Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Er zaten twee motten...

‘Hoi Ad, ben je niet een beetje vroeg met je wespenvallen?’
Dat vroeg een van onze klanten vanmorgen toen we aan het werk gingen in de tuin. En inderdaad, Ad had gezellig geel gekleurde bekertjes bij zich die erg veel weg hadden van een wespenval. Maar niets is minder waar. Om te beginnen houden wij niet van wespenvallen. De beestjes zijn nuttig en we hebben ze nodig voor onze biodiversiteit. 

Op de eerste plaats willen we de natuur altijd in stand houden zoals deze is, door ons er zo min mogelijk mee te bemoeien. Helaas is dat niet altijd mogelijk. De biodiversiteit raakt steeds vaker verstoord, waardoor wij steeds vaker moeten ingrijpen. Meestal betreft het een helpende hand aan de natuur. Dan hangen we nestkasten op of we adviseren inheemse beplanting. Maar soms moeten we bestrijden om de biodiversiteit in stand te houden.

Zo ook vanmorgen. Ad had geen wespenval bij zich, maar was wel gewapend met mottenvangers. De mineermot, zoals het beestje heet, is een ware plaag voor kastanjes. Het diertje legt zijn eitjes in bladeren en zodra de eitjes uitkomen doen de larven zich tegoed aan het frisse groene kastanjeblad. Daardoor drogen de bladeren uit en zal de boom zijn blad verliezen.
Het staat erg lelijk, een bruine, bijna kale boom in de zomer. Maar de kastanje overleeft het wel. Niets aan de hand dus. Toch?...

Was het maar zo eenvoudig. Zonder blad heeft de boom onvoldoende reservestoffen die hem beschermen tegen andere plagen en ziektes. Die krijgen dan meer grip op de verzwakte boom, waarna het de kastanje uiteindelijk alsnog fataal wordt. Een bekende ziekte waar kastanjes mee te kampen hebben, is de zogeheten ‘bloedingsziekte.’ Deze wordt veroorzaakt door een bacterie. Eerst ontstaan er bruine vlekken in de stam die vervolgens gaan ‘bloeden’.

Kortom, voorkomen is in dit geval zeker beter dan genezen. En dus kwam Ad vanmorgen gewapend met vrolijke gele bekertjes om deze in de kastanjebomen te hangen. In het bekertje zit lokstof. Een feromoon die de mannetjesmineermot aantrekt.
We laten het arme diertje in de waan dat er een aantal vrouwen smachtend op hem wachten, maar in werkelijkheid lokken we hem in de val. De werking is verder hetzelfde als de wespenval. Hij kan er wel in, maar hij kan er niet meer uit.

Omdat de larven van de mot maanden in de grond kunnen overleven, wordt er soms voor gekozen om een kleefband om de boom te spannen. Zodra de beestjes massaal de boom bestormen, wordt hun tocht naar het lekkere bladmoes verstoord. 

De mineermot is een druk baasje. In 1 zomer kan hij wel 3 generaties larven produceren. Grote kans dus dat u binnenkort ook vrolijke gele bekertjes in de bomen ziet hangen.

Heeft u een kastanjeboom in de tuin? Laat het ons weten, dan komen wij ook bij u vangbekers ophangen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B