Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: droog, droger, droogst

Heerlijk! Een vakantie met alleen maar prachtig weer. Wat hebben we genoten. Toerend op de fiets, zonnebadend in de tuin, of picknickend in het park. 
Kon het altijd maar zo zijn…

Daar denk de natuur toch heel anders over.
2022 Was en is nog steeds een extreem droog jaar, getuige ook de weerkaart van het KNMI. Hierop wordt het neerslagtekort goed weergegeven. Zelfs de regen van de afgelopen dagen brengt daar geen verandering in. Deze buien zijn nu alleen nog een druppel op een gloeiende plaat. Vooral omdat de temperaturen nog nauwelijks dalen. We merken het in de tuinen. De tuinberegening draait overuren, maar het is nauwelijks vochtig te houden. Het gras dat we maaien lijkt wel stro en als we niet tijdig de vijvers bijvullen, liggen de vissen op het droge.
Afgelopen week kregen we de vraag: Hoe ernstig is dit nu eigenlijk echt voor de natuur?

Wanneer u goed oplet, dan ziet u veranderingen in uw tuin. De herfst doet al vroeg haar intrede. Zo zien we al meer gevallen blad dan anders rond deze tijd van jaar en ook de spinnen zijn vroeg dit jaar. Een aantal klanten meldt dat er meer spinnen zijn dan voorgaande jaren. Een goed teken? Wij denken van niet, want meer spinnen kan 2 dingen betekenen.

1. er zijnminder vogels, dus minder vijanden voor de spin
2. Er zijn meer muggen, dus meer voedsel voor de spin

Wij vermoeden dat de toename van het aantal spinnen meer te maken heeft met de vogelstand. Misschien is het u ook opgevallen dat er minder vogels, waaronder merels in de tuin zijn. Dat kan komen door de kat van de buren, maar aannemelijker is het dat droogte de oorzaak is. De droge grond te hard is geworden. Dat maakt het onmogelijk om nog in de grond te pikken en voedsel te vinden. Waar bovendien het bodemleven ook last heeft van de droogte en zich dus steeds dieper verschuilt. Er valt dus weinig te halen voor de tuinvogels.

De droogte tast niet alleen de grond aan. Vogelnestjes worden net zo goed droog en vallen pardoes uit elkaar, waardoor de overlevingskans van de kleinste fladderaars nihil is.
Dit fenomeen kwamen we enkele maanden geleden voor het eerst tegen toen we een nest van een merel gedeeltelijk op de grond zaken liggen. De arme kuikens hadden dit niet overleefd. Aanvankelijk dachten we nog aan een roofdier, tot we ook elders uit elkaar gevallen nesten tegenkwamen. Toen beseften we dat droogte de oorzaak moest zijn.

Andere spinneneters hebben het eveneens al tijden moeilijk. Het zijn de egels. Net als voor de vogels is er ook voor hen nauwelijks voedsel en water door de aanhoudende droogte. Hierdoor zijn ze sterk vermagerd. De vraag is of de vroege komst van de spinnen nog zal helpen. Ze hebben in elke geval geen goede start van hun winterslaap dit jaar. Integendeel!


Zo werkt de droogte door op de gehele levenscyclus van de natuur. De oorzaken van een jaar van extreme droogte kunnen op deze manier nog lang nagalmen. De natuur is altijd sterk geweest en herstelt zich weer. Maar dat wordt lastiger als er meerdere jaren op rij langere periodes van droogte zijn.

Gelukkig hebben velen van ons een klein stukje natuur in eigen hand. Of het nu het balkon is of de landschapstuin. Met het stukje natuur dat in uw bezit is kunt u veel goeds doen.
Uw tuin voldoende vochtig houden en het plaatsen van drinkbakken kan al een groot verschil maken.
Heeft u meer ruimte? Denk dan eens aan een vijver. Het trekt vele insecten aan en ook padden en andere lekkernijen is voor veel wild terug te vinden in en rondom een vijver.
Egels zijn u heel dankbaar wanneer u binnenkort het gevallen blad laat liggen. Behalve nestmateriaal bevat de vochtige grond die eronder ontstaat ook voldoende voedsel. Tot die tijd kunt u egels prima bijvoeren met stukjes fruit of een beetje nat kattenvoer. Geef nooit melk! Dat is een groot misverstand.

Bij de egelopvang Haarlem kunt u zich laten informeren over hoe u de egels in uw tuin kunt helpen. Het liefst laten we de natuur haar gang gaan, maar soms kan een helpende hand uitkomst bieden. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld hele mooie nestkasten te koop. (Of u maakt ze zelf) Egels, maar ook verschillende vogelsoorten kunnen hiermee op veilige wijze nestelen en overnachten.


Heeft u ook een manier om de natuur een handje te helpen? 
deel hem hier en inspireer op deze manier samen met ons andere tuinbezitters.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B