Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Explosief

De natuur heeft ons dit jaar verrast. De wereld is van het ene op het andere moment groen. Het lijkt wel volop zomer! Deze groenexplosie is ook bij veel plaagdieren niet onopgemerkt gebleven. Meikevers, wolluizen, witte vlieg, teken en een verscheidenheid aan slakken en rupsen maken er dankbaar gebruik van. Is dat erg? Met een gezonde biodiversiteit is er niets aan de hand. Wat wij als plaag zien, is voor veel andere dieren een overvol buffet aan lekkere hapjes. Waaronder het lieveheersbeestje kan naar hartenlust smullen. Maar ook vogels en egels kunnen hun buikjes rond eten.

Helaas holt de gezondheid van onze biodiversiteit achteruit. Steeds meer vogelpopulaties zien wij slinken, steeds meer schuilplaatsjes van egels gaan verloren aan de dwangmatige opgeruimdheid van de mens. En veel insecten worden gezien als lastig of eng in plaats van nuttig, en worden uit de weg geruimd.

Gelukkig zien we een steeds groter wordende tegenbeweging en met allerhande initiatieven voor vergroening van steden en tuinen. Ook scholen zien we enthousiast hun bijdrage leveren, zodat kinderen al op jonge leeftijd weer meer te weten komen over de natuur. Daar zijn wij als kennishovenier ontzettend blij mee en we leveren graag onze bijdrage. Want onbekend maakt onbemind. Dat maken we wekelijks mee in de tuinen. Vooral wanneer wij bij nieuwe opdrachtgevers in de tuin staan en uitleg gaan geven over het reilen en zeilen van de natuur in eigen tuin. Niet zelden worden beslissingen teruggedraaid nadat we ons verhaal hebben gedaan. In het voordeel van een gezonde biodiversiteit uiteraard. 

Dat neemt niet weg dat evenwicht in veel gevallen nog steeds ernstig verstoord is en dat zogenaamde plaagdieren hun naam eer aan kunnen doen.
Dan is ingrijpen onvermijdelijk. Op de eerste plaats met natuurlijke vijanden.
Wanneer u ons al langer volgt heeft u natuurlijk allang voldoende vogelhuisjes geplaatst. Misschien siert een heus insectenhotel uw tuin of heeft u een beschut hoekje gecreëerd voor egels.

Daarnaast is het raadzaam om nu uw agenda erbij te pakken en over 6 weken een reminder erin te zetten dat de eitjes van de meikever gaan uitkomen. De larven leven 5 jaar onder de grond en hebben in die tijd meer dan voldoende kans de wortels van uw gazon aan te tasten, met als gevolg een geel gazon.
Wanneer u over 6 weken aaltjes los laat, dan krijgen de larven die dan uitkomen weinig kans.  Ziet u volop luizen? Bestel dan lieveheersbeestjes.

Helpen natuurlijke vijanden onvoldoende? Kijkt u dan eens in het assortiment van ECO-Style
Zij hebben voor elke plaag een natuurvriendelijk bestrijdingsmiddel beschikbaar, die uw planten en andere dieren niet aantasten.

Wanner u twijfelt wat voor soort plaag bezit heeft genomen van uw beplanting, vraag het ons gerust.
Zo kregen wij afgelopen week nog onderstaande foto opgestuurd van een wittig beestje in de haagbeuk
VRAAG: Bekijk de foto onderaan deze tekst waar u een wit beestje op de blaadjes ziet zitten. Wat denkt u: Is dit wolluis? Of witte vlieg?Het antwoord is witte vlieg.
Witte vlieg ziet er niet altijd hetzelfde uit en deze variant heeft veel weg van wolluis. Maar het is in dit geval witte vlieg. Goed om te weten, want het vraagt om een ander bestrijdingsmiddel.

 

Nog een laatste tip. Nu de natuur is geëxplodeerd begint het bij veel tuinbezitters te kriebelen. Er moet nodig worden gesnoeid. Wacht daar liever nog even mee. Het groen is nog erg slap en zwak. In de regel wachten wij tot na de langste dag. Bovendien, u wilt toch niet zomaar dat overheerlijke buffet verwijderen?

De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B