Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Puntjes op de i

Uitschieters

Eindelijk stijgen de temperaturen. Heerlijk toch? Dat vinden ze in de bodem ook. Met ‘ze’ bedoelen we alles dat wil ontkiemen. En we kunnen u vertellen: het is dringen geblazen! Alles wil gelijktijdig de grond uit schieten. Zowel de gewenste als de ongewenste beplanting. 
Vooral die laatste, ook wel ongewenst kruid genoemd, bezit de capaciteit plotseling overal weelderig aanwezig te zijn. Als het sprinters zouden zijn op de hardloopbaan, dan had de rest geen schijn van kans. Wij daarentegen ook niet. Het is nauwelijks bij te houden. We zijn dan ook de hele week voornamelijk bezig om tuinen weer toonbaar te maken en te houden.

Eigenwijze tuinen

Een aantal tuinen hebben we onlangs toonbaar gemaakt doordat we er een hele nieuwe look aan gegeven hebben. Na zo’n metamorfose of zelfs een geheel nieuwe tuin naar ontwerp van een van onze vaste ontwerpers, komen we altijd nog even langs voor de puntjes op de i zoals we dat noemen. Dat doen we twee keer.
De eerste keer vlak voordat we tuin opleveren. Soms zijn er bijvoorbeeld leveringen die op zich hebben laten wachten en wordt er nog een nalevering gedaan. Soms willen we de bloempotten nog vullen, of moet er nog iets geschilderd worden.

De tweede keer komen we terug 1 jaar na oplevering. 
Want ongewenst kruid kan vervelend zijn. De tuin zelf kan zich ook behoorlijk eigenwijs gedragen. Tja, het is nu eenmaal de natuur en die kun je niet altijd dwingen. In praktijk betekent het dat wij een prachtige boom of struik op een specifieke plaats hebben bedacht. Met uiteraard het type beplanting, het soort bodem, de gezondheid van de bodem en het aantal zonuren in acht genomen. Toch kan de natuur anders besluiten, waardoor hetgeen wij zo nauwkeurig hebben uitgedacht toch nog anders uitpakt en het niet groeit of bloeit zoals wij dat graag willen zien. Dan kunnen we samen met de opdrachtgever overleggen wat er voor in de plaats kan komen. We nemen bij zo’n bezoek ook altijd de algemene inboet op. Denk aan een mooie haag waarbij 1 boompje niet meedoet met de rest. Zelfs al doet hij nog zo zijn best en kleurt hij vrolijk groen, het pas niet in het beeld dat wij van een haag hebben. Dat boompje wordt daarom door ons vervangen. Niet omdat we dat verplicht zijn (dat is pas verplicht als een gewas het echt niet doet) Maar omdat wij vinden dat het zo hoort.


Hier worden we blij van!

Of de tuin zich gedraagt zoals we het vooraf hadden bedacht is pas te zien als alle seizoenen zijn geweest. Daarom doen we dit ook nog eens na een jaar. Overigens komen we aan dat tweede bezoek na een jaar bijna nooit toe. 
Tenminste… niet officieel. Meestal onderhouden we tuin na aanleg direct en hebben we al lang gespot wat er wel en niet goed gaat. 

Hoe dan ook, we zijn dol op die puntjes-op-de-i bezoeken om meerdere redenen:
- We kunnen het resultaat met eigen ogen zien
- Het blijft elke keer weer een leerzaam bezoek, want elke tuin is anders
- We vernemen graag van onze opdrachtgevers hoe het gehele traject van tekening tot oplevering hen is bevallen
- En… Die blijde gezichten! Het blijft toch nog het leukste van dit soort bezoekjes om te zien hoe gelukkig men met de tuin is. Dat zijn de momenten waarop je denkt: JA! Daar doe ik het voor. 


Zuid-Europese lekkernijen

Zo nu en dan krijgen we zelfs nog een extra bedankje van tevreden opdrachtgevers.
En dan sta je bij mooi weer zomaar ergens van een tuin en geweldige  mensen om je heen te genieten onder het genot van een drankje en Zuid-Europese hapjes, zoals Franse kaas, Italiaanse chorizo en Spaanse aioli.

Dat overkwam een aantal van ons gisteren.
Raf en Joey, onze collega’s die de tuin hebben aangelegd, Ton en Jana die de tuin hebben ontworpen, met bijhorend beplantingsplan, Ruud en Richard die achter de schermen veel werk hebben verzet en Ad Been, onze timmerman.

Bij deze: Nogmaals bedankt voor de uitnodiging en de gezellige namiddag!


Tip van de week:

We sluiten deze ‘week van’ natuurlijk niet af zonder een goede tuintip. 
Wilt u een mooie groene tuin die weinig onderhoud vraagt? Zorg voor mooie volle borders, zodat ongewenste beplanting geen kans krijgt.
Bovendien: Door de dichte beplanting blijft de bodem langer vochtig. 
Wanneer u beplanting voor de border kiest, kies dan voor een mix waarbij er elk seizoen iets bloeit, zodat u het gehele jaar een mooie border heeft. Bij voorkeur kiest u voor inheemse beplanting. Zo draagt u ook bij aan een gezonde biodiversiteit.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste beplanting? 
Wij adviseren graag.


Goed weekend!
De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B