Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Vragenuurtje

Ga er maar aan staan: een stukje tuin op natte zompige bodem. Niet alles wil daar goed op groeien. Zeker niet wanneer het grondwaterpeil vervolgens fluctueert. Een aantal droge zomers en weinig regen de rest van het jaar, maakt zelfs de natste bodem droog. Wanneer we dan vervolgens weer voldoende regen hebben en in het gehele land het grondwater weer op peil is…

Logisch dat de vrijwilligers van het Landje van de Boer in Bloemendaal een aantal prangende vragen hadden over het tuinieren. Gelukkig hebben wij Sander. Gewapend met een lekker herfstzonnetje, een goed humor en al zijn kennis vertrok hij naar Bloemendaal om alle vragen te beantwoorden.

Een aantal vragen gingen dan ook over de beplanting. Er werd een Palownia Tomentosa aangetroffen die de natte voeten niet kon waarderen. En er werd geadviseerd over beplanting die goed past bij de grond. Hortensia’s vinden het bijvoorbeeld geen probleem om op vochtigere bodem te staan. Hoewel wij daar persoonlijk niet helemaal voorstander van zijn, want deze draagt schijnbloemen die niets bijdragen aan de biodiversiteit.
Beter kunt u in dat geval naar verschillende doorbloeiende vaste planten en siergrassen kijken.

Echter, de meeste vragen hadden betrekking op snoeiwerkzaamheden. Er viel dan ook genoeg te snoeien. Sander trof een mooie, maar ook overvolle tuin aan. Niet erg natuurlijk, want als het aan de natuur ligt, zijn snoeiwerkzaamheden niet nodig. De natuur zoekt zelf haar balans wel. Maar, willen we extra genieten van al het moois en alles dat groeit de kans geven, zonder overwoekerd te worden door de sterkste, ja… dan moet er worden gesnoeid.

Eén van de tips van Sander die hij ook graag aan u wil meegeven: Wees niet te terughoudend bij het snoeien van bomen en heesters. De meeste kunnen een flinke snoeibeurt prima verdragen. Zeker wanneer u een aantal stelregels in ere houdt, kan er doorgaans weinig fout gaan.

De stelregels zijn:

  • Snoei altijd na de bloei. Voor de beplanting die in de late zomer of het najaar nog bloeit, betekent het dat u in het volgende voorjaar en na de laatste kans op vorst pas snoeit, zodat er geen vorstschade kan ontstaan.

  • Dun heesters en bomen uit. Dat betekent dat u zodanig snoeit, dat het zonlicht weer tot de kern van de planten komt. We noemen dit ook wel verjongingssnoei, omdat de jonge scheuten zich hierdoor weer kunnen ontwikkelen.

Laten we een vlinderstruik als voorbeeld nemen. Deze bloeit nog tot in het najaar. Om te voorkomen dat (te) zware takken afbreken door sneeuw, kunt u tot 1/3 terugsnoeien. In het voorjaar doet u het echte snoeiwerk. U kunt dan op verschillende hoogtes flink terugsnoeien. (circa tussen de 30 en 60 cm) Hierdoor verspreid de bloei over diverse hoogtes. Andere voorbeelden zijn de Forsytia en een Boeren Jasmijn. Die bloeien in het voorjaar en kunt u na de bloei een verjongingssnoeibeurt geven, zodat bloemscheuten in het volgende voorjaar de kans krijgen.

Deze en vele andere tips werden er door Sander weggegeven en de vrijwilligers, die ieder hun eigen stukje tuin onderhouden, bleven na de komst van Sander met waardevolle kennis achter.

Nieuwsgierig? Kom gerust een keer een kijkje nemen bij Landje van De Boer.
Op zondag kunt u er kruidenthee of appelsap uit eigen tuin komen drinken.

Overigens organiseert Landje van De Boer ook regelmatig workshops voor jong en oud. Zo worden er in december kerstkookworkshops gegeven voor zowel kinderen als volwassenen.

U vindt de hier de agenda met workshops 


Rest ons af te sluiten deze week met de belangrijkste tip: Schroom niet als er vragen zijn over het tuinieren. Want u weet inmiddels, wij delen graag onze kennis.

 

Goed weekend!
De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B