Er is ieder seizoen wel iets te doen in de tuin. Maar als u het ons vraagt, dan zijn de meeste van ons toch fan van de herfst. Natuurlijk omdat de herfst heel erg mooi is, maar ook dat vinden we van alle seizoenen.
Maar de herfst is het seizoen van ‘maken’.
Laat dat nu precies zijn dat we het allerliefste doen. Maken, creëren, en iets tot stand brengen.
Bij de meeste tuinbezitters begint het in het voorjaar te kriebelen. Men wil de tuin in en is toe aan ‘iets nieuws.’
Maar eigenlijk is dat een half jaar te vroeg. Of beter gezegd, te laat. Want bij het tuinieren werken we altijd met een vooruitziende blik en toekomstgericht. Wie in de tuin werkt doet dat altijd met het oog op het volgende seizoen. Zo zijn we nu de tuin aan het ‘winterklaar’ maken zoals dat heet.
En ook dat is zo leuk aan de herfst. We zijn niet alleen bezig met het volgende seizoen dat komen gaat. We zijn in deze tijd van het jaar volop toekomstgericht bezig. De bloembollen en knollen gaan de grond in voor het volgende voorjaar en… nu komt het leukste:
We zijn aan het planten. Wie plant, is met de verre toekomst bezig. Het volgende jaar en de jaren erna. Er gaan momenteel heel veel heesters en bomen door onze handen. Van kleine struikjes tot heuse volwassen exemplaren die menig tuin aan het einde van de dag een totale metamorfose hebben laten ondergaan.
Uitroepen als ‘Oh WAUW!’ of ‘Jeetje wat gaaf!’ die doen ons goed.
De twee leukste dingen van ons vak vallen daarmee samen: Mooie dingen maken en opdrachtgevers blij maken. Dáárom is dit voor ons de leukste tijd van het jaar.
Barry, die doorgaans graag met hout en steen werkt, is het daar roerend mee eens. En ook Armand die we sinds zijn komst bij ons alleen maar vrolijk zien zijn, lijkt nu zelfs nog ietsje gelukkiger.
Kunnen we de rest van het jaar niks planten dan? Een vraag die nu ongetwijfeld bij u opkomt. Natuurlijk wel! Maar een heel belangrijk aspect van deze tijd van het jaar, is dat er beplanting beschikbaar is die in de volle grond is gekweekt. In tegenstelling tot planten die hun start in een nauwe container hebben doorgebracht, zijn deze planten opgegroeid in een natuurlijk omgeving. Letterlijk! Ze staan buiten bij de kweker, waar ze eens per twee jaar worden verplant naar een nieuwe plek op de kwekerij. Zo blijft de kluit compact, vol met gezonde haarwortels. Bovendien put de standplaats niet uit, omdat de kweker deze optimaal verzorgd. Verder worden deze planten bij de kweker gesnoeid, om mooi en vol uit te groeien. Deze planten, door ons ook wel volle-grond-planten genoemd zijn beduidend volwassener en vitaler.
Behalve dat we aan volle-grond-gekweekte beplanting kunnen komen, speelt ook het weer een grote rol. De herfst heeft de beste weersomstandigheden.
De bodem is nog goed op temperatuur van de zomermaanden. De zon is minder scherp, zodat uw jonge aanplant minder kans loopt op schade door droogte en het is voldoende vochtig buiten. Want beplanting die pas de grond is ingegaan heeft in het begin meer water nodig. Dan is het toch fijn als de natuur u daar een handje bij helpt.
Kortom, de kans dat de planten goed aanslaan en met hun wortelgestel goed vast staan voordat de winter invalt, is deze tijd van het jaar het grootst.
Normaliter is onze tuintip een doe-het-zelf tip. Echter, verschillende planten vragen ieder om een eigen aanpak. Zeker wanneer het om grote meerstammige heesters en solitaire bomen gaat. Deze zijn vaak uniek van karakter en zijn jarenlang met grote aandacht verzorgd door gespecialiseerde kwekers. Hier is vakkennis en een schat aan ervaring voor nodig om ze in uw tuin de optimale nieuwe start te geven.
Onze tip deze week luidt dan ook:
Bent u voornemens om grote beplanting in uw tuin aan te brengen, laat u adviseren wat er in uw tuin past en geef het aanplanten uit handen aan een echte vakman, zoals bijvoorbeeld Rick. Onze specialist aanplant.