Voorjaar betekent veel kleur. Hoewel het frisse groen ons om de oren schiet, laat het voorjaar zich dit jaar maar met moeite zien. De zon doet haar best, maar het is nog erg fris buiten. Een goede reden voor ons om de naderende zomer een handje te helpen.
Gewapend met een bloeiende Wisteria, beter bekend als Blauwe Regen, mochten wij één van de tuinen die wij in onderhoud hebben opvrolijken. Een Wisteria is prachtig, maar zolang hij nog jong is, kun je niet zo goed van hem op aan. Sommige jonge planten bloeien pas jaren later en een enkeling laat het zelfs helemaal afweten. Dus om met zekerheid van de betoverende schoonheid te kunnen genieten, planten wij graag een bloeiend exemplaar.
Mocht u nu denken: Goed idee zo’n Wisteria, houd u er dan wel rekening mee dat u een wurgplant aanschaft. Kenmerk van de wurgplant is, zoals de naam als doet vermoeden, dat hij zich om alles heen slingert dat hij tegenkomt tijdens het groeien. Om hogerop te komen wurgt hij zijn 'houvast'. Dat kan in het gunstigste geval een stevige pergola zijn of een prachtige tuinboog. In het minst gunstige geval betreft het uw regenpijp. Die kan minder goed tegen de wurgende kracht van deze beauty. Bijkomend voordeel is dan weer dat Wisteria niet in het bezit is van de zogeheten zuignapjes waarmee menig voeg van huis of schuur het moet ontgelden. Kortom, zorg voor een stevig houvast en u kunt de plant begeleiden waar u hem wilt zonder schade aan te richten.
Verder hebben we afgelopen week heel veel onderhoudswerk gedaan. Het snoeiwerk is nu nog niet begonnen, maar in veel tuinen hebben we nog wel de oude bloemen en planten van het vorige seizoen verwijderd. De lege ruimtes in de borders vullen we vervolgens weer graag op met kleur van diverse 1-jarigen. Onze werkplaats staat er inmiddels vol mee, want wie wordt er niet vrolijk van al dat moois. We hebben zodoende nog veel vrolijke, fleurige opdrachten voor de komende week in het verschiet. Naar verwachting zal de temperatuur dan ook gaan meewerken. Dat is goed, want daarmee stijgt ook de bodemtemperatuur en dat betekent weer dat we ons onderhoudswerk op de gazons kunnen voortzetten. Bij een bodemtemperatuur van ongeveer 5 graden kunnen we de gazons bemesten. Dat hebben we reeds gedaan. Maar wanneer de bodemtemperatuur stijgt naar 12 graden, en daar gaat het wel naar uitzien, kunnen we de verticuteerhark tevoorschijn halen. Daarmee halen we alles dat geen gras is, zoals mos, uit het gazon, zodat het gras letterlijk weer lucht krijgt om te groeien. Vaak zaaien we er nog nieuw gras bij, wat tevens de reden is dat de bodemtemperatuur idealiter 12 graden of meer is. Dan ontkiemt het gras pas goed.
Mocht u dit klusje graag zelf op u nemen, maai daarna wekelijks en laat het gras iets langer dan normaal. Laat het gazon, buiten de maaibeurten om, verder ongeveer 4 weken met rust. Met andere woorden: Nog even geen spelende kinderen, honden en picknickkleedjes op het gras, zodat u een prachtig sterk gazon heeft dit jaar.
Nog een laatste belangrijke tip voordat we het weekend ingaan. Vergeet niet om uw tuin voldoende water te geven. Wanneer het buiten nog fris is, denken we er minder snel aan, maar het is ondertussen wel erg droog, terwijl de beplanting juist in dit seizoen het meeste water nodig heeft.
Dus sproeien maar!
Verder raden wij u aan vooral te genieten van uw weekend en uw tuin.
De Mannen van Wesseling