In de laatste seizoensprikkels spraken we over de tuintrends van 2023
Moestuinieren is zo’n trend. Voedsel uit eigen tuin is smaakvoller, goedkoper en natuurlijk veel leuker.
Een handig hulpmiddel bij het moestuinieren is compost. Ook dat kunnen we eenvoudig zelf maken. Hoewel… het is niet alleen een kwestie van oud groenafval op een hoop gooien. Er komt iets meer bij kijken. Daarom vertel ik graag de fijne kneepjes over het maken van compost.
Hoe zat het ook alweer?
Ik neem u even mee terug naar de schoolbanken. Want hoe zat dat ook alweer met het composteringsproces.
Groente- Fruit en Tuinafval kennen hun eigen micro-organismen (bacteriën en schimmels) die van nature op het betreffende product voorkomen. Zij breken het materiaal af om zichzelf in leven te houden. Hiervoor gebruiken zij zuurstof dat vervolgens wordt omgezet in restgassen, koolstofdioxide, water en warmte. Het zogeheten verteringsproces. Als dat proces maar lang genoeg aanhoudt, ontstaat er compost.
Overigens niet te vergelijken met een rottingsproces. Dat bestaat uit dode organismen.
De meest voorkomende fouten bij het composteren
Gooi GFT-afval op een hoop en wachten maar. Zo eenvoudig is het bijna! Maar er zijn een aantal factoren die het proces zodanig verstoren dat er geen compost ontstaat.
Verschillende compostbakken.
Grofweg maken we onderscheid in 2 soorten compostbakken.
De open compostbak en de gesloten compostbak. De open kan al heel eenvoudig door een stukje tuin af te zetten met pellets of kippengaas en daartussen de compost op een hoop te gooien. Zorg ervoor dat u de ruimte heeft om onderop de composthoop te kunnen komen. De open compostbak zet u het liefst op een half zonnige plek. 3 tot 4 uurtjes zon per dag is voldoende, anders droogt de compost uit. Een gesloten compostbak is kant-en-klaar te koop. Vaak zijn dit plastic tonnen met onderop een schuif waar de compost gemakkelijk uit geschept kan worden.
Let erop dat de compostbak geen bodem heeft. Een gesloten compostbak vraagt om een iets zonnigere plek dan de open bak.
Tips:
Het is mogelijk om een compostbak op het balkon te plaatsen. Afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht kunt u kiezen voor een open of een gesloten bak. Maar op een balkon is geen aarde waar de bak op kan staan. In dat geval kunt u de wormen zelf toevoegen. Er zijn speciale compostwormen te koop. U kunt ook vaker zelf zorgen voor een goede luchtdoorlatendheid.
Compost is uiteraard niet alleen goed voor de moestuin. De gehele tuin heeft er baat bij. Ook wanneer u geen moestuin heeft kunt u overwegen om uw GFT-afval zelf te houden in plaats van af te geven. Zorg voor mooie laagjes afval van verschillende producten zodat het niet te nat of te droog wordt
Heeft u groot tuinafval? Knip het klein en maai er desnoods nog een keer overheen, zodat u mooi fijn afval heeft.
Heeft u veel ruimte om een compostbak te maken? Dan kunt u het composteringsproces versnellen met meerdere open compostbakken naast elkaar.
Dat werk als volgt:
Het composteringsproces zorgt in het begin voor een hoge temperatuur. Daarna daalt de temperatuur. Door de compost om te scheppen, dus wat bovenaan ligt naar onderen te brengen en visa versa, zal de temperatuur opnieuw stijgen. Dat is het beste te doen door de compost in een andere bak over te scheppen. U kunt dit een tweede keer doen met compost dat klaar is. Zo kunt u uit de derde bak heel gemakkelijk de compost pakken, zonder het proces te verstoren.
Naar het overzicht