Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Zie ze vliegen

Nu het weer eerder donker wordt en de nachten nog zwoel kunnen zijn, is het tijd voor de buitenverlichting om zijn werk te doen, zodat we nog lang in de tuin kunnen zitten. Het stelt ons ook in de gelegenheid het nachtleven in de tuin te ontdekken. Vleermuizen die brutaal over uw hoofd scheren, padden die pardoes voor uw voeten lopen, een egel die hoorbaar rondscharrelt en een bonte verzameling aan nachtvlinders die zich rond de lamp verzamelen.

Van de 2400 soorten vlinders in ons land, zijn veruit de meeste van hen nachtvlinders. Logisch ook wanneer u bedenkt dat nachtvlinders al 190 miljoen jaar op de aarde aanwezig zijn en dagvlinders ‘slechts’ 50 miljoen jaar. De dagvlinder is dan ook een geëvolueerde soort die is voortgekomen uit de typische nachtvlinder.

En typisch is dit bijzondere beestje zeker. Doordat hij een goed maal vormt voor de vleermuis, heeft hij zich moeten aanpassen. Velen soorten nachtvlinders is dat goed gelukt.
Er zijn soorten die de sonar van de vleermuis opvangen en zich laten ‘vallen’ zodra de vleermuis in de buurt komt. Er zijn soorten die de sonar kunnen nabootsen, om de vleermuis in de war te brengen. En er zijn soorten die zo’n dik pak haar hebben, dat de sonar van de vleermuis hen niet opmerkt.
Er zitten ook types tussen die niet lekker genoeg bevonden worden en dus geen vrees hebben. Recent Amerikaans onderzoek wijst uit dat deze vlinders nonchalanter gedrag vertonen.

Verder hebben nachtvlinders een onvoorstelbaar reukvermogen. Ze kunnen 1 molecuul feromonen van de vrouwtjes op maar liefst 10 kilometer afstand ruiken! Voor ons is zo’n reukvermogen niet te bevatten. En we kunnen ons verschillende scenario’s bedenken waarbij dat maar goed is ook. Maar voor de nachtvlinder is het van cruciaal belang, omdat  de vrouwtjes van de meeste soorten niet kunnen vliegen. En dus zit er voor hen niets anders op dan geduldig wachten tot de nachtelijke prinsen hen hebben geroken.

Met deze informatie wordt die saai gekleurde mot ineens toch een interessant diertje waar u met heel andere ogen naar kijkt. U wordt dan ook opgeroepen om dat dit weekend volop te doen tijdens de Nationale nachtvlindernacht. Of eigenlijk moeten we zeggen nachten, want zowel vrijdag- als zaterdagnacht staan dit weekend in het teken van de nachtvlinder.
Er zijn manieren om ze extra goed te kunnen bekijken. Uw tuinverlichting is er één van, maar een lamp achter een wit laken geeft een nog mooier resultaat. Het grote witte oppervlakte dat u daarmee creëert, vormt een waar onderzoeksoppervlak. Helemaal wanneer u in plaats van een huis-tuin-en-keuken-gloeilamp een speciale HPL- of ML-lamp ophangt achter het laken.

We hadden het al even over het reukvermogen. Nachtvlinders zijn gek op zoete luchtjes. Het is geen toeval dat bloemen die ’s nachts bloeien vaak heerlijk ruiken. Zoals diverse kamperfoeliesoorten of de Teunisbloem. Wanneer u deze in uw tuin heeft staan, is de kans om verschillende nachtvlinders te zien extra groot. En ook de welbekende vlinderstruik is ‘s nachts nog steeds een vlindermagneet. Ontbreekt het u aan zoete planten in de tuin? Dan is er ook nog ‘lokstroop’ te koop met suiker en de nodige alcohol om de geur goed te verspreiden. Op de website van de vlinderstichting kunt u een lokrecept downloaden:

Er is echter 1 maar… Om verschillende nachtvlinders te zien, dient u wel een nachtbraker te zijn. Of in elk geval dit weekend. Want de meeste soorten hebben de gewoonte om zich pas na middernacht te vertonen.
Wat ons betreft is dit bijzondere diertje een nachtje lang opblijven meer dan waard. Dit weekend wordt u gevraagd om de waarnemingen die u doet te delen via:

www.telmee.nl
of
www.waarnemingen.nl

U kunt ook social media inschakelen en een foto delen met #NaNaNa.

Nu alleen nog hopen op mooie zwoele nazomernachten dit weekend. En volgens onze gegevens is die kans daarop aardig groot.

De Mannen van Wesseling

 

      

 

    

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B