Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Burenruzies

Denken we aan burenruzies, dan denken we al snel aan erfgrenzen.
Daar hadden Ad en Barry geen last van deze week. Na een verfrissend boottochtje kwamen zij maandag aan op Terschelling om samen een week lang een grote landschapstuin onder handen te nemen. Onder toeziend oog van een blauwborstje, werd daar eerst het nodige snoeiwerk verricht. Waar hij als blijk van waardering een vogelhuisje voor terug kreeg.

blauwborstje  vogelhuisje terschelling

De beide mannen hoefden de rest van de week niet stil te zitten. Het terras moest nodig worden gereinigd, het gazon vroeg om aandacht en zelfs het laatste restje herfst moest nog worden verwijderd. Tussendoor werd de beregeningsinstallatie nog gerepareerd.

ad grasmaaien op terschelling    Ad snoeien Terschelling

Gelukkig was er ook tijd over om te genieten. Bijvoorbeeld van de bosanemonen die er rijkelijk in bloei stonden en de overige dieren die nieuwsgierig kwamen kijken naar wat er allemaal ging gebeuren.

bosanemoon

 

Vragen over erfgrenzen

Ondertussen ging het aan deze kant van het water wel over erfgrenzen. Nu het lente is, kriebelen de groene vingers bij veel mensen en krijgen we de afgelopen weken meer vragen over dit onderwerp dan anders.
Maar goed dat we niet alleen verstand hebben van groen maar ook van een deel van het wetboek. Tenminste, als het over erfgrenzen gaat.
Enkele vragen die we kregen waren: Hoe zit het met overhangende takken? Wat is de maximale afstand tot de erfgrens wanneer je nieuwe beplanting wilt planten? Wanneer is er een recht verworven door verjaring? Mag mijn buurman zomaar in de muur boren die op de erfgrens staat of er iets aan vast bouwen? En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Ondanks dat we redelijk goed op de hoogte zijn van de algemene regels geldt ook voor dit onderwerp dat er altijd uitzonderingen zijn. In sommige delen van ons werkgebied bijvoorbeeld, wordt de boswet aangehouden. Dat betekent dat er beplanting tot op de erfgrens geplaatst mag worden. Terwijl het wetboek voorschrijft dat heesters en struiken niet binnen een halve meter van de erfgrens geplaatst mogen worden. En bomen zelfs 2 meter bij de erfgrens vandaan moeten blijven. En ook daar zijn weer verschillende uitzonderingen op. Ook zonder de boswet.


Nieuwe tuin? Belangrijk om vooraf te doen

Voordat u een nieuwe tuin wilt (laten) aanleggen of renoveren, raden we daarom aan om 2 dingen te doen:
Op de eerste plaats is het verstandig de algemene plaatselijke verordening van de plaatselijke gemeente te raadplegen. Daar staan soms uitzonderingen in op de algemene wetgeving.

Op de tweede plaats is het raadzaam om het kadaster te raadplegen, zodat u zeker weet hoe de erfgrens loopt. We zien namelijk regelmatig dat uit de kadastrale gegevens blijkt dat de erfgrens net iets anders loopt dan gedacht wordt of dat buren het samen niet helemaal zeker weten hoe het zit.

Overleg daarom, voordat u een groot project in de tuin aangaat, ook altijd even met de buren. Al is het alleen al om hen te laten weten dat er tijdelijk overlast kan zijn. Denk aan geluidshinder van machines, een bult zand die in de weg ligt of anders.


Burenruzies 

Gelukkig maken we zelden tot nooit burenruzies mee. Integendeel! Vaak kunnen buren samen hele goede afspraken maken over erfgrenzen. Op die manier worden er zo nu en dan afspraken met elkaar gemaakt die buiten de regels van de erfgrenzen gaan. Geen probleem, zolang beide partijen het maar met elkaar eens zijn.

Echter, juist doordat buren op zeer goede voet staan met elkaar kan het fout gaan. Wanneer er op goede voet afspraken met elkaar worden gemaakt, denkt geen van beide partijen er aan dat zij op een dag misschien geen buren meer van elkaar zijn. Wat niemand vooraf kan weten, is of de nieuwe buren ook akkoord zijn met de situatie zoals destijds is afgesproken. 

buren kennismaken schutting
U kunt van het goede uitgaan en denken dat nieuwe buren automatisch akkoord gaan met de situatie zoals deze is bij aankoop. Of dat nieuwe buren vóór aankoop komen informeren over de situatie in de tuin bij de achterblijvende buren. Maar wij raden aan om gemaakte afspraken te allen tijde te laten vastleggen bij het kadaster. Dat kost op dat moment wellicht geld, maar des te zuurder is het wanneer u dit niet doet en er moeten zaken worden teruggedraaid. Doorgaans kost dat nog veel meer geld. Bovendien, een goede buur is beter dan een goede vriend. Dan kunt u maar beter kennismaken met elkaar over de schutting en niet in de rechtszaal.

Heeft u vragen over de erfgrens? Op de website van vereniging eigen huis kunt u een schat aan informatie vinden over dit onderwerp en de algemene regelgeving nalezen.

Goed weekend!
De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B