Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Wat kijk je zuur

Met dit heerlijke zomerse weer genieten we van de lange dagen door volop buiten te leven. Daarbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het terras, waarbij het onkruid en de aanslag plotseling opvalt. Gelukkig zijn er weer liters schoonmaakazijn in de aanbieding, waarmee we de boel eens grondig kunnen reinigen.

Steeds vaker zien we dat dit zure goedje tevoorschijn komt als het gaat om het reinigen van de terrassen. Logisch ook, want het is goedkoop en het werkt lekker snel en doeltreffend tegen algenaanslag en onkruid. En zo schadelijk is het toch niet?
Helaas, dat laatste is verre van waar! Doordat het idee heerst dat schoonmaakazijn een natuurproduct is en prima gebruikt kan worden in de tuin is het mateloos populair onder tuinbezitters. Niet alleen wij merken dat, ook de cijfers liegen er niet om. Werd er in 2017 nog 11,5 miljoen liter over de eigen straatjes gespoeld, in 2018 was dat al ruim 16 miljoen liter! En de cijfers blijven stijgen.

Genoeg reden voor ons om in te grijpen.
Want schoonmaakazijn is in tegenstelling tot natuurazijn, u weet wel die u ook voor uw zomerse sladressing gebruikt, een synthetisch product dat bovendien veel meer zuur bevat.
Niks natuurlijks aan dus. Wist u dat schoonmaakazijn zelfs hogere concentraties actieve stoffen bevat dan professionele bestrijdingsmiddelen! Dat maakt schoonmaakazijn allerminst een middel om te gebruiken in de tuin. Het is zo sterk dat het behalve flora en fauna zelfs uw terrastegels aantast. Geen wonder dat de EU het middel heeft verboden bij niet-agrarische onkruidbestrijding. 

Mag die lekkere sladressing dan wel op uw terras? Het officiële antwoord is’ Ja, dat mag. Echter zijn daar strenge regels aan verbonden en praktisch is het ook niet. Ondanks dat de azijn sterk verdund moet worden tot maximaal 6% azijnzuur, (dat is 60 ml azijn op 40 liter water!) is het in de meeste gevallen nog steeds schadelijk voor de terrastegels. Dan hebben we het nog niet over de flora en fauna die voor een groot deel nog steeds worden vernietigd in deze sterk verdunde vorm. We hebben het dus niet alleen over het onkruid. Niet voor niets mag deze concentratie alleen worden gebruikt bij temperaturen boven de 20 graden waarbij het nog minimaal 48 uur droog weer moet blijven. Want met nat weer spoelt het zuur rechtstreeks de bodem in, daar waar het allerbelangrijkste huishouden van uw tuin plaatsvindt. Er worden nog meer regels aan het gebruik van natuurazijn gesteld, maar die zullen wij u onthouden. Want ons advies is simpel: niet doen! Het zuur van natuurazijn, zelfs verdund, tast uw bodemleven zodanig aan dat uw tuin daarmee ernstig wordt aantast. Daarmee wordt de goedkope azijn plotseling een dure oplossing.

Wat dan wel? Een hoge drukspuit lijkt een goed alternatief, maar ook deze kan uw terrastegels flink beschadigen. Dat niet alleen. Onder hoge druk wordt de ruimte tussen de tegels ‘te’ schoon. Daarmee bedoelen we dat u daarmee juist ruimte biedt aan zaadjes van plantjes die tussen uw tegels kunnen ontkiemen. U krijgt daarmee weer snel nieuw onkruid dat verwijderd moet worden.

Gelukkig is de oplossing even simpel als doeltreffend. Voor algenaanslag op tegels is warm water met een borstel al voldoende om uw terras er als nieuw uit te laten zien.
En het onkruid? U kunt natuurlijk met een mesje of een onkruidborstel aan de slag. Of u vraagt of wij met onze speciale professionele schrob/borstelmachine bij u langs komen. Met deze machine kunnen wij op 100% biologische wijze uw terras van onkruid ontdoen. Bovendien zorgt deze methode ervoor dat uw bestrating langer onkruidvrij blijft.

 

Meer weten? Vul hier het formulier in en geniet deze zomer van een prachtig terras.

https://www.wesselingtuinen.nl/aanvraagformulier-onkruidbestrijding

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B