Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Hollandse kost

Wollen truien, schaatsen en de kachel op standje 10. Wanneer we het hebben over Hollandse kost, denken we direct aan guur en koud weer. Want zeggen wij Hollandse kost, dan zegt u natuurlijk Stamppot.
Het lijkt vreemd om na de eerst hete dagen van het jaar het onderwerp stamppot aan te snijden, maar niets is minder waar. Tuinieren betekent vooruitzien. Voor ons is het de normaalste zaak van de wereld om buiten in de volle zon onze gedachten naar de winter uit te laten gaan. En dat raden wij in dit geval u ook aan. Want wilt u tijdens de wintermaanden van de lekkerste Hollandse kost genieten, dan maakt u natuurlijk gerechten met groenten uit eigen tuin. (of van eigen balkon). Lekkere groenten is net als lekkere koffie, hoe langer het duurt voordat het gereed is, hoe lekkerder. Geef uw groenten daarom de tijd om te groeien en zaai nu uw wintergroenten.

Helaas horen wij vaak dat de groentetuin of moesbalkon een kortstondig project is geweest. Verschillende dieren, waaronder slakken, zijn u voor geweest bij het groentebuffet. Wij begrijpen dat dat op zijn zachts gezegd heel vervelend is. Zo begrijpen wij ook dat u liever geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Gelukkig is dat helemaal niet nodig en hebben wij genoeg tips om uw project (weer) op te pakken met als resultaat een goede oogst.

Volg ons eenvoudige stappenplan, en u geniet vanaf medio september al van lekkere Hollandse kost.

 

Stap 1 

Kies de beste plek in uw tuin of balkon om te groeien. In dit geval is een plek met minimaal 6 uur zon de beste optie

 

Stap 2

Bereid uw moestuin goed voor. Niet alleen verwijderd u al het onkruid grondig door de boel goed om te spitten en alle verloren wortels van gras en andere plantjes te verwijderen. U zorgt ook voor een laag compost en/of tuinaarde.  Hiermee creëert  u een geweldige basis om te kunnen groeien.

 

Stap 3

Bedenk goed wat u wilt gaan zaaien en denk ook na over de hoeveelheid. Vervolgens kunt u vakken creëren waar de gewassen in kunnen groeien. (of voor elk gewas een aparte groeibak)

U kunt deze maand onder andere de volgende gewassen zaaien:

  • Andijvie
  • Bieten
  • Bloemkool
  • Komkommer
  • Bonen
  • Broccoli
  • Boerenkool
  • Augurken
  • Koolraap
  • Knolvenkel
  • Radijs
  • Kropsla
  • Spinazie
  • Wortel
  • Postelein

(Ziet u de stamppotten al voor u?)

 

Stap 4

Koop uw zaaigoed en lees goed op welke afstand er gezaaid moet worden.

 

Stap 5

Bescherm uw gewassen tegen slakken. Slakken zijn de grootste boosdoeners van het mislukken van de oogst. Nu u klaar bent met zaaien kunt u rondom de ingezaaide plek antislakkenringen plaatsen. Dit zijn ringen gemaakt van polypropyleen met een laag koperfolie. Een biologische slakkenverschrikker. Want de slakken krijgen een lichte schok wanneer ze besluiten uw jonge groenten aan te vreten. Geen slak die er daarna nog aan denkt verder te kruipen. Een andere optie is Escar-Go, een biologisch product van EcoStyle.

Slakken houden niet van scherpe objecten. U kunt er daarom ook voor kiezen om cacaodoppen, stro of houtsnippers te strooien rondom uw plantje. De slakken kunnen ook worden gelokt met iets dat nog lekkerder is dan uw verse groente. Niet alle planten staan op het menu van de slak. Zo gruwelen ze van onder ander kamille, lavendel en bonenkruid. Plant dit in de buurt van uw groente en u houdt de slakken op afstand. U kunt de slakken ook bewust lokken. Afrikaantjes en Rabarberblad winnen het van uw groente. Lok de slakken en verwijder aan het begin van de avond (dan komen ze tevoorschijn) de slakken handmatig uit uw tuin.

Over nachtdieren gesproken, egels en padden zijn dol op slakken. U kunt er ook een paradijs van maken voor deze dieren, zodat zij als tegensprestatie de slakken uit uw tuin opeten.

 

Stap 6

Het enige dat u nog hoeft te doen is regelmatig water geven en kijken hoe goed uw groente groeit.

 

Stap 7

Oogsten maar! Proef de volle smaak van groenten van weleer! Wedden dat u nooit meer anders wilt.

 

 

Goed weekend!

De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B