Ik heb al in menig tuin mijn kennis mogen delen en daarmee tuinbezitters een hele andere kijk gegeven op de tuinwensen die ze aanvankelijk hadden. Want er komt vaak veel meer kijken bij het aanleggen of renoveren van een tuin. Daarom vindt ik het leuk dat ik een keer aan het woord mag in deze rubriek, aldus Ruud. We stelden hem de vraag: Waar moet elke tuinbezitter die de tuin wil renoveren, aanleggen of beheren rekening mee houden?
Hij kwam met 5 belangrijke aandachtspunten:
De bodem. Zwarte grond met enge beestjes erin, waar je handen vies van worden. Het liefst vergeten we die. En dat doen tuinbezitters dan ook massaal. Maar wat de tuinplannen ook zijn, wanneer de vruchtbaarheid en samenstellingvan de bodem onbekend zijn, zijn de plannen gedoemd te mislukken. Want als de bodem niet goed is voorbereid, zal de tuin nooit gezond en volwassen kunnen worden.
Tuinplannen beginnen dus in de bodem. En van daaruit werken we omhoog. Oftewel Bottum up. En daar blijft het niet bij. Bodemvruchtbaarheid is iets dat jaarlijks terugkomt. Ons klimaat verandert dus ook de behoefte aan voedingsstoffen die opgenomen kunnen worden door de plant. Laat daarom ook na de aanleg of renovatie regelmatig een bodemonderzoek uitvoeren. Zo blijven planten gezond en weerbaar tegen ziektes en plagen van buitenaf.
Kijk verder dan alleen de kadastrale grenzen van uw tuin. Want om door op een zo subtiel mogelijke manier gebruik te maken van het omringende landschap lijkt uw tuin hier onderdeel van uit te gaan maken. Stop dus met het in hokjes denken.
Ga uw tuin eerst beleven.
Welk plekje in de tuin is op welk moment van de dag uw favoriet?
Bijvoorbeeld om de krant te lezen, uw ontbijtje te nuttigen, of samen met vrienden te borrelen?
Tegenwoordig kunnen we daar aan toevoegen: Op welke plek in de tuin kunt u het beste (thuis)werken? Neem absoluut geen overhaaste beslissingen. Geef het gerust 4 seizoenen de tijd, waarin u deze vragen voor uzelf beantwoord.
Hoe groener hoe beter is ons motto. Wij hebben als hoveniersbedrijf het vergroenen van tuinen en buitenruimtes in ons DNA zitten. We gaan bewust om met flora en fauna en voelen ons in elke tuin verantwoordelijk voor een gezonde biodiversiteit. Want hoe meer groen in de tuin, hoe meer insecten en vogels voor het bestuiven van planten en het bestrijden van plagen. Bovendien; hoe groener de buitenruimte hoe aangenamer het is om in de tuin te zijn. Groen geeft verkoeling zeker tijdens warme zomerdagen.
Wij zoeken in de aanloop van een tuinrenovatie of tuinaanleg altijd samen met de ontwerper of architect naar een goede balans tussen vergroenen en, zoals we dat in jargon noemen, dode materialen, zoals stenen en grind. Hier kunt u uiteraard ook zelf al mee aan de slag. Welke planten vindt u mooi? Van welke bloemen houdt u? Welke kleuren spreken u het meeste aan? Zo komen we samen tot uw droomtuin.
Ga nooit af op trends maar inventariseer welke functies er in uw tuin aanwezig moeten zijn zodat u uzelf aangenaam voelt op deze plek. Ga dan pas zoeken naar de juiste materialen die in het geheel passen. Een trendy tuin is erg onderhevig aan veranderingen en impulsaankopen. Wij streven ernaar om een tuin en gebruikte materialen een maximale levensduur mee te geven. Wanneer een tuin die wordt gerenoveerd, ook door ons is aangelegd, gebeurt het erg vaak dat we materialen hergebruiken. Dat komt doordat in veel gevallen voor deze materialen geldt: hoe ouder hoe mooier. Denk maar aan natuursteen of gebakken klinkers met een mosje erop of ertussen. Of een gemetseld tuinmuurtje met muurvarens die tussen de voegen groeien, hoe mooi is dat! En wat te denken van een zwemvijver in plaats van een zwembad.
Naar het overzicht