Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Hip & Happening

Interieurtrends zijn overal terug te vinden. Nieuwe kleuren die vechten om de aandacht en om de kleur van het jaar te worden, prachtige designs van bekende en minder bekende ontwerpers en natuurlijk weten we allemaal wat hip en happening is om de woning mee te upgraden.

Opvallende tuintrends

Maar hoe zit dat in de tuin?
Bijna iedereen weet wel dat de tuin steeds meer wordt gezien als een verlengstuk van de woonkamer, maar welke trends horen daar eigenlijk bij?
En heel eerlijk, u hoort ons er ook niet zo vaak over. Simpelweg omdat wij nu eenmaal een beetje eigenwijs zijn als het om trends gaat. Wij doen liever NIET wat iedereen al doet.

Maar zo zwart-wit is het uiteraard niet. Er zijn vele soorten trends waarvan er enkele zijn die we graag toejuichen. Bovendien krijgen we met enige regelmaat vragen over trends in de tuin. Daarom schreven we deze week een blog waarin we de 6 meest opvallende tuintrends van dit jaar delen. 

Groene erfafscheidingen

Een trend die in elk geval blijft aanhouden is een keurig nette groene rij, bestaande uit bijvoorbeeld liguster, beukhaag of prunus, welke trots het einde van de tuin markeert. Doorgaans wordt deze groene lijn op de erfgrens gezet samen met de naaste buren. Over erfgrenzen schreven we vorige week in ons wekelijkse overzicht. U kunt de informatie die we daarin deelden hier teruglezen.

Het is in elk geval weer tijd om onderhoud te plegen aan de groene tuinmarkeringen. Oftewel de hagen worden weer onder handen genomen. De ene haag werd kant-en-klaar aangeleverd en toverde de bewuste tuin in een mum van tijd om in een volwassen groene tuin. Alsof het nooit anders was geweest. Een andere haag mochten we deze week versmallen.

Goed om te weten bij het kiezen van de erfscheiding

Dat brengt ons gelijk op een tip die we hier graag meegeven: Wanneer een haag gaat groeien, groeit deze zowel in de breedte als in de hoogte. Hoogte bepalen is eenvoudig. Maar niet elke haag kan eenvoudig worden versmald. Er zijn soorten die alleen aan het uiteinde blad hebben. Dat betekent dat de haag bij het snoeien aan de zijkant niet alleen wordt versmald, maar ook ontgroent.
Het is bij het kiezen van het soort haag goed om hier rekening mee te houden. Zeker wanneer de oppervlakte van de tuin niet al te groot is, wilt u niet dat een groot deel wordt bezet door een haag, doordat hij te breed groeit. In dat geval kunt u beter kiezen voor een bladverliezende haag, zoals een veldesdoorn, en rode of groene beuk of de liguster.  Deze hagen groeien vanaf de stam met verschillende zijtakjes en zijn daardoor gemakkelijk smal te houden, terwijl ze mooi groen blijven.

U kunt er overigens ook voor kiezen om een mooie erfafscheiding te plaatsen waar verscheidene klimplanten tegenaan kunnen groeien. hedera, lonicera (kamperfoeli), en clematis bieden beschutting aan kleine vogels en trekken bijen en vlinders aan.

Een nat gebeuren

Behalve hagen waren voor het eerst dit jaar ook verscheidene vijvers weer aan een onderhoudsbeurt toe. filtersponsen werden gereinigd of omgewisseld voor een nieuwe set en UV-lampen werden vervangen. Wilt u zweefalg en draadalg zo veel als mogelijk voorkomen? Dan is het raadzaam uw UV lamp jaarlijks te vervangen.

Een vijver vol met schoon water, dat zien we graag. Wat we liever niet hebben is een kraag vol water. Enige tijd geleden kregen we de nieuwe shovel binnen. Vol enthousiasme namen we hem in gebruik. Echter hebben de regenachtige weken die daarop volgde ons enthousiasme aardig getemperd. Op het dak van de shovel bleef na een regenbui water liggen. Wanneer wij vervolgens instapte en wegreden kwam er een grote plens water naar beneden die doorgaans in onze kraag van de jas belandde en als het nog meer tegenzat ook een natte broek veroorzaakte.
Gelukkig was daar Stroobach, een zeilmakerij uit Heemstede die wel een oplossing wist voor dit probleem. Een op maat gemaakt dak van stevig doek. De regenjas van onze shovel werd afgelopen week geleverd. Een goede reden om helemaal in onze nopjes te zijn.

nieuw dak shovel 1 nieuw dak shovel 2

Over nopjes gesproken, ook de nieuwe prikrol werd een feit. Geen overbodige luxe nu het grootste deel van het onderhoudswerk momenteel uit gazononderhoud bestaat. Alles bij elkaar was het met paasmaandag weliswaar een korte week, maar wel eentje waar we weer met voldoening op kunnen terugkijken.


Tot volgende week!
De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B