Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Onenigheid

Start de herfst nu op 1 of op 21 september? Of was het toch de 22e?
Wat veel mensen wel weten is dat er een klimatologische herfst is en een astronomische herfst en dat we daardoor 2 data aanhouden. Wat veel mensen niet weten is dat de astronomische herfst zelfs nog op 24 september kan beginnen.

De klimatologen onder ons houden het graag simpel en dus besloot een van de eerste internationale weerorganisaties, ‘De Societas Meteorologica Palatina’, in 1780 al dat de seizoenen bestaan uit 3 opeenvolgende kalendermaanden. Beginnend op de eerste van de maand. Wel zo makkelijk.

Als er wordt gekeken naar de baan van de aarde die om de zon heen draait, dan spreken we over de astronomische herfst. De herfst begint wanneer de dagen en de nachten precies even lang duren. Aangezien de aarde niet helemaal in één keurige lijn draait, valt dit moment nooit op dezelfde datum. Het begin van de astronomische herfst varieert daardoor van 21 tot zelfs 24 september, want eens in de 4 jaar is er ook nog een schrikkeldag die meetelt in de berekening. We begrijpen dat de weerkundigen dit niet erg praktisch werken vinden en dat zij zich liever houden aan de eerste van elke 3e maand. Dat scheelt een hoop onenigheid.

Wat ons betreft begint de herfst wanneer de natuur daar klaar voor is. Zo is hebben we dit jaar bijvoorbeeld een fris voorjaar gehad, waardoor alles later dan normaal tot bloei kwam. We houden daar rekening mee tijdens de werkzaamheden. Bepaalde snoeiwerkzaamheden bijvoorbeeld, worden daardoor ook later uitgevoerd. Verder was er een hele natte bijna herfstachtige zomer en zien we dat de herfst juist weer ‘vroeg’ valt dit jaar. Wie deze zomer heeft opgelet, zag begin juli al heel voorzichtig de eerste bladverkleuringen ontstaan. Op sommige plekken waaiden de eerste blaadjes zelfs al van de bomen. Eigenlijk hebben we dit jaar een hele korte en razendsnelle zomer gehad waar niet tegenop te werken viel. Eerst een late groei, en vervolgens kwam alles heel snel en gelijktijdig en groeide alles ook nog sneller dan gewoonlijk, omdat de zomer erg nat was. We hebben sommige tuinen in slechts 2 weken tijd zien groeien van niets naar bijna overwoekerd. En zo zien we maar weer dat met een vroege herfstinval de natuur weer veel zelf oplost. Kunnen wij ons voorbereiden op de lente! De eerste bollen worden weer geplant, de gazonnen krijgen hun najaarsbemesting om weer goed voor de dag te komen wanneer de lente aanbreekt en we gaan alvast aan de slag met schuilplaatsen voor overwinteraars, zoals egels, die in het voorjaar pas weer ontwaken.

En u? U kunt genieten van een zomerse nabrander met de late bloeiers in de tuin en de lekkere temperaturen die eindelijk hun intrede doen. Ongeacht of volgens u de herfst nu wel of niet al komende week al van start gaat.

 

De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B