Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Koen: Zelf compost maken

In de laatste seizoensprikkels spraken we over de tuintrends van 2023
Moestuinieren is zo’n trend. Voedsel uit eigen tuin is smaakvoller, goedkoper en natuurlijk veel leuker.  

Een handig hulpmiddel bij het moestuinieren is compost. Ook dat kunnen we eenvoudig zelf maken. Hoewel… het is niet alleen een kwestie van oud groenafval op een hoop gooien. Er komt iets meer bij kijken. Daarom vertel ik graag de fijne kneepjes over het maken van compost. 

Hoe zat het ook alweer?
Ik neem u even mee terug naar de schoolbanken. Want hoe zat dat ook alweer met het composteringsproces.

Groente- Fruit en Tuinafval kennen hun eigen micro-organismen (bacteriën en schimmels) die van nature op het betreffende product voorkomen. Zij breken het materiaal af om zichzelf in leven te houden. Hiervoor gebruiken zij zuurstof dat vervolgens wordt omgezet in restgassen, koolstofdioxide, water en warmte. Het zogeheten verteringsproces. Als dat proces maar lang genoeg aanhoudt, ontstaat er compost.

Overigens niet te vergelijken met een rottingsproces. Dat bestaat uit dode organismen. 

De meest voorkomende fouten bij het composteren
Gooi GFT-afval op een hoop en wachten maar. Zo eenvoudig is het bijna! Maar er zijn een aantal factoren die het proces zodanig verstoren dat er geen compost ontstaat.

 • Aarde in de compost.
  Bij tuinafval komt er vaak veel aarde vrij. Aarde sluit lucht af. Met andere woorden, er kan geen zuurstof meer worden doorgelaten in de composthoop wanneer ook de aarde op de hoop belandt. Hierdoor wordt het composteringsproces verstoord. Verwijder daarom eerst de overtollige aarde.

 • Teveel nat afval
  Van alleen groente en fruit (het natte afval dus) ontstaat er geen compost. Het afval is dan te nat waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Alleen maar droogafval werkt overigens ook niet, want dan stopt de vertering. Een juiste verhouding afval om tot goede compost te komen is 1 deel nat en 2 delen droog afval.

 • Gras op de composthoop
  De één zegt dat gras wel op de hoop kan en de ander zegt van niet. Hoe zit dat nu? Een beetje gras kan geen kwaad, maar vaak wordt er veel te veel gras op de composthoop gedeponeerd. Gras is vaak erg vochtig. En daarmee komen we terug bij de tweede veelgemaakte fout en wordt de composthoop door het gras te nat. Weet u niet zeker of u aan 1 deel nat en 2 delen droog afval komt? Laat het gras voor de zekerheid achterwege.

 • Een verharde ondergrond.
  Vaak wordt gedacht dat het makkelijk of hygiënisch is om de composthoop op een verharde ondergrond te maken. Een veelvoorkomende fout. Want compost heeft lucht nodig. Daarvoor hebben we onze grote tuinvriend: De worm. Niemand kan zo goed zorgen voor een goede luchtdoorlatendheid. Wanneer u de ondergrond verhard, kan de worm zijn werk niet doen. Een composthoop mag dus direct op de aarde worden gemaakt.

 • Niks doen.
  We maken een hoop, zorgen voor een goede verhouding afval en de wormen doen de rest. Wanneer we vervolgens niets doen, dan is de kans groot dat de micro-organismen stikken omdat er te weinig luchttoevoer is. De wormen redden het niet alleen om te zorgen voor voldoende luchttoevoer. Prik daarom regelmatig met een riek in de composthoop. (minimaal 1 a 2x per week)

Verschillende compostbakken.

Grofweg maken we onderscheid in 2 soorten compostbakken.
De open compostbak en de gesloten compostbak. De open kan al heel eenvoudig door een stukje tuin af te zetten met pellets of kippengaas en daartussen de compost op een hoop te gooien. Zorg ervoor dat u de ruimte heeft om onderop de composthoop te kunnen komen. De open compostbak zet u het liefst op een half zonnige plek. 3 tot 4 uurtjes zon per dag is voldoende, anders droogt de compost uit. Een gesloten compostbak is kant-en-klaar te koop. Vaak zijn dit plastic tonnen met onderop een schuif waar de compost gemakkelijk uit geschept kan worden.
Let erop dat de compostbak geen bodem heeft. Een gesloten compostbak vraagt om een iets zonnigere plek dan de open bak.

Tips:

Het is mogelijk om een compostbak op het balkon te plaatsen. Afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht kunt u kiezen voor een open of een gesloten bak. Maar op een balkon is geen aarde waar de bak op  kan staan. In dat geval kunt u de wormen zelf toevoegen. Er zijn speciale compostwormen te koop. U kunt ook vaker zelf zorgen voor een goede luchtdoorlatendheid.

Compost is uiteraard niet alleen goed voor de moestuin. De gehele tuin heeft er baat bij. Ook wanneer u geen moestuin heeft kunt u overwegen om uw GFT-afval zelf te houden in plaats van af te geven. Zorg voor mooie laagjes afval van verschillende producten zodat het niet te nat of te droog wordt

Heeft u groot tuinafval? Knip het klein en maai er desnoods nog een keer overheen, zodat u mooi fijn afval heeft.

Heeft u veel ruimte om een compostbak te maken? Dan kunt u het composteringsproces versnellen met meerdere open compostbakken naast elkaar.

Dat werk als volgt: 

Het composteringsproces zorgt in het begin voor een hoge temperatuur. Daarna daalt de temperatuur. Door de compost om te scheppen, dus wat bovenaan ligt naar onderen te brengen en visa versa, zal de temperatuur opnieuw stijgen. Dat is het beste te doen door de compost in een andere bak over te scheppen. U kunt dit een tweede keer doen met compost dat klaar is. Zo kunt u uit de derde bak heel gemakkelijk de compost pakken, zonder het proces te verstoren.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B