Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: IJsvrij

Vriezen, natte sneeuw, dooi… Het resultaat is een bevroren, gure en spekgladde week. 
Werkweek zouden we willen zeggen. Maar wat doe je met dit weer in de tuin?
Om eerlijk te zijn: niet zoveel. Er valt niet veel te beginnen met een harde bevroren grond en zeg nu zelf: U wilt toch ook niet in een ijskoud bad stappen? (De trendsetters daar gelaten)
Zo denken de plantjes er ook over. Die blijven dan liever met de wortels nog even in het vertrouwde warme plantenpotje staan.

Een deel van onze collega’s nam daarom ijsvrij. Een ander deel maakte zich nuttig op de zaak. Daardoor zien onze hal en buitenruimte er na deze week plotseling vrolijk gekleurd uit. We konden niet anders dan de planten die voor de klanten waren bedoelt, overzetten in grote bakken met verse grond. Dat deden we ook met de laatste bloembollen die nu uiterlijk de grond in de moeten en om die reden voor deze week in de planning stonden.

Joey en Raf wilden deze week vol goede moed in een hoogwerker stappen, maar ook de machine gaf aan dat het echt te koud was om te werken. De lithiumbatterijen sputterde tegen. Nou ja… sputteren… het bleef doodstil. Er zat daarom niets anders op dan een exemplaar te huren die werkt op brandstof. Zo konden er toch nog een aantal hoge hagen worden gesnoeid. Tja, en als je je dan toch op goede hoogte bevindt, dan kun je net zo goed gelijk even de ramen lappen voor de opdrachtgevers. 

Het was niet alleen maar kommer en kwel. Dit weerbeeld levert prachtige plaatjes op.
We kregen er diverse toegestuurd van onze opdrachtgevers die we bij de aankondiging van deze 'week van' op facebook hebben gepost. Een tip voor het komende koude weekend: Trek erop uit met uw fotocamera.

Het ziet ernaar uit dat de temperaturen, nadat ze zondag het toppunt van vrieskou hebben bereikt, volgende week weer oplopen. Maar pas op. Het blijft grillig. Kans op ijzel blijft en de nieuwe zakken vol strooisel staan alweer in bestelling. Mocht het bij u noodzakelijk zijn om te strooien, weet dan dat zand net zo effectief is als zout. Zout is echter schadelijk voor planten. In het kort: Zout bevat de voor planten giftige stof natrium en zout maakt het moeilijker om water op te nemen. Om veilig het einde van het tuinpad of de oprijlaan te kunnen bereiken wanneer het vriest of ijzelt, kan er strooizout worden gebruikt. Beter kunt u het mengen met zand. Moet er worden gestrooid dicht in de buurt van de beplanting? Dan kunt u zout beter vermijden.  

Gladheid of niet, we hopen volgende week de vrolijke boel op de plaats van bestemming te kunnen brengen. In de tuinen waar ze horen. Helaas zullen we niet alle planten tijdig in de tuinen kunnen afleveren. De kerstman staat ons op te wachten. Volgende week is een korte werkweek, waarna we tot 9 januari volgens traditie 2 weken genieten van een welverdiende kerstvakantie.

Volgende week hebben we geen week van Wesseling, maar kunt u weer genieten van een Seizoensprikkel. Onze seizoensnieuwsbrief die we 4x per jaar bij de start van elk nieuw seizoen versturen. Ontvangt u nog geen seizoensprikkel? Meld u dan hier aan om onze beste tuintips en -adviezen rechtstreeks van ons te ontvangen.

 

Voor nu een heel goed weekend en alvast mooie feestdagen en een gezond nieuwjaar gewenst
De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B