Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Harige types

Vanaf half november staan bomen, heesters en struiken bij ons op de agenda. We planten, verplaatsen en verpotten heel wat af aan de vooravond van de winter. Want wanneer de bladeren zijn gevallen, is dat het sein van de natuur dat ze in rust gaat. Dat betekent dat de sapstromen stoppen. En dat betekent weer dat we zonder al te veel schade aan te richten, de wortels uit de grond kunnen halen om ze elders weer met een nieuwe laag aarde en voedingsstoffen toe te dekken. 

Wilt u de tuin renoveren en daarbij veel plantgoed hergebruiken? Dan is nu hèt moment om dat te (laten) doen.  
Dat kan overigens nog tot en met maart, of wanneer er weer nieuw blad aan de bomen gaat komen. Een teken dat de sapstromen weer op gang komen. Er is dus nog tijd genoeg. Maar let op! In dit geval geldt de wijsheid ‘hoe eerder, hoe beter.’  

 

paard en wagen

Wie weleens is verhuisd kan beamen dat zoiets veel energie kost. Dat geldt ook voor het plantgoed dat naar een nieuwe stek mag verhuizen. De wortels hebben nu nog alle opgeslagen voedingsstoffen bij zich. De kans dat de plant weer goed aanslaat is nu groter, dan wanneer u bijvoorbeeld pas in maart de verhuizing gaat inzetten. Dat komt overigens ook doordat bodemtemperatuur in dieper gelegen lagen nu, na de zomer, hoger is dan na de winter. 

U mag 1 keer raden waar wij afgelopen week heel druk mee zijn geweest en wat er voor de komende weken nog op de planning staat. 
De wagens liggen vol heesters, bomen en struiken. Uiteraard goed afgedekt zodat ze onderweg zijn beschermt tegen wind en uitdroging. 
Momenteel werken we met veel zogeheten kaal wortelgoed. Een mooie vakterm waar al uit op te maken valt waar het om gaat. De plant heeft niet de bescherming van een pot en heeft zelfs geen kluit. Het gaat om gewassen die in deze tijd zonder extra bescherming eenvoudig verplaatst kunnen worden.
 

Bij de kweker groeien ze in de volle grond. Daar worden ze nu voorzichtig uit vandaan gehaald en klaar gemaakt voor vertrek. U zult begrijpen dat zonder de bescherming van een pot, zak of kluit, voorzichtigheid geboden is. 
Maar waarom moeilijk doen? Zo lijkt het inderdaad wel ja. Toch is niets minder waar. Een aantal gewassen kunnen prima zonder enige bescherming de deur uit. Het gaat hierbij vooral om rozensoorten en planten die veel als haag worden toegepast, zoals liguster of haagbeuk. Het voordeel van het feit dat ze ‘kaal’ zijn is dat ze minder ruimte innemen. Er zijn daardoor minder vervoersbewegingen nodig. Omdat er ook geen pot of extra grond nodig is voor deze producten, is kaal wortelgoed doorgaans ook iets goedkoper.  

Kunnen andere gewassen ook kaal worden overgezet? 
Wanneer u zelf een boom of heester in de tuin wilt verplaatsen dan kan dat. Mits u let op het volgende: 

Kale wortels zijn in werkelijkheid helemaal niet zo kaal. Eigenlijk zijn het harige types. Alle wortels hebben haartjes, alleen zijn deze met het blote oog niet of nauwelijks te zien. De haartjes van een wortel zijn van levensbelang. Letterlijk, want deze haarwortels, ook wel rizoïdes genoemd, maken het mogelijk om vocht en voedingsstoffen op te nemen. Zonder deze haartjes gaat de plant dood. Het is daarom van belang dat deze haarwortels zo min mogelijk worden beschadigd. 
Wanneer een plant in de volle grond staat, zullen de wortels gaan uitwaaieren. Hoe meer de wortel is uitgegroeid, hoe groter de kans dat de wortel beschadigd wanneer hij uit de grond wordt gehaald. Daarmee beschadigen ook de haarwortelsVerplaatst een boom of struik daarom zo jong mogelijk en prepareer de boom of heester eerst door deze aan het einde van de zomer en nog een keer in de herfst rond te steken. Hierdoor vormt de plant een nieuwe fijn vertakte kluit met haarwortels. Wanneer hij ouder is dan 5 jaar wordt het afgeraden om hem nog uit de grond te halen. 

Verder is het van belang dat bij het verplanten de wortel niet te lang droog ligt. Het is voor de wortel daarom wel prettig als hij met kluit wordt verplant. Zorg er verder voor dat u het plantgat al klaar heeft. Dan is de kans op uitdrogen nihil. Maak het plantgat ruim genoeg, zodat de wortels alle ruimte krijgen om zich weer opnieuw te ‘settelen’. 

Let er in deze tijd van het jaar wel op dat de grond niet te nat of zelfs bevroren is. Dat doet de wortel geen goed. 
In potgrond zitten al de benodigde voedingsstoffen. Zeker wanneer u grond gebruikt dat speciaal voor de betreffende plant is samengesteld. Toch raden wij aan om bij het verplanten extra voedingsstoffen toe te dienen en bodemverbetering toe te passen. 

Mocht u vragen hebben over verplanten, schroom niet om contact met ons op te nemen. 

 

Goed weekend! 
De Mannen van Wesseling 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B