Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Glibberige vrienden

Afgelopen week kregen we bij een van onze opdrachtgevers het nadrukkelijke verzoek de moestuin te verwijderen.
Uiteraard vervullen we de wensen van onze klanten graag, maar dat doen we niet altijd zonder slag of stoot. Zo ook in dit geval. Toch enigszins verbaasd over dit dringende verzoek, vooral omdat we elders juist steeds vaker helpen moestuinen aan te leggen, wilden we eerst de reden weten. U kunt natuurlijk denken: Wat gaat die mannen dat nu aan. Maar de ervaring leert dat veel beslissingen aangaande de tuin worden genomen op basis van verkeerde of ontbrekende informatie. Een goed gesprek met ons kan heel verhelderend zijn en niet zelden worden de plannen vervolgens gewijzigd. En eerlijk is eerlijk, in dit geval waren we ook gewoon nieuwsgierig.

 

Hard werken voor niets

Wat bleek: Het moestuinieren zelf was het prbleem niet. Het leek hen een heerlijke bezigheid, letterlijk en figuurlijk. Maar het feest werd steevast verpest door een groot aantal glibberige tuinbewoners die, zodra de avond viel, massaal op de moestuin afgleden. We hebben het natuurlijk over slakken. Wat een ontspannende bezigheid in de tuin had moeten worden, met als beloning smaakvolle groentes om te oogsten, werd een frustrerende toestand, waarbij de eigenaren van deze moestuin niet veel verder leken te komen dan enkele groene stengels te kweken die binnen no-time werden vernietigd. Tja, waar werk je dan nog zo hard voor? Dierenliefde kan groot zijn, maar om nu een aantal jaren achtereen elke zomerse dag de handen uit de mouwen te steken voor dit slijmerige volkje gaat de meeste mensen toch echt te ver. Zo ook deze klant. Dan maar geen moestuin, zo luidde de conclusie. Begrijpelijk vinden wij. Maar gelukkig zijn er manieren om met deze slakkenvrienden af te rekenen, zonder dat daar chemische middelen aan te pas hoeven te komen.

 

slakkenkennis

Om te beginnen is het handig om een klein beetje slakkenkennis op te doen.
In Nederland alleen al leven bijvoorbeeld meer dan 1000 soorten slakken. Ze zijn lang niet allemaal geïnteresseerd in het verse groen dat u met veel pijn en moeite aan het opkweken bent. Integendeel: De meeste slakken zijn tevreden met dode materialen en blijken een uitstekende hulp in de tuin. Ze helpen bij het composteren en zorgen op die manier juist voor een vruchtbare bodem. Dan zijn er ook nog soorten die liever een vleesmaaltijd hebben en niet of nauwelijks geïnteresseerd zijn in uw (moes)tuin. Deze variant is handig om in de tuin hebben wanneer u de slakkenpopulatie graag beperkt wilt houden. 

Maar hoe weet u nu welke slakken u wel en welke u beter niet in uw tuin kunt verwelkomen?
Dat is best lastig, want dat vraagt van u om een slakkenexpert te worden, waarbij u op basis van uiterlijke kenmerken kunt bepalen welke slakken u uit de tuin verwijdert en welke niet.
Als u de tijd heeft kunt u wachten tot de slak zichzelf verraad. De vraatzuchtige types zullen zodra de schemer invalt en het vochtig wordt buiten, zich richting de (moes)tuin begeven. Met een schepje en een emmer in de aanslag kunt ze eenvoudige verwijderen en ver buiten het bereik van de (moes)tuin weer uitzetten.

Natuurlijke vijanden

Beter is het om het vuile werk door anderen te laten opknappen. Er zijn meer dan genoeg tuinbewoners die maar al te graag een slak op het menu zetten. Denk aan vogels, egels, kikkers, salamanders… allemaal zien ze de slak als een heerlijk maal. Nodig deze dieren uit in uw tuin. Laat een vijver aanleggen, zorg voor dicht struikgewas of enkele bomen die vogels lokken en maak rommelige borders voor de egels.

De moestuin van de opdrachtgever in kwestie lag in een relatief nieuwe wijk, waar nog weinig groen in de omgeving was. De slakken hadden weinig te duchten van natuurlijke vijanden.
In dit geval hebben we aangeraden de moestuin te beschermen in plaats van te verwijderen. Wie zich nog iets meer verdiept in slakken leert dat ze een hekel hebben aan een harde ondergrond, droogte en koper. Droogte is in een moestuin lastig te realiseren, omdat de gewassen vochtig genoeg moeten blijven om te goed te kunnen groeien. Een harde ondergrond kan dienen als barrière en wanneer de slakken met koper in aanraking komen ontstaat er een soort elektrische lading die slakken maar al te graag vermijden.

Twee vliegen in een klap

Voor deze klant hebben we verhoogde plantbedden gemaakt van Cortenstaal waarbij de slakken eerst langs ruw en roestig staal moeten alvorens de inhoud van de bak te bereiken. Grote kans dat een groot deel het al laat afweten. Verder hebben we een plantadvies gegeven voor de rest van de tuin die voornamelijk merels aantrekken. Deze vogel is dol op slakken. Bovendien gaat het niet zo goed met de merel in Nederland. Hij kan onze hulp goed gebruiken. Bijvoorbeeld door het creëren van een goed leefomgeving. Omdat deze tuin niet zo heel erg groot is, zijn we de hoogte in gegaan en hebben we een mooie groene muur van klimop aangelegd.
Het resultaat: De moestuin mag blijven. Hopelijk komt er deze zomer een goede oogst.
Bijkomend voordeel. We helpen de merel een handje en er ontstaat een fijne beschutte plek in de tuin om heerlijk te kunnen zitten. Bijvoorbeeld om van de groente uit eigen tuin te genieten.

Tuintip van de week

De tuintip voor deze week laat zich raden:
Onderzoek dit weekend wat u kunt doen om natuurlijke vijanden van de slak te lokken naar uw tuin.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B