Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Pottenkijkers

Waar de uitdrukking ‘pottenkijker’ vandaan komt is discutabel.
Er wordt beweerd dat het komt uit de tijd van de eerste toiletpotten. Nu is het de normaalste zaak van de wereld om onze behoefte op de pot te doen. Sterker nog, doen we de hoognodige natuurlijk gang van zaken pardoes in het wild, dan kan je dat nog weleens duur komen te staan. Letterlijk, want de boetes zijn niet mild.

Dat is niet altijd zo geweest.
De eerste uitvinding die enigszins leek op een toiletpot werd al gedaan in 1596. Dit was echter exclusief voor het koninklijk gezin. Bijna 2 eeuwen later, pas in 1775, werd iets uitgevonden voor het grote publiek. Dat werd verder geoptimaliseerd, totdat in 1849 het eerste keramieken exemplaar werd gepresenteerd. In 1910 werd een toilet in huis verplicht door de Nederlandse overheid.  Afijn, voordat we er een hele onsmakelijke ‘week van’ van maken, de toiletpot was in den beginnen een luxe artikel en eenmaal in bezit wilde je graag even je pot showen aan vrienden en familie. Degene die ernaar kwamen kijken werden ‘pottenkijkers’ genoemd.

pottenkijker toiletpot

Een andere bewering over de oorsprong van pottenkijkers is dat het komt uit tijden dat men erg arm was. Men hielp elkaar in die tijd middels geven en nemen. Met elkaar ruilen van eten bijvoorbeeld. Kwam er iemand ruilen of lenen? Dan kon het gebeuren dat diegene in de potten mocht kijken wat er op tafel stond en of er iets ‘bruikbaars’ voor hem of haar tussen zat.  

Meer aannemelijk vinden wij dat de oorsprong van het begrip bij de chefkok vandaan komt. Die is tenslotte verantwoordelijk voor het resultaat uit de keuken. Hij mag in de potten kijken en zich bemoeien met de voortgang van de voedselbereiding.

chefkok

Anno 2023 is er een hele nieuwe versie ontstaan van het begrip. Nota bene dankzij onze eigen mannen Richard en Ruud. Zij vertrokken op exclusieve uitnodiging deze week naar Oostende om in de potten te kijken van Atelier Vierkant. Uiteraard niet om zich met de baksels te bemoeien. Dat is ook absoluut niet nodig, want we weten dat dit familiebedrijf prachtige met de hand vervaardigde materialen maken voor huis en tuin, waarbij exclusiviteit het toverwoord is. Het is niet alleen dat, het is ook de passie die deze familie uitstraalt en de visie die ze uitdragen, waardoor we een ‘klik hebben met elkaar en we erg graag met hen samenwerken. Elk werk wordt met veel liefde gemaakt. Dat zie je, dat voel je. En precies dát werd deze week nog eens bevestigd. Ze hebben zichzelf met de clay inspiration space, wederom overtroffen. Atelier Vierkant mag als topkok van aardewerk materialen zeker moeienis met de tuin hebben. Met onze foto’s als bewijs kunt u het alleen maar met ons eens zijn.

pottenpresenatie  atelier vierkant 1  atelier vierkant 2

atelier vierkant 3  atelier vierkant 4  atelier vierkant 7

atelier vierkant 6  atelier vierkant 5

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B