Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Hot Stones

Nu denkt u bij het lezen van de titel van deze week misschien aan een heerlijke massage, maar nee, niets is minder waar. De waarheid achter deze hot stones is een stuk minder ontspannen. Sterker nog: het is behoorlijk stressvol. Want nu het warme weer (eindelijk) haar intrede heeft gedaan, lopen de temperaturen hoog op. Met name in de tuinen die doen denken aan het stenen tijdperk. U weet wel, van die 'onderhoudsvriendelijke tuinen', waar alleen ongewenst groen (in de volksmond beter bekend als onkruid) de tuin nog kleurt als het de kans krijgt.
 
Nu begrijpen wij natuurlijk volkomen dat een druk leven, dat bestaat uit hard werken en zorg voor het gezin, afgewisseld met hobby’s, geen ruimte biedt aan tuinonderhoud.
De keerzijde is echter dat al die stenen ons heel veel stress opleveren. Om te beginnen hittestress. Wanneer een omgeving voornamelijk bestaat uit stenen kan de warmte daar maar moeilijk een uitweg vinden. In steden is het gemiddeld tot wel 7 graden warmer dan op het platteland. Uit onderzoek blijkt dat versteende tuinen daar een hele grote bijdrage aan leveren. Groen helpt extreme hitte tegen te gaan. Dat is belangrijk, want ook wij mensen ervaren veel lichamelijke klachten van extreme hitte. De nachtrust is bijvoorbeeld al veel prettiger als de temperatuur met 7 graden daalt.

Ook de insecten ervaren stress! Stress omdat er steeds minder voedsel en schuilplekken te vinden zijn. De insectenpopulatie is in amper 30 jaar tijd met 76% gedaald! Dat betekent kort door de bocht dat er ook voor ons steeds minder voedsel zal zijn. Immers, zonder de bestuiving van insecten hebben wij geen eten.
Zonder groen geen verkoeling en geen insecten. Het moge duidelijk zijn: Groen in de tuin is van levensbelang. Dan nu de cijfers: Wist u dat we in Nederland in totaal 3 miljard m2 tuin bezitten? Daarvan is 1,4 miljard m2 versteend. Dat is bijna de helft! Geen wonder dat de insectenpopulatie drastisch is gedaald. Stelt u zich eens voor hoe het zou zijn als iedere tuinbezitter dit seizoen slechts 1m2 steen verruilt voor groen…
Maar hoe past een groene tuin in uw drukke bestaan?
Daar hebben wij iets op bedacht. De onderhoudsvriendelijke groene tuin!
U kunt kiezen uit maar liefst 3 onderhoudsvrije tuinen! Een bloementuin, een uit-het-zicht-tuin en een natte tuin.
 
De bloementuin:
Stap 1: zaai gras of koop grasmatten
Stap 2: laat de grasmaaier in de schuur staan
Stap 3: wacht tot er na een aantal seizoenen een veld vol bloemen staat, met madeliefjes, boterbloemen, pinksterbloemen en nog veel meer! Zo kunnen Vlinders hun eitjes leggen en hebben bijen weer voedsel.
 
De uit-het-zicht tuin:
Stap 1: koop een aantal hederaplanten, beter bekend als klimop (een goedkoop snel groeiend plantje) De hedera is een ware oase voor heel veel soorten insecten en een perfecte schuilplaats voor vogels.
Stap 2: Plant het tegen het hek of schutting
Stap 3: Knipper met uw ogen en u heeft een groene erfafscheiding (zo snel groeit hedera bijna), waar u nauwelijks nog iets aan hoeft te doen.
 
De natte tuin:
Stap 1: vul een grote teil met water
Stap 2: doe er een paar waterplanten bij
Stap 3: zet de teil op een plek waar zowel zon als schaduw is en afwachten maar. U zult versteld staan van het waterleven dat eropaf komt, en u hoeft daar verder niets aan te doen.
 
Met deze 3 tips kunt u eenvoudig hot stones vervangen voor fresh green. Maar pas wel op! Groen in de tuin werkt enorm verslavend. U loopt grote kans dat u onverhoopt plezier gaat beleven aan de plotselinge kleur en levendigheid in de tuin. Bezint eer gij begint! Want voor u het weet wilt u straks nog veel meer tips van ons ontvangen om van uw tuin een groene ontdekking vol leven te maken. En als het echt misgaat, bent u straks nog geheel vrijwillig tijd aan de tuin kwijt, omdat tuinieren en ontdekken stiekem toch wel erg leuk is.
 
Hoeveel m2 steen gaat u dit weekend vervangen? Laat het ons weten in de comments onder dit bericht.

Groen weekend gewenst!
De Mannen van Wesseling
Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B