto.

Heb je zelf nog iets dat je wilt toevoegen
Ja, ook al heeft dat niet met fotograferen te maken. We maken met onze mobiele telefoon ook veel filmpjes. Zorg ervoor dat je je telefoon een kwartslag draait en filmt in 'Landscape' zoals dat heet. En oh ja, vertraag daarbij je bewegingen als je iets of iemand gaat volgen.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B