Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Ad: Oranje mag weer

Met deze woorden kwam koning Willem I aan op het strand van Scheveningen en luidde zo het begin van een 200-jarig koningschap in.

Dat oranje had niet alleen betrekking op de Nassau familie maar ook op alle oranje gekleurde planten. Napoleon had namelijk in zijn regeerperiode besloten dat alle oranje gekleurde planten niet in tuinen en landerijen mochten voorkomen om zo elke vorm van vaderlandsliefde te onderdrukken. Zo verdween de roggelelie uit de tarwevelden en ook de goudsbloem uit de tuinen. Vooral deze goudsbloem werd veel gebruikt als mieren verdrijvingmiddel en er werd ook zalf voor de handen van gemaakt. Deze zalf is nog steeds te koop en wel onder de Latijnse naam van de plant: Calendula zalf.

Voor het verdrijven van mieren wordt de goudsbloem niet meer gezaaid maar plaatsen we vaak mierenlokdoosjes. Er zijn nu vergevorderde plannen om deze mierenlok doosjes, samen met een heel scala aan gewasbeschermingsmiddelen als bv. Round Up, te verbieden. Misschien een mooie kans voor deze oranjebloem om weer deel uit te maken van onze tuinen. De beste tijd om te zaaien is begin mei.

MIJN TIP: Zaai of plant nu uw verdrijfplanten. Goudsbloem tegen mieren. Lavendel of knoflook tegen luis.  Afrikaantjes tegen wortellesieaaltjes, die aantasting veroorzaken in de rozen-familie, want een bestrijdingsmiddel kan er mooi uitzien.

Vriendelijke groet,

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B