Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Positive Vibes

Raf vertelde ons dat er, wat betreft het weerbeeld, doorgaans 5 onwerkzame dagen per jaar zijn. Gelukkig hebben we de eerste achter de rug. Het was bar en boos.

Toch kunnen we terugkijken op een goede werkweek.
Sven floot gezellige deuntjes terwijl hij met de borstelmachine aan de slag ging die deze week arriveerde.
In de vorige week van lieten we weten dat terrassen en vlonders beter niet met de hoge drukreiniger gereinigd kunnen worden. U beschadigd daarmee het oppervlakte waardoor er snel meer vuil voor terugkomt. We adviseren ouderwets handwerk met slechts warm water om te reinigen.
Met de nieuwe borstelmachine kunnen we op dezelfde zachte manier reinigen, maar dan een stuk sneller en in een veel prettiger werkhouding. Daar zouden we allemaal van gaan fluiten.

terrasborstel

Esther, Raf, Freek en Michel doken de bush bush in. Althans zo leek het bijna. Er moest een tuin flink onder handen worden genomen, nadat we daar in september voor de laatste keer waren geweest. Er lag nog gevallen blad, er stond inmiddels voldoende onkruid en ook het nodige snoeiwerk was er geen overbodige luxe. Aan het einde van de dag was de tuin onherkenbaar veranderd in een mooie ruime groene omgeving.

En inderdaad, terwijl u dit leest, valt het u wellicht op dat er namen voorbij komen die u nog niet eerder heeft gehoord. Onze nieuwe collega’s Esther en Michel zijn al reden genoeg voor positive vibes op de werkvloer. Met hun komst hebben we weer meer kennis en kunde in huis gehaald. Binnenkort stellen zij zich uitgebreid aan u voor.

Wie ook positief gestemd waren, waren de tuinbezitters van de tuin die enkele weken geleden nog een grote zwarte hoop grond was. We hebben al enkele vorderingen gedeeld de afgelopen weken, maar nu was het tijd voor de oplevering.

Veese1Veese3

Verder hadden Raf en Barry maar liefst 195 m2 graszoden gelegd samen.
Belangrijk werk, want gras is doorgaans een ondergewaardeerd plantje. Ga maar na hoe lastig het is om echt een mooi strak gazon te creëren. Daar is meer voor nodig dan enkel maaien.

Het begint rond deze tijd van het jaar met bemesten, verticuteren en beluchten.
Verticuteren is, zoals de naam eigenlijk al zegt, het verticaal snijden van het gras. Hierdoor worden mossen en oud gras verwijderd.

Vervolgens moet er worden belucht. Gras heeft, net als elk andere plant, zuurstof nodig. Omdat een gazon vaak intensief wordt gebruikt, wordt de grond compact gemaakt, waardoor er geen lucht meer doorgelaten wordt.
Gaatjes kunnen eenvoudig worden aangebracht met een prikrol en dient eigenlijk elke maand te gebeuren. Hiermee wordt een goede irrigatie op gang gehouden. Dat is belangrijk, want gras is nu eenmaal geen waterplant.

Het bemesten is van belang om weer voldoende organische stof te creëren voor een gezond bodemleven.
Kunt u dan klakkeloos naar de winkel rennen en elke denkbare mest gebruiken? Beter van niet. Als u vaker onze blogs leest, dan weet u inmiddels dat de samenstelling van de bodem aan verandering onderhevig is en de bodem in uw tuin zelfs heel anders kan zijn dan die in de tuin van de buren. Meststoffen worden aangebracht om de bodem te optimaliseren. Om dat goed te kunnen doen moet de status van de bodem eerst bekend zijn.
Dus ook voor een prachtig gazon adviseren wij eerst een bodemonderzoek uit te laten voeren. Er gaat dan een grondmonster naar het lab en daar krijgt u een uitgebreid bemestingsadvies voor terug.

In bijna alle gevallen zal er in beginsel zeer regelmatig moeten worden bemest. Bijvoorbeeld om de maand of zelfs maandelijks. U kunt het zien als een soort herstelboost dat moet worden gegeven aan de bodem. Maar uiteindelijk kan er weer een langere periode tussen de bemestingsrondes zitten.
Wanneer er dan eens per 2 jaar een bodemonderzoek wordt gedaan, kunt u blijven monitoren en bijsturen.

Zodra het binnenkort weer warmer weer is (wanneer de bodemtemperatuur 12 graden of hoger is) kan er worden gestart met maaien. We hebben gemiddeld 30 maaiweken per jaar. We maaien niet alleen omdat lang gras niet netjes oogt. We maaien vooral om de plant sterker te maken. Maai minimaal 1x per week en bij weer waarbij het gras snel groeit liefst 2x per week. U zorgt daarmee voor sterke wortels en een mooie dichte grasmat.

Ook adviseren wij het gras altijd op te vangen! Er wordt weleens beweerd dat het goed is om het gras te laten liggen, zodat het als voeding kan dienen. Dat is doorgaans niet het geval. Eigenlijk gebeurt dat alleen bij robotmaaiers. Die maaien zo vaak, dat nauwelijks zichtbaar gras blijft liggen. Dit is meer dan voldoende om als voeding te dienen. Bij een wekelijkse maaibeurt met de hand blijft er simpelweg teveel gras liggen.

Mocht u vragen hebben, bijvoorbeeld over uw gazon, vraag het ons gerust.

 

Wij wensen u een positief weekend
De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B