"Sinds augustus 2015 ben ik werkzaam bij Wesseling Tuinen. Eerst als stagiair en, na een aantal tijdelijke contracten, sinds januari 2018 ook officieel in vaste dienst. Toen mij werd gevraagd ‘wat vind je het leukste om te doen’, twijfelde ik geen seconde. Aanleg! In samenspraak met de klant, de tuin een heel ander aanzicht geven. Tips en adviezen kunnen geven om de klant op mooie ideeën te brengen en het ‘maatwerk’ dat erbij komt kijken. Dat samen maakt mijn passie voor aanleg."
Nu ik een aantal jaren verder ben en al een paar mooie projecten heb mogen doen met mijn collega’s, krijgt het renoveren van een tuin een gedeelde 1e plaats. De funfactor is gelijk aan die van het aanleggen van een geheel nieuwe tuin. Echter komt hier de creativiteit van omdenken bij om de hoek kijken. Welke materialen kunnen we hergebruiken? Het liefst op een manier dat ze een hele andere functie krijgen. Dat maakt de uitdaging groot. Waar men vroeger nog vaak aan renovatie dacht vanuit financieel oogpunt, renoveren is doorgaans goedkoper dan de aanleg van een geheel nieuwe tuin, wordt er tegenwoordig vooral vanuit het oogpunt duurzaamheid voor renovatie gekozen.
Er zijn een aantal redenen om tot tuinrenovatie over te gaan. Ten eerste kun je als tuinbezitter gewoon toe zijn aan iets nieuws. Een tuin gaat gemiddeld 10 jaar mee, en na deze periode zijn veel mensen ‘uitgekeken’ op de tuin. Maar in 10 jaar veranderd er ook veel in een mensenleven, waardoor de tuin niet meer aan de huidige wensen voldoet. Denk aan kinderen die de deur uitgaan of nieuwbouw dat in de ‘achtertuin’ wordt gebouwd. Ook zien we steeds vaker dat tuinbezitters meer bewust worden van het feit dat zij een grote bijdrage kunnen leveren aan het behoud van insecten, vogels en andere nuttige dieren.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Nadat het besluit is genomen om over te gaan tot tuinrenovatie, raden wij aan om de volgende 6 vragen te beantwoorden:
Zitplekken
Misschien bent u altijd een zonaanbidder geweest, maar wordt de zon de laatste jaren te scherp en te heet. Meer schaduw is gewenst. Of andersom, de komst van hoogbouw heeft ervoor gezorgd dat het terras teveel in de schaduw is komen te liggen. Samen bepalen we waar in de nieuwe situatie waar het terras komt te liggen.
In het oog
De buren hebben een prachtige veranda gebouwd, maar maakt uw tuin er niet mooier op. Of het fietsenschuurtje is al geruime tijd een doorn in het oog. Een groene muur of prachtige groenblijvende heesters doen wonderen.
Opbergruimte
Een tuinhuisje is zo geplaatst, maar we kunnen ook zorgen voor functionele opbergruimte die past in de natuurlijke omgeving. Bijvoorbeeld een schuurtje met sedumdak.
Hergebruik
Zelf weinig inspiratie? Geeft niets, daar zijn wij voor. Ideeën genoeg! Wat dacht u van een bijenhotel van hergebruikte materialen.
Biodiversiteit
Welke dieren verwelkomt u graag in uw tuin? Vlinders hebben andere behoeftes dan vogels. Elk gewas heeft zijn eigen aantrekkingskracht. Wij stemmen het beplantingsplan af op uw wensen.
Tuinwensen
Geurende kruiden bij het keukenraam, tuinieren met de (klein)kinderen? Het kan allemaal. Vaak zelfs in combinatie het aantrekken van bijen en vlinders.
Indien u zelf aan de slag gaat met een insectenhotel, let er dan op dat insecten voldoende mogelijkheden hebben om ergens in weg te kruipen. Maak gaatjes van verschillende groottes en dieptes. Bedenk ook dat gaatjes, die u uit hout boort, glad zijn vanbinnen. Ruwe holtes beschadigen namelijk de vleugels van insecten.
Heeft u twijfels, neem dan contact met ons op, want kennisoverdracht is waar wij voor staan!!
Joey
Klik hier voor de profielpagina van Joey