Vorige week was er geen update van onze wekelijkse avonturen, inclusief de gebruikelijke tuintips die we daarin delen. Is iedereen dan de regen ontvlucht? Hebben we allemaal in allerijl het land verlaten? Een aantal van onze opdrachtgevers in elk geval wel.
Maar dat neemt niet weg dat er niets te doen en weinig te melden is. Integendeel! Wij hebben het juist in deze tijd extra druk. Het rare weer van koud en regenachtig naar volop zon laat al het groen weer ontploffen. Juist op het moment dat men op vakantie is en zelf niets kan bijhouden in de tuin. Dat betekent voor ons even extra de schouders eronder zetten. Vooral nu we in deze periodes meer tuinen dan gewoonlijk onderhouden, omdat we ook een aantal vakantieopdrachtgevers mogen helpen bij het tuinonderhoud.
Voor ons dus even geen vakantie. Maar wel heel veel leuk werk en… lekker vers eten. Want een relatief nieuw fenomeen is dat we in deze periode aan het moestuinieren zijn.
Oh nee, begrijp ons niet verkeerd. We hebben geen gezamenlijk tuintje gehuurd waar we onze eigen aardappeltjes poten. Onze opdrachtgevers zien we steeds vaker een stukje tuin opofferen om de rijke smaak van tuinboontjes, kropsla, aardbeien en ander lekkers te ervaren. Zoveel lekkerder (en leuker al zeggen we het zelf) dan het groente en fruit uit het schap van de supermarkt.
De echte die hard moestuinierder offert daar graag zijn vakantie voor op. Maar de gemiddelde tuinbezitter die wat eetbaars heeft geplant laat de tuin een aantal weekjes graag voor wat het is. En zo komt het dat u ons deze dagen op onze knietjes tussen de slabedjes kunt zien zitten. Maar groenten laat niet op zich wachten. Klaar is klaar. Komkommertijd heeft voor ons een hele andere betekenis gekregen.
Maar de zomermaanden zijn er niet alleen om te oogsten. Dit is juist hèt moment om heel veel lekkers te zaaien. Om eerlijk te zijn doen we dat op dit moment nog veel meer dan het oogsten, zodat onze vakantiegangers aan het begin van de herfst en de winter weer verse producten op tafel kunnen zetten. Zoals spinazie, rucola, bietjes, en natuurlijk boerenkool!
Mmm… loopt het water u ook al in de mond en wilt u graag zelf aan de slag met een moestuin? Onze ervaring is dat veel mensen wel graag een moestuin zouden willen, maar niet goed weten hoe en waar ze moeten beginnen. Moestuinieren lijkt voor velen allemaal wat omslachtig en erg veel werk. Vooral als je van nature geen groene vingers hebt. Toch valt dat allemaal best wel mee, zolang je weet wat je wel en niet moet doen. Onze tuintip voor deze week komt daarom in de vorm van een moestuinplan. Dat plan maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Hierin staat precies wat er wanneer gezaaid en geoogst wordt. Er staat in wat de behoeftes zijn van de gewassen. Het ene gewas heeft meer water en/of mest nodig dan het andere. Met een moestuinplan kan er ook alvast worden nagedacht over de plek in de moestuin waar de verschillende groentes komen te staan. Dat zal het eerste jaar niet zo belangrijk zijn, maar om meerdere jaren van de moestuin te genieten, is het verstandig om de gewassen steeds een ander plekje te geven. Want elk gewas heeft ook zijn eigen behoeftes aan voedingsstoffen uit de bodem. Door bijvoorbeeld wortels elke keer een ander plekje te geven in de moestuin, raakt de grond niet uitgeput. Door de bodem op deze manier ‘gezond’ te houden helpt u ziektes en plagen voorkomen. Is uw moestuin te klein om te rouleren? Bedenk dan ieder jaar wat u wilt planten en vermijd zoveel mogelijk dezelfde groentes opeenvolgende jaren te zaaien. Vooral aardappels, verschillende soorten kool en tomaten zijn hier heel gevoelig voor en kunnen beter niet achtereenvolgens op dezelfde plaats worden geplant.
Het allerbelangrijkste bij het maken van een moestuinplan is uiteraard dat u weet welke groentes u wilt kweken.
Er kan dan rekening worden gehouden met het formaat van de groente, zodat er voldoende ruimte kan worden gereserveerd. Ook kan er worden achterhaald welke groentes goed samen gaan. Sommige versterken elkaar en groeien beter samen. Dit noemen we combinatieteelt.
Andersom kan het ook dat bepaalde groentes beter niet naast elkaar worden gezet.
Wat betreft de plaats van de moestuin, is het goed om na te gaan hoelang er zon is op de aangewezen plek en hoe de wind daar staat.
Als de ideeën er zijn wordt het tijd om ze op papier te zetten. Teken de moestuin in op schaalgrootte, om na te gaan hoeveel er geplant kan worden. Op die manier kan er ook worden ‘berekend’ hoeveel werk de tuin vraagt.
Wilt u meer moestuintips? Laat het ons gerust weten.
Goed weekend!
De Mannen van Wesseling