Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Terug in de tijd

Vroeger was alles anders. Vroeger hingen we kleden aan de muur die niet alleen een decoratieve functie hadden, maar op de eerste plaats zorgde voor goede isolatie. Met een speciale schaar werden de pluisjes verwijderd. Het was die schaar die George Bring het idee gaf van de eerste grasknipper. Het was echter Edward Beard Budding die het idee van George in 1827 verder uitwerkte tot de eerste kooimaaier en er in 1830 patent op aanvroeg.

Dit speelde allemaal aan het einde van de barokperiode. Een uitbundige stijlperiode die terug was te vinden in architectuur, schilderkunsten, muziek, literatuur en ook in tuinen.

Voordat de kooimaaier haar intrede deed was grasmaaien een tijdrovende bezigheid dat werd gedaan met een zeis. Dat maakte het gazononderhoud erg prijzig. De kooimaaier bracht daar voor het eerst verandering in. Zeker met de grote varianten die door paarden konden worden voortgetrokken, was het klusje snel geklaard.
Deze en andere interessante informatie kan Ad u allemaal vertellen. Afgelopen week was hij zich aan het voorbereiden op de lezing over baroktuinen die hij binnenkort zal geven bij Natuurmonumenten.

Tegenwoordig komen we nog zelden een kooimaaier tegen en hebben bijna alle maaiers een stekker of een brandstoftank of is hij zelfs volledig gerobotiseerd.

Met de warme winter zullen we onze maaiers waarschijnlijk eerder dan gebruikelijk uit de schuur halen om u binnenkort weer van een prachtig gazon te voorzien. Daarbij zullen we het gazon eerst weer een flinke oppepper geven door het te verticuteren en de juiste bemesting te geven. Onze opdrachtgevers zijn altijd weer blij met onze komst, want het blijkt vaak toch nog meer werk dan gedacht en vaak schiet het er bij in.

Maar voor het zover is zijn we eerst nog de nodige stormschade aan het wegruimen. Er zijn op veel plaatsen bomen omgewaaid, zowel in openbaar groen als in tuinen.
Voor veel mensen met een omgewaaide boom in de tuin kwam dit als een verrassing.
Maar de meeste bomen waaien niet zomaar om. Ook niet tijdens stormen. Een boom die omwaait is in de meeste gevallen al zwak wanneer dit gebeurt. Toch hadden de meeste boomeigenaren hier geen flauw benul van. De boom zag er in hun ogen prima uit.

Een jaarlijkse boomcontrole kan veel leed voorkomen. Bovendien is dan ook de schade in veel gevallen gedekt, want na controle krijgt u een certificaat waarmee u het bewijs in handen heeft dat u heeft voldaan aan de zorgplicht.

Inderdaad… als boomeigenaar heeft u zorgplicht voor de boom. Het houdt in dat u als boomeigenaar wettelijk aansprakelijk bent voor eventuele schade die de boom veroorzaakt wanneer takken breken of de gehele boom omwaait. Een boomverzorger kan u helpen de boom gezond te houden. Bijvoorbeeld met een boomveiligheidsplan. Daarin staat beschreven wat er gecontroleerd moet worden, wanneer en op welke wijze dat moet gebeuren. Door diezelfde boomverzorger het werk uit te laten voeren, bent u ook verzekerd van een certificaat.

Niet onbelangrijk sinds we door klimaatverandering steeds vaker met hevige stormen te maken gaan krijgen.
Tja,… vroeger was alles anders.


Goed weekend!
De Mannen van Wesseling.

Ps, bent u op zoek naar een goede boomverzorger?
Laat het ons weten. Wij werken uitsluitend samen met experts waar we vertrouwen in hebben en verwijzen u graag naar hen door.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B