Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Een patattent in de tuin

Afgelopen week was Ad met Boaz op pad. Boaz is onze nieuwe medewerker die bij ons een leer-werk traject ingaat. In september start hij met zijn studie en dan zal hij zich nog uitgebreid aan u voorstellen. 

Het duo mocht aan de gang in een tuin die wel een beetje groen kon gebruiken. Bij aankomst sprong er gelijk een groot kunstwerk in het oog. Prachtig, maar het werd omringd door grind. Wellicht goed voor het afvoeren van het overvloedige regenwater waar we al maanden op getrakteerd worden, maar meer groen in de tuin heeft dezelfde functie. De opdracht luidde dan ook: tegels eruit, plantjes erin.

Dat hoef je Ad geen twee keer te zeggen. Nadat het meeste grind was verwijderd en er een mooie border was aangelegd waarin extra voedzame grond werd toegevoegd, was het tijd voor kleur en fleur. Veel kleur en fleur want, zo weet Ad ons te vertellen, bijen en vlinders blijken kieskeurige types. Ze kiezen slechts enkele favoriete planten die ze eten of waar ze graag voor gezinsuitbreiding zorgen.

 

tegels eruit planten erin  groene tuin 1 groene tuin del 2

foto 1: Een tuin vol tegels 
foto 2: een groene tuin waarbij het kunstwerk nog beter tot zijn recht komt
foto 2: nog een groene border   

Met andere woorden, hoe meer diversiteit aan beplanting in de tuin, hoe meer diversiteit aan insecten. Sommige insecten maken het zelfs zo bont dat ze uitsluitend één plantsoort bezoeken. Verdwijnt deze plant, dan zal het insect ook verdwijnen.

Een mooi voorbeeld hiervan is het gentiaanblauwtje. Deze vlinder vliegt enkel op de blauwe gentiaan. Een prachtige opvallende blauwe bloem die in natte graslanden en op natte heide te vinden is. De vlinder zet haar eitjes af op deze bloem. De rupsen die uit de eitjes komen laten zich op de grond vallen. Daar wachten ze rustig op de knoopmieren die hen komen halen. Niet geheel toevallig leven knoopmieren alleen bij de blauwe gentiaan, waar ze een nest onder de grond maken. De rupsen worden meegenomen naar het nest en een jaar lang verzorgd door de mieren. Zolang duurt het voordat de rups een mooie vlinder wordt.
Hij moet dan wel maken dat hij wegkomt, want zodra de rups is omgetoverd tot blauw gentiaantje, is er voor de mieren niets meer om voor te zorgen en wordt hij plots een lekkernij.

blauwe gentiaan

In feite hebben alle bijen en vlinders plantvoorkeuren. Deze voorkeuren zijn tevens de meest gezonde optie voor hen. Elke plant heeft zijn eigen specialiteit en kan het insect daarmee precies bieden wat hij nodig heeft.

Na dit verhaal vroeg Boaz terecht: ‘Hoe zit het dan met een vlinderstruik? Daar zitten altijd veel soorten vlinders op. Dan is deze toch goed voor insecten?
Ad antwoordde daarop: Een vlinderstruik in je tuin planten is hetzelfde als een patattent voor de jeugd in de tuin neerzetten. Die kinderen eten veel liever patat dan groente. 

 

Tuintip deze week:

Moeten we de vlinderstruik dan maar verbannen? Nee dat zeker niet. Het is een mooie plant. Wel is het advies om ook voor de gezonde optie te kiezen. Brandnetels of andere planten die we liever niet in de tuin zien, zijn vaak heel goed voor insecten. De zogeheten rommelhoekjes in de tuin zijn erg belangrijk.

En verder? Plant een boom! De vogels die erop afkomen zorgen weer voor verspreiding van zaden en eten het overschot aan insecten. Zo is de cirkel weer rond.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B