Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: De Nieuwe Kantoortuin (DNK)

 
Een muffe ruimte, weinig daglicht, veel stress door werkdruk, afleiding van telefoongesprekken gevoerd door je naaste collega's en andere typische kantorgeluiden...
 
Maak kennis met de kantoortuin. Volgens Hoogleraar Management Frederik Anseel een achterhaald idee van een functionele werkplek.
Geen wonder dat velen aan het begin van de coronapandemie opgelucht thuis adem konden halen. Veel kantoorgangers konden thuis hun eigen tijd indelen en in alle rust werken om zo te ervaren dat ze plots veel productiever werden. Voor sommige was het even wennen en kwamen er weer andere afleidingen om de hoek kijken in de huiselijke omgeving, maar de traditionele kantoortuin werd niet gemist.
De collega’s en de gesprekken bij het koffieapparaat werden daarentegen wel steeds meer gemist. Aan de toenemende files te constateren is er weer een opmars richting het kantoorpand gaande. Maar daarmee is het fenomeen kantoortuin en de relatief ongezonde werkomgeving niet de wereld uit.
 
En dus dachten wij: Dat kan anders! Er bestaan kantoortuinen die een belangrijke bijdrage leveren aan de algehele gezondheid. Om te beginnen zijn deze tuinen coronaproof. Maar er is nog veel meer! Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat deze tuinen goed zijn voor het kortetermijngeheugen en de creativiteit sterk verbetert. Onmisbare benefits voor functies die in een kantoorpand worden uitgeoefend. Deze kantoortuin heeft een herstellend vermogen op de mentale energie en reduceert het stresshormoon cortisol, waardoor je minder stress ervaart. Het verbetert zelfs het zicht en allerlei vitale functies zoals het spijsverteringssysteem en de luchtwegen. Sterker nog, het algehele immuunsysteem verbetert significant. Daarnaast wijst onderzoek uit dat deze kantoortuin vrolijk maakt. Stelt u zich eens voor: allemaal blijde, ontspannen en gezonde collega’s!
 
We kunnen wel stellen dat deze kantoortuin een positieve bijdrage levert aan het verlagen van het ziekteverzuim.
Deze kantoortuinen voldoen aan de volgende kenmerken: Ze zijn groen, gevestigd in de buitenlucht en beschikken over ‘openlucht-werkplekken’. Wat dacht u van een scrumsessie te midden van de friszoete vanilleachtige geur van de Clematis montana Rubens. Of een ontspannen verkoopgesprek met die nieuwe klant, omdat jullie eerste gesprekonderwerp gaat over die prachtige vijver vol leven, waar jullie op dat moment naast zitten. Of even uw verstand op nul wanneer u, tijdens uw pauze met de zon op uw gezicht, geniet van de geur van pas gemaaid gras. Of de vrijdagmiddagborrel die weer nieuw leven in wordt geblazen met een BBQ. Het kan allemaal in deze kantoortuin. Wij noemen hem dan ook ‘De Nieuwe Kantoortuin’, afgekort DNK.
 
Helaas zien we nog teveel kantoortuinen die wel het kenmerk hebben dat ze in de buitenlucht zijn gesitueerd en soms zelfs nog (deels) voorzien van groen, maar vervolgens fantasieloos en disfunctioneel zijn ingericht. In deze tuinen kan men niet werken, vergaderen of pauzeren.
Met de terugkeer naar het kantoor, waarbij men weer contact heeft met collega’s en sneller kan anticiperen op wat er gebeurt in het bedrijfsleven, pleiten wij, gelet op alle voordelen, voor gezonde en groene werkplekken. Ons advies: DNK wordt het nieuwe normaal.
 
Mocht DNK in uw werkomgeving (nog) niet beschikbaar zijn, raden wij aan om dagelijks de lunchpauze te benutten voor een wandeling in de buitenlucht. Dit voor een beter geheugen en concentratievermogen. Het blijkt zelfs bewezen dat een mooie foto van de natuur, zoals het bos, een wolkendek, een bergketen, bloeiende planten of het strand, al bijdraagt aan vermindering van stress. Vervang vandaag nog uw screensaver, voordat u aan het extra lange Pinksterweekend start. 
 
Goed Pinksterweekend!
De Mannen van Wesseling
 
 
Ps, lees op onze projectpagina ook ons project 'Vergaderen tussen het Groen'
 
 
Bronnen:
Trouw
Science daily
Landelijke Gilden
Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B