Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Een avondje uit

Wanneer we in de tuin aan het werk zijn, horen we luidruchtig gezoem. Vergelijk het met een miniatuurhelikoptertje. Als we opkijken zien we een guitig snuitje dat ons lief lijkt aan te kijken. Ze zijn er weer de meikevers. Normaal zien we hem niet overdag, maar zodra wij in de tuin werken, wordt hij gestoord en laat hij zich toch even zien. Wanneer dat niet het geval is, laat hij zich pas bij het vallen van de schemering zien. We zeggen hij, want van de meikevers is alleen het mannetje op pad. Als een stel pubers met opspelende hormonen trekken de mannen er aan het begin van de avond op uit. Op zoek naar de vrouwtjes die op hun beurt feromonen afscheiden. De vingervormige antennes op zijn voorhoofd doen dienst als neus, zodat de vrouwtjes al snel worden gelokaliseerd.

Je zou bijna geloven dat de mannen eerst wat moed hebben ingedronken alvorens op pad te gaan, want ze vliegen wat onbeholpen en laten zich vaak ongelukkig vallen bij de landing. De waarheid ligt er niet ver vandaan. Hoewel de feromonen van de vrouwtjes een belangrijke rol spelen bij een geslaagde avond uit, worden de heren in eerste instantie aangetrokken door de beschadigde bladeren, waar de dames van hebben gegeten. Zij doen zich tegoed aan het blad van voornamelijk diverse beuken- en eikensoorten. Wanneer de bladeren beschadigd zijn, verspreiden ze plantenalcohol. Het is deze alcohol waar het mannetje door wordt aangetrokken. Eenmaal op de plaats van bestemming valt het hen op dat er ook nog ‘lekkere’ vrouwtjes in de buurt zijn. De avond kan niet meer stuk. Hoewel… onze tuinlampen kunnen nog roet in het eten gooien, want navigeren op maanlicht is er niet meer bij met al dat licht. Van ons dan ook het vriendelijke verzoek om de lampen uit te laten wanneer u niet in de tuin bent. Niet alleen voor de meikever. Tuinlampen verstoren het bioritme van vele insecten, dieren en zelfs planten.

Dat terzijde, terug naar de meikever. Ze vormen een leuk schouwspel en doen geen kwaad. Het lijkt of er een gevaarlijke angel aan zijn lichaam hangt, maar hij kan niet steken of bijten. Die ‘angel’ dient een heel ander doel. Die wordt gebruikt bij het paren.
Echter, voordat ze eindelijk oud genoeg zijn om enkele weken en vele avonden op stap te gaan, hebben ze maar liefst 3 jaar onder de grond geleefd. Daar is hij al snel uit het ei gekomen en heeft in de daaropvolgende 3 jaar maar liefst 3 verschillende stadia doorgemaakt, voordat hij in de 3e lente uit de grond kruipt als meikever. Voor die tijd stond hij bekend als engerling die zich tegoed heeft gedaan aan de wortels van onder andere mals sappig gras. U zult begrijpen dat uw gazon niet zit te wachten op een stel pubers die zich 3 jaar lang gereed maken voor een paar avondjes stappen. Grote gele afgestorven plekken in het gazon, duiden vaak op de aanwezigheid van deze engerlingen.

Overigens zijn engerlingen niet alleen de larven van de meikever. Het is een verzamelnaam voor de larven van de zogeheten bladsprietkevers, waartoe ook de meikever behoort. De engerlingen eten van dood of levend materiaal. De engerlingen afkomstig van de meikever, en ook die van de veel voorkomende rozenkever, doen zich tegoed aan levend materiaal. Oftewel, de wortels van uw gazon.

Gelukkig is daar iets aan te doen. Engerlingen hebben natuurlijke vijanden, aaltjes genaamd. Wanneer wij vermoeden dat engerlingen uw gazon aantasten, dan trekken wij ten strijde met deze natuurlijke vijand. Bijkomend voordeel is dat de aaltjes zich niet alleen tegoed doen aan de keverkinderen, ook de larven van andere soorten, die graag aan de wortels van uw beplanting knabbelen, nemen ze te grazen.
Dat doen ze door het lichaam van de larve binnen te dringen en daar een dodelijke bacterie af te geven en hun eitjes te leggen. De bacterie brengt de gastheer in een soort sluimerdood zodat, wanneer de eitjes uitkomen, de jonge aaltjes voldoende te eten hebben.
Nu denk u misschien: weg met die meikever zodra ik hem zie! Dat adviseren wij dan weer niet. Gun hem gewoon zijn avondje uit. Grote kans dat het vrouwtje haar eitjes niet eens in uw gazon achterlaat, maar elders. En mocht het avondje stappen hen toch fataal worden, laat het dan door verschillende vogels zijn voor wie de kever een goed maal vormt. Zo houdt de natuur zichzelf in stand.

Leuk weetje 1: Er zijn ook junikevers. Die lijken sterk op de meikever, maar zijn kleiner van stuk en bekleed met een dun laagje haar. Bovendien vliegen die iets later uit. Inderdaad, vanaf eind juni.

Leuk weetje 2: Naast de gewone meikever, heeft u in de regio Haarlem grote kans om zijn broertje de zandmeikever tegen te komen. Hij zou het tweelingbroertje kunnen zijn, maar is iets kleiner dan de gewone meikever (ongeveer 2,5 cm in plaats van 3 cm) en leeft in het duingebied.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B