Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Nog meer beestjes

De afgelopen week heeft u kunnen lezen over plagen in en op uw beplanting. Maar nu we genieten van lange weekenden en met het gezin eropuit trekken, zijn er ook plagen die ons tarten. U moet met name op uw hoede zijn voor teken.

13 dingen die u moet weten over teken


1. Ziet u er 1 dan zijn er vaak meer.

Bij 1 op de 5 mensen die een tekenbeet melden worden meerdere teken aangetroffen. Controleer daarom altijd op nog meer teken, wanneer u een teek heeft gevonden.


2. Noord-Holland in de top 3

Onze provincie staat in de top 3 van het aantal meldingen van tekenbeten. Oppassen dus wanneer u de natuur in trekt. (ook uw eigen gazon scharen we hier onder de noemer natuur) Maar wanneer er wordt gekeken naar het aantal meldingen op het aantal inwoners, dan loopt u in Drenthe de meeste kans op een tekenbeet.


3. Piekmaanden

Teken komen gedurende het gehele jaar voor. In Juni en Juli zijn de piekmaanden. De kans op een tekenbeet is in deze maanden het grootst.


4. Klein maar niet fijn

Een teek ontwikkelt zich vanuit een eitje tot larve, om door te groeien naar nimf en vervolgens uit te groeien tot een volwassen teek. Een teek in het larve-stadium (0,5 - 1 mm) heeft slechts zes pootjes en kan gemakkelijk verward worden met een zandkorrel. Vergis u niet, want het diertje kan dan al besmettelijk zijn.


5. Alleen vrouwtjes bijten

Nadat de larve zich met bloed heeft volgezogen verandert ‘het’ in een nimf. In dit stadium is de teek nog onzijdig. Er is nog een keer een beet nodig om zich tot volwassen teek te ontpoppen. Pas wanneer de teek volwassen is, ontwikkelt het zich tot een mannetje of vrouwtje. Van de volwassen teken bijt alleen het vrouwtje. Zij heeft nog een laatste keer bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Daarna sterft ze.


6. Uitgehongerd

Bloed is voor de teek het voedsel om zich te ontpoppen naar het volgende stadium. Tussen de verschillende stadia door kan een teek tot een jaar zonder voedsel!


7. Geen insect

Een teek is geen insect. Er is geen scheiding tussen een kop en achterlijf en ook de voelsprieten ontbreken. Bovendien zijn de meeste tekensoorten blind, door het ontbreken van ogen.


8. Is het een muggenbult?

Wanneer een teek niet meer in de huid zit, kan het lijken of u een muggenbult heeft opgelopen. Blijf daarom alert op plekjes en bultjes op uw huid wanneer u in de natuur bent geweest, ook wanneer er geen teek zichtbaar is. Rode kringen ontstaan binnen 72 uur adat de beet heeft plaatsgevonden.


9. Zoveel soorten

Wereldwijd leven er 1000 tekensoorten. 15 daarvan komen in Nederland voor.


10. Onveilig in eigen tuin

Hoewel altijd wordt gewaarschuwd goed te controleren nadat u in de natuur bent geweest, worden 1 op de 3 tekenbeten opgelopen in eigen tuin.

 11. Horror

Een teek die groter, sterker en sneller is en tot wel 6,5 mm groot kan worden! We hebben het over de Hyalomma marginatum, ook wel liefkozend horrorteek genoemd, die zich van Azië naar Oost-Europa verspreid en zich inmiddels ook al in Nederland heeft laten zien. Klinkt heel griezelig. Maar aan de andere kant: Ze val wel op, dus gemakkelijk te lokaliseren bij de controle.

12. Gevaarlijke Nimfen

Nimfen zijn de grootste veroorzakers van ziektes. De beestjes hebben al een keer bloed gezogen waardoor de kans dat ze besmet zijn groter is. Maar ze zijn nog klein en de kans om ze te ontdekken ook. De teek kan doorgaans dus langer blijven zitten. Hoe langer een teek op het lichaam vastzit, hoe groter de kans dat deze je besmet.


13. Acrobatische kunsten

Nog steeds denken veel mensen dat teken zich van grote hoogtes laten vallen, vliegen of springen om een gastheer vast te grijpen. Helaas voor hen zijn ze niet behept met dit soort acrobatische kunsten. Ze wachten geduldig totdat hun gastheer met ze in contact komt, door bijvoorbeeld langs de grasspriet te lopen waar de teek zich bevindt. Wanneer hij zich aan zijn gastheer vastklampt kan hij vervolgens verbazend snel lopen richting een warme lichaamsholte om zich daar vervolgens te nestelen en in vast te bijten in vast te bijten.


Hopelijk krijgt u na het lezen van deze ‘Week van’, niet direct de kriebels maar geniet u nog volop van de natuur. Wel goed blijven controleren is ons advies en meld een tekenbeet altijd bij uw huisarts.

 

De Mannen van Wesseling

 

 

 

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B