Nog even en we kunnen weer de lekkerste dingen oogsten, dus wij gaan… zaaien.
Tuinieren is immers vooruitdenken. Ver vooruitdenken wel te verstaan. Welbeschouwd hebben wij een strategische job en moeten wij over goede managementskills beschikken. Want een tuin moet gemanaged worden. Door eigenwijze groeiomstandigheden, rare weerbeelden en andere externe factoren, verloopt het natuurlijk nooit allemaal precies als gepland. We moeten daarom velen ballen kunnen hooghouden, tijdig kunnen bijsturen en is flexibiliteit een belangrijke karaktereigenschap. De topfunctionarissen van uw tuin dus.
Nabootsen
Toch begint het allemaal bij een goede planning. Dat klinkt wat gewichtig, maar in de meeste gevallen is het voornamelijk een kwestie van goed kijken naar de natuur.
De komende weken, zien we dat de natuur overal haar zaden laat vallen. Dus bootsen we dat na en doen we wat de natuur nu ook doet.
We krijgen met regelmaat vragen over zaaimomenten. We zijn nu eenmaal mens en als er iets in ons hoofd zit… Vaak moet het dan direct gebeuren.
Neem bijvoorbeeld bloemenmengsels. Velen krijgen na een lange periode van donkerte, in het voorjaar zin om de bloemetjes buiten te zetten. Er wordt dan ook graag gezaaid.
Het moment dat al die prachtige zomerse kleuren enkele maanden later worden aanschouwd is voor velen ook een zaaimoment.
In de tuincentra zijn nagenoeg het gehele jaar verschillende zaaimengsels te koop, dus waarom wachten?
Omdat de natuur het allemaal al voor ons heeft uitgedacht. Want wie nu (pas) zaait, zal sterkere bloemen krijgen.
De grond is om te beginnen minder droog dan midden in de zomer. Bloemensoorten die in de warmte kiemen, kunnen nu nog groeien en bloemensoorten die in de koude kiemen, kunnen zich goed voorbereiden op de winter.
Nog een interessant weetje: Verschillende onkruiden zitten met smart te wachten op uw voorjaarsdrift. Want wanneer dan de tuin wordt omgespit, waarmee de grond wordt verstoort, krijgen zij juist alle kans om te snel te groeien. Als u op dat moment al lang klaar bent met zaaien, kunt u de bodem lekker met rust laten en heeft u minder last van onkruiden.
Kortom, voor nagenoeg alle zaaimengsels is het de komende weken hèt moment om ermee aan de slag te gaan.
Echter passen lang niet alle zaaimengsels in uw tuin. We noemden het al, een goede voorbereiding en bijhorende planning is een must. Bedenk goed waar u wilt zaaien. Is er schaduw of zon? Is het een vochtige plek of juist heel droog en wat voor grondsoort ligt er?
Voor de beste kans op succes, kiest u voor een zaaimengsel dat zich thuis voelt en past bij uw tuinsituatie.
Nog een laatste tip om af te sluiten
Onze werkregio is een gebied waar veel verschillende grondsoorten voorkomen. Het kan zelfs voorkomen dat er op verschillende plekken in de tuin, verschillende grondsoorten van toepassing zijn.
Wilt u zeker weten welke grondsoort van toepassing is op de plek waar u wilt gaan zaaien?
Dan kunt u dat eenvoudig zelf testen:
Stap 1: neem een grondboor
Stap 2: boor tot 40 a 50 cm in de grond en haal het grond eruit.
Stap 3: Nu komt het aan op uw zintuigen. Zie en voel het grondmonster.
- Zand
Heeft een losse en korrelige structuur
- Veen
Bestaat uit verteerde plantresten en is donker van kleur en vochtig
- Klei
Is lichtgrijs tot blauwachtig van kleur. Te herkennen aan kleine blokjes. Het is vaak plakkerige grond
- Zavel
Is een mengsel van klei en zand. Het is korrelig mits het vochtig is, dan plakt het een beetje net als klei.
- Leem
Is geel-bruin van kleur. Het is ook een mengsel van klei en zand, maar meer kleiachtig. Toch is deze grond nog redelijk goed te bewerken zolang het niet heel droog is.
Stap 4: Nu u toch een grondmonster heeft, kunt u deze bij ons afgeven. Want weten welke grondsoort u heeft is één ding. Misschien wel nog belangrijker om te weten, is hoe gezond de grond in uw tuin is. Dat testen wij graag voor u middels een bodemonderzoek
Op naar een kleurrijk 2024!
Maar eerst natuurlijk een goed weekend
De Mannen van Wesseling
Naar het overzicht