Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Help! Mijn tuin doet het niet

Afgelopen week waren we bij een nieuwe klant die bij ons was gekomen met de mededeling dat de tuin niet groeit en bloeit zoals verwacht. Eerst dachten ze dat het aan de droogte lag, maar ook veelvuldig water geven bleek niet de oplossing. Ze hadden bij het tuincentrum geïnformeerd en daar het advies gekregen de tuin goed te bemesten.

Zo gezegd, zo gedaan. Maar ook na de mestbeurt bleef het resultaat uit. Sterker nog, er waren ondertussen meerdere plaagdieren gesignaleerd die een deel van de beplanting tot hun maaltijd hadden toegeëigend.

Deze tuinproblemen duurde al ruim een half jaar, toen de opdrachtgevers over 'De Mannen van Wesseling' hoorde. Op de website stuitte ze op het onderwerp bodemonderzoek. Daar hadden ze zelf nog niet aan gedacht. Vooral niet omdat het 5 jaar eerder ook al eens door een ander bedrijf was uitgevoerd. Maar op onze website was te lezen dat de samenstelling van de bodem aan verandering onderhevig is en dat, zeker bij periodes met extreem nat of juist heel droog weer, de basis van de tuin er na 2 jaar al heel anders uit kan zien. En dat wij om die reden adviseren elke 2 jaar een bodemonderzoek uit te laten voeren, zodat de tuin precies kan krijgen wat hij nodig heeft.


Zo kwam het dat wij werden ingeschakeld om te komen onderzoeken hoe het inmiddels met de bodem was gesteld. Daaruit kwam naar voren dat de bemestingsronde waarschijnlijk niet veel goed had gedaan.
Want het klinkt misschien vreemd, maar mest is niet altijd goed voor de tuin.

Dat komt doordat in verreweg de meeste meststoffen die particulier worden verkocht, kunstmest zit verwerkt. Zelfs wanneer er op de verpakking staat vermeld ‘organische mest’, is het raadzaam goed de verpakking te bestuderen, want doorgaans wordt deze mest aangevuld met kunstmest.

Kunstmest heeft de eigenschap de PH-waarde van de grond omlaag te brengen, dat kan resulteren in een bodem met een te lage PH-waarde. Het gevolg van een te lage PH-waarde is dat de beplanting moeite heeft met groeien en zelfs ernstig kan verzwakken, waardoor het gevoelig wordt voor plaagdieren. 

Toch wordt in gebieden met kleigrond vaak ‘blind’ geadviseerd de tuin te bemesten. Vaak gaat dat wel goed, want in  klei zit doorgaans koolzure kalk dat verweert, waardoor er op natuurlijke wijze kalk aan de grond wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de PH-waarde gemiddeld hoger is in tuinen op kleigrond. Meestal wordt er dan weinig van gemerkt wanneer kunstmest de PH-waarde verlaagt.

Dat is anders voor tuinen op zandgrond. De PH-waarde van zandgrond is van zichzelf al veel lager dan kleigrond. Wanneer daar ook nog eens kunstmest wordt gebruikt, is de PH-waarde van de tuin al snel veel te laag.

In ons werkgebied komen alle bodemsoorten voor. U raadt het al… deze tuin had een zandgrond. Het bodemonderzoek wees inderdaad uit dat de PH-waarde van de bodem schrikbarend laag was. Zeer waarschijnlijk was de PH-waarde al laag vóórdat er werd bemest en heeft de mestronde erna meer kwaad dan goed gedaan.Na ons bodemonderzoek konden we niet alleen een onderhoudsadvies op maat geven, ook konden we vaststellen welke planten beter konden worden vervangen voor beplanting die goed bestand is voor de bodemsoort. In deze tuin was daarnaast deels gekozen voor beplanting die niet goed geschikt is voor zandgrond. Deze planten hadden het extra zwaar.
Van het één komt al snel het ander, dus werd er gelijk een mini-tuinrenovatie uitgevoerd.

Deze klant heeft ervoor gekozen om het onderhoud grotendeels zelf uit te voeren, waarbij wij aan het begin van elk seizoen de tuin een oppepper geven door toe te voegen wat nodig is voor de bodem. Door op deze manier samen de tuin te onderhouden blijven de kosten voor tuinonderhoud laag, terwijl de tuin precies krijgt wat hij nodig heeft.

Natuurlijk kunnen we het daarbij niet laten om samen een rondje door de tuin te doen, want we delen, zoals u inmiddels weet, nu eenmaal heel graag onze tuinkennis. Niets is leuker dan tuineigenaren door een andere bril naar hun eigen tuin te laten kijken. Vooral wanneer ze zelf ook graag in de tuin werken, zoals in dit geval.

Wanneer is er in uw tuin voor het laatst een bodemonderzoek uitgevoerd?

Is dat langer dan 2 jaar geleden? Dan hebben wij goed nieuws. We hebben exclusieve tuinvouchers waarmee u onder andere met een aantrekkelijke korting een bodemonderzoek kunt laten uitvoeren.

Het downloaden van de vouchers kost u niets. Wanneer u er gebruik van wilt maken hoeft u alleen vóór 1 oktober een afspraak te maken. (De daadwerkelijke afspraak mag ook later plaatsvinden)

Nieuwsgierig? Download hier uw vouchers

 

 

Zelf mest kopen? Let dan hier op:

Wanneer u zelf mest koopt voor uw tuin, let er dan goed op dat u 100% organische mest koopt. Alleen 100% organische mest heeft niet tot nauwelijks invloed op de PH-waarde van de tuin, zodat u veilig kunt bemesten.


Let op:
Zelfs wanneer er op de verpakking staat aangegeven organische mest, zit er vaak ook nog kunstmest in verwerkt wat gevolgen heeft voor de PH-waarde. Let dus goed op wat er op de verpakking staat.


Ons advies:
Wilt u er zeker van zijn dat u organische mest koopt? Dan raden wij de mest van EcoStyle aan. EcoStyle staat voor duurzaam tuinieren en verkoopt uitsluitend organische mest. Deze mest is volledig vrij van kunstmest.
Op de verpakking staat ook duidelijk vermeld dat het 100% organische mest bevat.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B