Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Als je maar lang genoeg gewoon blijft...

We krijgen vaak leuke vragen van onze opdrachtgevers die ons met regelmatig inspireren onze wekelijkse avonturen te schrijven. Afgelopen week was er weer zo’n vraag:

‘Zijn er, net als in de modewereld, typische tuintrends die aan vroeger doen denken of weer terugkeren in een nieuw jasje’.

Om eerlijk te zijn moesten we even nadenken voordat we antwoord konden geven. We hebben nooit van eenhapsworsten gehouden en samen met onder andere Ton Vissers en Jana Schmidtchen creëren we toch elke keer weer andere tuinen. De diversiteit aan beplanting die we daarvoor gebruiken is enorm! Alles komt wel een keer voorbij. Van ouderwets tot zeldzaam en van gangbaar tot bijzonder. Voor ons is er op het eerste gezicht niet zoiets als een echte trend.

Maar nadat we de vraag even op ons hadden laten inwerken, kwamen we er al snel achter dat we niet direct bij onszelf te raden moeten gaan, want wij zijn nu eenmaal een beetje eigenwijs en gaan niet mee in de standaarden.
Ook kwamen we er door deze vraag achter dat we in sommige opzichten misschien zelfs een beetje ouderwets zijn, waardoor we niet direct een antwoord paraat hadden.
Begrijp ons niet verkeerd hoor. Het betreft niet ouderwets omdat we slecht tegen verandering kunnen. Nee, integendeel zelfs. Maar ouderwets in de zin dat we het vak nog steeds als echte ambacht zien en daar ook naar handelen.

Tuinbaas

Zo had je vroeger het begrip tuinbaas.
Dat klinkt inderdaad wat gewichtig. Vinden wij ook. Maar het principe passen wij nog steeds toe, alleen wij noemen deze persoon gewoon Ad.

Wat doet een tuinbaas?
Een tuinbaas is iemand die kritisch kijkt naar wat de tuin echt nodig heeft. Die persoon zit bomvol kennis die hij (of zij) inzet om te adviseren en problemen in de tuin te voorkomen (denk daarbij aan bepaalde ziektes) Ook kan deze persoon langs opdrachten gaan om ter plekke  vragen te beantwoorden of onderzoek te doen naar tuinproblemen.

'Goh', horen wij u nu bijna denken, 'is dat niet een normale gang van zaken dan?'
Wat ons betreft wel. Maar kijken we naar het huidige tijdperk dan merken we dat het werken in de tuin ook onder invloed staat van maatschappelijke veranderingen. Tijd is kostbaar, groenkennis verwaterd bij de consument en gemak lijkt soms het allerbelangrijkste, waardoor soms de essentie van de tuin uit het oog verloren gaat.

Het doet ons een beetje denken aan de reclame van dat verzekeringsmerk: Als je maar lang genoeg gewoon blijft, wordt je vanzelf bijzonder. Om op de vraag terug te komen: Onze tuinbaas is vanzelf bijzonder geworden. Gelukkig zijn er nog heel veel tuinbezitters die zich niet in deze trend laten meeslepen en wel degelijk grote interesse tonen het stukje groen dat tot hun bezit behoort, waarbij zij tevens met de geruststelling kunnen leven dat hun tuin gezond is en blijft door goede zorg op maat. Gelukkig maar, anders hadden wij geen werk meer.

Vormgeving en inhoud

Tot zover de maatschappelijke trends.
Kijken we naar de vormgeving en inhoud dan is er wel degelijk een groot verschil te zien met enkele jaren geleden. ( We praten dan over minimaal een decennia geleden)
U kent vast wel de keurig strakke vierkante tuintjes. Daarmee bedoelen we niet het formaat postzegel dat de tuinen van tegenwoordig bij nieuwbouwwoningen geleverd krijgen. We bedoelen de rechte lijnen in de ontwerpen.
Een vierkant terras, een vierkante haag, een vierkant stuk grind en ga zo maar door.

Tegenwoordig is er de behoefte aan een meer natuurlijke uitstraling, ongeachte het formaat van de tuin. In de natuur is bijna niets vierkant en kan alles door elkaar heen groeien.
Hoe kun je zoiets nu toch nog redelijk ordenen, zonder dat het 'te netjes' wordt. Laat dat maar aan Ton Vissers over.


Grindtegels en bielzen

Wat betreft inhoud: Rozenstruiken lijken naar de achtergrond verdwenen.
Grindtegels zijn natuurlijk echt niet meer van deze tijd en kent u de bielzen nog? Die laatste mogen uit milieuoogpunt niet eens meer worden gebruikt. En dat is maar goed ook.

Wat zien we tegenwoordig wel?
Tja, op dit punt behoren we dan toch weer tot de eigenwijze soort, want we maken het liefst gebruik van beplanting die we in dat opzicht bijzonder kunnen noemen.
Soms stuiten we daarbij op een gevalletje onbekend maakt onbemind. Aan ons de schone taak om onze tuinmeester in te schakelen voor bijhorende tekst en uitleg.


Onbekend wordt bemind

Tekst en uitleg? Een plant wordt toch mooi of niet mooi gevonden? Vergelijk het met een nummer op de radio die je niet raakt. Totdat je de betekenis erachter te horen krijgt. Daarna  valt het nummer op en draai je hem graag. Zo is dat ook met beplanting. De betekenis van beplanting kan bijvoorbeeld zijn dat het een rustgevende werking heeft, vogels lokt of dat de geur nachtvlinders aantrekt. Kortom, onze tekst en uitleg geeft vaak verrassende inzichten en niet zelden hele andere tuinwensen. Dit is bovendien een van de reden waarom we graag met Jana Schmidtchen samenwerken. Als iemand betekenissen van beplanting kan vertellen is zij het! Op die manier maken we onbekend juist heel bemind en komen we altijd weer tot bijzondere en mooie projecten waar iedereen (mens en dier) blij van wordt.

Mooi weekend gewenst!

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B