Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Lekker Nazomeren

Eindelijk waren daar deze week de droge en warmere dagen waar al de hele zomer op wachten. Menig tuinbezitter snelde de tuin weer in en was daar ook ’s avonds weer te vinden. En we moeten zeggen, zelf genoten we daar ook van. Het seizoen is echter al merkbaar aan het veranderen. De eerste bladeren dwarrelen alweer voor onze voeten en vanaf kwart over 9 gaat de eerste tuinverlichting al aan.

Betekenen die tuinlampen gezellig knus tot in de late uurtjes buiten kunnen zitten of staan ze symbool voor een regelrechte natuurramp? Daar zijn de meningen over verdeeld. Feit is dat kunstlicht het bioritme verstoord van mensen, dieren en zelfs planten. We kennen allemaal de nachtvlinders die verstrikt raken in de lamp. Waar we minder vaak bij stil staan, zijn de trekvogels die bij veel licht niet meer op de sterren kunnen navigeren. Of bepaalde soorten vleermuizen die niet tegen licht kunnen.

Wij genieten graag op gepaste wijze in het (schemer)donker in de tuin. Want er zijn mogelijkheden om de ergste lichtverstoringen tegen te gaan. Zo zijn het witte licht dat we allemaal kennen, samen met het koude blauwe ledlicht, de grootste stoorzenders in de nachtelijke natuur. Die kunnen om te beginnen worden vermeden, want er zijn nog veel meer kleuren. Vooral rode kleuren kunnen door veel nachtdieren niet worden gezien. Omdat niet iedereen zit te wachten op rode lampen in de tuin, houden wij het op warm zacht wit licht. Mocht u zelf lampen in de tuin plaatsen let er dan ook op dat de verlichting naar beneden schijnt. Oh ja, en laat het licht gewoon uit wanneer u niet in de tuin bent. Een schemerschakelaar helpt hierbij. Heeft u toch de tuinverlichting aan staan, dim het licht dan zo veel als mogelijk. De romantiek is tenslotte snel verdwenen onder fel wit of blauw licht.

Met deze tips kunt u met een gerust hart lekker nazomeren in eigen tuin.

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B