Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: voorbereiden op de vorst

Het weer. We praten er graag over in Nederland. En terecht, want het weerbeeld blijft ons regelmatig verbazen. Maar een echte tuinbezitter is goed voorbereid. Het is en blijft tenslotte Nederland. Het kan bijvoorbeeld zomaar van de ene op de andere dag flink vriezen en zelfs sneeuwen. We maken daarbij onderscheid tussen een beetje nachtvorst en een koude periode. De meeste gewassen overleven zo nu en dan een flinke nachtvorst wel. Anders wordt het wanneer er plotseling een koude periode aanbreekt, waarbij ook overdag de temperaturen ver beneden nul dalen. Dan wilt u uw tuin beschermen.

 

Met deze tips heeft u de minste kans op vorstschade:

 

1. Lang leve tuinafval

bladeren op het gazon

Grote kans dat u inmiddels weet dat wij fan zijn van bladafval. Vanaf het najaar geeft het beschutting aan dieren in de tuin. En dat niet alleen. Zo’n laagje bladeren in de border werkt ook isolerend. Ons advies: Haal een teveel aan blad weg, maar laat een acceptabele laag blad liggen in de borders, waar het kan functioneren als isolatie. Ga pas eind maart of zelfs begin april aan de slag met het verwijderen van dorre planten en resterende bladeren uit de borders. Het gazon daarentegen is een ander verhaal. Daar kunt u al het blad uit verwijderen, om verstikking van het gras te voorkomen.

 

2. Inpakken maar

plant inpakken

Mediterrane planten en kuipplanten hebben er niet zoveel aan wanneer u zich alleen om de bodem bekommert.
Voor hen hebben we een echte winterjas.
Een soort zak van fleece met een rits die open en dicht kan. Wanneer het echt koud is, ritst u hem dicht. Wanneer er mildere dagen zijn kunt u de ‘jas’ open risten, zodat de planten kunnen ventileren.

 

3. Voorkomen is beter dan genezen

bloempot in de sneeuw

Wanneer u planten in een pot zet, kunt u de pot het beste aan de binnenzijde bekleden met bubbeltjesplastic. Dit zorgt voor een isolerende laag in de winter. Wanneer de grond bevriest zet potgrond uit, waardoor potten gaan scheuren. De isolerende laag die wordt gecreëerd met het plastic, voorkomt dat het potgrond uitzet, wat de kans op stukvriezen aanzienlijk kleiner maakt. Let erop dat de bodem van de pot vrij blijft voor waterafvoer.

4. Een plaats om te overwinteren

Zelf zijn we fan van de winterjas en gebruiken we deze methode nooit. Maar het is ook mogelijk kwetsbare planten een veilig onderkomen te bieden door ze uit de grond te verwijderen en binnen op een vorstvrijen en lichte plek te zetten. Dit kunt u het beste doen door de planten terug te snoeien en de wortelkluiten in een pot te zetten. Vergeet ze geen water te geven.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B