Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Wéér mislukt

Het belangrijkste onderdeel van ons werk is vooruit denken. Ver vooruit denken.
Zo ook deze week. Wij waren volop bezig met de zomer... Van 2023! Want bij de zomer hoort een tuin met de mooiste kleuren. Menigeen droomt van een border of een (deel van het) gazon dat vol staat met wilde bloemen, waar de bijen gezellig zoemen en de vlinders vrolijk fladderen. Even zaaien en klaar is kees.

Helaas, zo simpel is het niet. Met regelmaat krijgen wij te horen dat men heeft getracht een wilde bloementuin te creëren. Maar het eindresultaat is dikwijls teleurstellend en bestaat uit grassen en zuring. Van prachtig gekleurde bloemen is geen spoortje te bekennen. En dus worden wij ingeschakeld. 

Hoe het komt het toch dat de bloementuin mislukt?
Deze week vertellen we graag hoe u ervoor kunt zorgen dat uw inspanningen wél resultaat hebben.

Het geheim zit in de voorbereiding. 
En laat het nú de ideale tijd zijn uw tuin goed voor te bereiden op pracht en praal volgend jaar. Wilt u volgend jaar ook nog meer genieten van natuur in eigen tuin? Lees dan vooral verder, want wij hebben voor u een stappenplan waarmee het moet lukken.

 

Stap 1.  Weg met ongewenst groen


In de grond komen veel zaden van onkruiden voor die het wel goed doen. Om uw bloemenmengsel een kans te geven gaan we deze zaden eerst elimineren.
Dat doet u door ze te foppen. U zorgt er simpelweg voor dat de onkruiden alle kans krijgen om te ontkiemen. Door het zaaibed gereed te maken, helpt u daarbij.

Het zaaibed maakt u gereed door de grond om te schoffelen of te frezen.
Frezen kan enkel wanneer de ondergrond arm is. Freest u bij een rijke ondergrond, dan zorgt u er alleen maar voor dat nog meer ongewenst groen kan ontkiemen. 

Wilt u weten hoe het met uw bodem is gesteld en of frezen voor u een optie is? Laat dan eerst een bodemonderzoek uitvoeren. 

Wanneer de grassen ontkiemen en het warm en zonnig weer is, dan kunt toeslaan.
Schoffel op dat moment de ongewenst grassen af en laat de grond droog worden.

 

Stap 2 Herhaling is het geheim

Blijf om de 2 tot 3 weken schoffelen, zodat u in de toplaag nauwelijks nog onkruidzaden heeft. Herhaal dit enkele keren totdat er opvallend weinig ongewenst groen ontkiemt.

 

Stap 3 Zaaien

Vanaf eind augustus tot begin oktober kunt u uw (meerjarige) bloemenmengsel zaaien. 
Zaai niet te diep en kies voor een mengsel dat past bij de grondsoort die u heeft.

Twijfelt u? Vraag het ons gerust. We wonen in een regio waar we op zeer korte afstanden met uiteenlopende grondsoorten te maken hebben. Gelukkig kennen we onze regio goed en kunnen wij u waarschijnlijk bij het horen van uw adres al informeren.

 

Stap 4 Geduld is een schone zaak

U hoeft nu slechts te wachten tot de volgende zomer. 

 

TIPS:

Zorg er wel voor dat er maximaal 2 weken tussen stap 2 en 3 zit, zodat u zeker weet dat er weinig ongewenste zaden in de grond zitten.

Zorg ervoor dat u na het zaaien de grond met rust laat, zodat dieper gelegen onkruidzaden geen kans krijgen en uw bloemen ‘voorrang’ krijgen.

Laat een bodemonderzoek uitvoeren zodat u een uitgebreid bemestings- en voedingsadvies ontvangt voor uw tuin. Hiermee geeft u de bloemenweide nog meer kans.

Kies voor inheemse soorten die passen bij de omgeving. Op die manier heeft u niet alleen een prachtige tuin, maar vinden vlinders, bijen en vogels ook hun voedsel. Alleen dan helpt u mee aan het herstellen van de biodiversiteit.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B