Vroeger… legden we waaltjes in de tuin
Vroeger… werkten we met organische vormen in de tuin
Vroeger… wilde je hovenier worden
Afgelopen week deden we oude tijden laten herleven.
Freek, Koen en Sven doken een tuin in waar al enige tijd alles lekker mocht blijven groeien. Stiekem houden wij daar wel van. Gewoon de natuur zijn gang laten gaan en van haar schoonheid genieten. Maar zoals men vroeger ook wel zei: Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed, behalve tevreden. Wanneer je de natuur te veel haar gang laat gaan, dan worden er altijd een aantal planten verstikt en vergeet men hoeveel ruimte er eens in de tuin was. Na een flinke snoeibeurt zag het plaatje er heel anders uit met als resultaat het enige woord waar we graag ‘te’ voor zetten.
Raf en Joey hadden grof geschut nodig. De zware bloktreden en de tegels van Schellevis waren niet de materialen die je even samen de tuin in sjouwt. Zeker niet wanneer eerst de woonkamer gepasseerd dient te worden. Dus stond er afgelopen week ergens in Haarlem een hijskraan opgesteld om tuinmateriaal in een tuin te hijsen. We kunnen er niets aan doen, maar bij dit soort klussen denken we aan heel lang geleden. Aan verschillende bouwwerken die zijn gemaakt zonder machinale hulp. Zoals piramides of eeuwenoude kerken. Maar lang tijd om daar over na te denken hadden Raf en Joey niet, want voor ze het wisten was de hijsklus geklaard en konden ze aan de slag.
Volgende week gaan ze met oud plantwerk aan de gang. Nou ja… oud, het is nieuw plantmateriaal voor een nieuwe tuin, maar de beplanting zelf heeft al enige tijd de kans gehad om te groeien. Het is inmiddels van een formaat dat we wederom graag machinale hulp inschakelen.
Ook de tuin waar we vorige week aan fase 2 waren begonnen kreeg groot materiaal geleverd. Hier mocht onze nieuwe shovel zich bewijzen.
Een oude taxushaag werd nieuw leven in geblazen door er mooie grote soortgenoten tussen te plaatsen, waarmee de haag weer, net als vroeger, mooi vol en dichtgegroeid voor een prachtige natuurlijke erfafscheiding zorgt.
Een welkome afwisseling tussen alle hopen zand en grond die we nu nog ‘tuin’ noemen.
Het resultaat van een enorme kelder die onder de woning is gegraven. Maar liefst 300 kuub zand is er tevoorschijn gekomen wat een hoogteverschil van maar liefst 40 centimeter veroorzaakt. Er zijn dus al letterlijk bergen werk verzet door de aannemer en het grondverzetbedrijf. Aan ons de schone taak om daar weer een mooie tuin van te maken.
Er is een groot voordeel van een tuin die op de schop ligt. Dat is hèt moment om de tuinberegening aan te leggen. Wat we dan ook al hebben gedaan. Dankzij Amazone Tuintechniek hebben we alvast een mooie installatie kunnen maken waarmee de tuin straks precies de juiste hoeveelheden water krijgt om volop te kunnen groeien en bloeien.
U leest het al, deze tuin betreft een veelzijdige opdracht. Dat maakt hem ook zo leuk voor ons, want we voeren veel verschillende werkzaamheden uit. Het betreft een ontwerp van Ton Vissers die in zijn ontwerp heeft gewerkt met een mix van oud en modern. De organische vormen van weleer, met moderne materialen zoals cortenstaal, grind en keramische tegels. Maar ook de oude waalklinkers mogen er hun intrede doen. Barry weet daar wel raad mee. Voor we het weten ligt er een prachtig tuinpad.
Hij kreeg dit keer hulp van niemand minder dan onze nieuwe collega Michel die zijn hoveniersdroom bij ons waar maakt.
We wensen u een ouderwets gezellig weekend.
Tot volgende week