Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Hoezo duurzaam?

Duurzaam. Een eenvoudig woord met een eenvoudige betekenis. Namelijk duur + zaam = geschikt om te duren. Iets dat we vroeger duurzaam noemden, betekende dat het lang zou meegaan. Vanuit dat standpunt bekeken, leveren wij van oudsher duurzame producten.

boomtoppen

Een boom wordt in Nederland gemiddeld bijvoorbeeld 35 jaar oud. (uiteraard sterk afhankelijk van de soort.) Struiken gemiddeld 20 jaar. (eveneens sterk afhankelijk van de soort) Kijken we naar de tuin in zijn geheel dan heeft deze een levensduur van ongeveer 10 jaar, omdat tuinen mee veranderen met de wensen en behoeften (lees levensfase) van de tuinbezitters. Een tuin van jonge ouders ziet er doorgaans heel anders uit dan een tuin van pensioengerechtigden.

Niet het eeuwige leven

Hoe dan ook, een tuin is duurzaam. Tenminste… dat was tot de jaren 2000 het geval. Vanaf dat moment was het allemaal niet meer zo eenvoudig. Duurzaam kreeg een hele andere betekenis. Plotseling werd er gesproken over voedsel, grondstoffen en energiebronnen die niet het eeuwige leven zouden hebben. De duur ervan was en is eindig.

turf steken

Ineens keken we met hele andere ogen naar de tuin. Want waar kwam die lang levende boom eigenlijk vandaan? Hoeveel brandstof was ervoor nodig om hem vanaf de plaats van herkomst naar uw tuin te vervoeren? Welke grondstoffen waren er nodig om producten zoals tuinaarde te maken? En hoelang konden we daar nog gebruik van maken?

Kortom, het woord duurzaam stond al snel synoniem voor natuurbehoud. Plotseling waren veel tuinen helemaal niet meer zo duurzaam. We kennen allemaal nog de overwegend betegelde tuinen of de hype om tropische tuinen aan te leggen vol uitheemse soorten. Het heeft dan ook nog minstens een decennia geduurd voordat de nieuwe betekenis van duurzaamheid tot de gemiddelde tuinbezitter doordrong.

 

Ongevraagd advies

Natuurlijk komen we nog steeds niet- of minder duurzame tuinen tegen, maar dat wordt wel sterk minder. We zien duidelijk dat het besef bij tuinbezitters, dat zij met hun stukje grond een grote bijdrage kunnen leveren aan natuurbehoud, steeds groter wordt. Vaak is het besef er al wel, maar is het nog niet altijd even duidelijk hoe daar vorm aan te geven.

Dat merken we vooral aan de wijze waarop we als kennishovenier inmiddels onze kennis overdragen. Dat was tot 20 jaar terug overwegend proactief. Inderdaad, we gaven veel ongevraagd advies. Tja, zo zijn wij nu eenmaal. Maar daar onderscheiden wij ons dan ook in. Inmiddels krijgen we nauwelijks de kans om dat ongevraagd te kunnen doen, omdat opdrachtgevers ons vaak al voor zijn. We krijgen veel vragen. Iets dat we alleen maar kunnen toejuichen. Het is een duidelijk teken dat onze missie aan het slagen is!

 

wekelijkse tuintips

Nu zult u zich afvragen, wat voor vragen krijgen we zoal? De trouwe volgers die onze wekelijkse avonturen gretig meelezen, hebben vast al gemerkt dat we in De week van inmiddels inspringen op vragen die we hebben gekregen. De vragen zijn dan ook erg uiteenlopend. Wanneer het gaat over duurzaamheid is er nog veel te ontdekken over beplanting. Het is nog vaak onduidelijk wat nu precies inheemse soorten zijn en wat niet. Dan zijn er ook nog ‘vage’ gevallen.

biodiversiteit

Beplanting die van origine niet van hier zijn, maar inmiddels wel hier zijn ingeburgerd, hier worden gekweekt en hier een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Maar er zijn nog veel meer manieren om van de tuin een duurzaam stukje grond te maken. Daarom geven we deze week als tuintip een top 10 waarmee u uw tuin kunt verduurzamen.

 

Duurzame tuin top 7

1. Blij met regen

Er komt een dag dat water minder vanzelfsprekend wordt. Gelukkig krijgen we meer dan voldoende gratis water geleverd om het de tuin het hele jaar mee te voorzien. Tenminste, als u voldoende opvangt. In een duurzame tuin kunnen 1 of meerdere regenopvangsystemen daarom niet ontbreken.

 

2. Lekker uit eigen tuin

Uw groente en fruit hoeft niet mee met de vrachtwagen en zelf hoeft u ook minder rijbewegingen richting de supermarkt te maken. Natuurlijk hebben we het over een moestuin. Niet alleen heel duurzaam, ook heel erg lekker

 

3. Voedsel voor de tuin

Tuinen houden we graag gezond met de nodige voedingsmiddelen. Gelukkig hebben we die allemaal zelf in huis. Of ze nu uit de eigen moestuin komen of niet, groente- en fruitafval is overal. Ze kunnen in de groene container of… op uw eigen composthoop.

Maakt u zich geen zorgen over stankoverlast. Wanneer het composteringsproces goed gebeurt, dan is daar geen sprake van. Meer weten? Lees dan het verhaal van Koen

 

4. Lui tuinieren

Bij techniek denken we niet direct aan duurzaam. Maar helemaal zonder hulpmiddelen in de tuin kunnen we ook niet. Er valt daarom veel te winnen op dat gebied. Denk bijvoorbeeld aan zeer zuinige ledverlichting in de tuin of een slimme beregeningsinstallatie die u veel water bespaart. Onze collega’s van Amazone Tuintechniek kunnen hier alles oververtellen.

 

5. Aanvalluuhhh

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn al lang niet meer van deze tijd. Overigens zijn ze dat nooit geweest. De natuur regelt het allemaal prima zelf. Voor nagenoeg elk plaagdier is een natuurlijke vijand in te zetten. Vijanden die u zelf kunt kopen. Bijvoorbeeld bij EcoStyle

 

6. Omdenken

Niet veel ruimte? Geen probleem! Dan tuinieren we de hoogte in. Bedek muren of plaats plantenbakken met roosters en creëer een weelderige groene ruimte met inheemse beplanting waar insecten kunnen eten en vogels kunnen schuilen.

 

7. Zen

Wanneer u juist wel iets meer ruimte heeft dan raden wij een vijver aan. Er is niets dat zoveel verschillende dieren aantrekt als dat. Niet alleen een perfecte bijdrage aan biodiversiteit, ook nog eens een genot om naar te kijken. U blijft ontdekken. En zeg nu zelf, wie wordt er niet zen van een kabbelend water.

 

Goed weekend!
De Mannen van Wesseling

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B