Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Zon, zee en... dennen

Denken we aan de zee, dan denken we natuurlijk aan de zon, het strand en de duinen. Maar langs de duinen van Zuid-Kennemerland bevindt zich ook een rijk bosgebied.


Het ontstaan van het bos

Rijk inderdaad, want het overgrote deel van het bosgebied is ontstaan uit verwilderde landschapstuinen die bij de imposante gebouwen hoorden van de rijke stedelingen eind 17e eeuw. Men plantte naaldbomen omdat die op de arme zandgronden goed konden gedijen.

Pinus 2

 

Het is vandaag de dag ondenkbaar dat we niet zo’n mooi bosgebied hebben. Geen wonder dat we met enige regelmaat tuinen van prachtige naaldbomen mogen voorzien. Afgelopen week was het weer zover. Samen met hoveniersbedrijf Bart mochten we een mooie Pinus plaatsen. (Of zee-den, zoals we deze soort noemen)

 

'Even een boom planten'

Het lijkt eenvoudig. Graaf een gat, stort er bomengrond in, plaats de boom en klaar.
Maar daar komt nog heel wat bij kijken. Er wordt een heus protocol geschreven, want ook een den die genoegen neemt met arme grond, vraagt (zeker na zo’n lange reis) om de nodige voedingsstoffen. We waren daarom gewapend met een zak terra actief (dat is grond met hoogwaardige aanplantgrond met een hoog organische stofgehalte) en een zak Terra Fertil (een soort bodementingsmiddel dat vol zit met schimmels en bacteriën) Beide werden met nauwkeurigheid toegepast bij het aanplanten van de boom.

voedingsstoffen toevoegen 

Bezienswaardigeheid

Het blijft toch altijd weer een hele bezienswaardigheid wanneer er een grote trailer met autolaadkraan de straat in komt rijden, en waarna er binnen no-time een grote boom het straatbeeld blijvend veranderd. Terwijl velen zeggen dat het net lijkt of hij er altijd al heeft gestaan. Dan zijn we trots, want dan hebben we ons werk goed gedaan. Want als men dat zegt, betekent het dat de tuin volledig opgaat in het landschap.

aankomst pinus

 

Tuintips

Wilt u ook graag een mooie Pinus in de tuin? Een goede keus!
Zet hem op een lichte plaats. Pas vooral de eerste jaren na het planten op voor zon- en vorstschade. Maak het gat waar de boom in komt te staan diep genoeg, maak de grond goed los en zorg voor een verrijking van de grond, zodat u hem een goede start geeft. Op die manier voorkomt u dat de Pinus gestresst raakt. Ja, u leest het goed, ook een plant kan last van stress krijgen. iets dat voor hen net zo ongezond is als voor ons mensen. 
Geef verder voldoende water. Bomen hebben na het aanplanten meermalen per week voldoende water nodig. Zo ook de pinus.

Pinus

Een laatste tip.

Een den onttrekt veel vocht uit de grond. Let daar op bij het kiezen van beplanting rondom de den.

grote den aanplanten

Heeft u vragen? Stel ze gerust!

De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B